Вт, 2024-04-23, 12:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 15 » Спецзвіт РЄ: Прем'єр Косова - ватажок мафії, яка продавала людські органи і наркотики
20:44
Спецзвіт РЄ: Прем'єр Косова - ватажок мафії, яка продавала людські органи і наркотики
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Підготовлена, але поки що офіційно не опублікована, спецдоповідь Ради Європи звинувачує колишніх командирів Армії звільнення Косова (АЗК), разом з нинішнім головою косовського уряду Хашимом Тачі, в торгівлі людськими органами і наркотиками, передає Бі-Бі-Сі.

У чернетковій версії звіту, що потрапила у розпорядження Бі-Бі-Сі, ім'я нинішнього прем'єр-міністра Косова, який був політичним лідером АЗК під час балканської війни, згадується 27 разів на 27 сторінках. Висновки підготовано за результатами дворічного розслідування спеціального доповідача Ради Європи Діка Марті.

Очікується, що висновки будуть офіційно представлені в Страсбурзі в четвер, 16 грудня, на засіданні комітету Ради Європи з юридичних питань і прав людини.

У чернетковому варіанті доповіді Марті мовиться, що "група Дреніца", що діяла під командуванням Хашима Тачі в рамках АЗК, співпрацювала з організованою злочинністю, яка займалася торгівлею наркотиками і людськими органами. Членів АЗК також звинувачують у порушенні прав людини.

Крім того, повідомляється, що є докази, які підтверджують, що злочинна діяльність продовжується досі. Версія звіту підтверджує багато епізодів, які стали відомі журналістам під час їхнього власного розслідування, проведеного у квітні 2009 року. Тоді, наприклад, було подано свідчення, що особи, захоплені АЗК (як серби, так і албанці), переправлялися через кордон з Косова до Албанії.

У документі Тачі називають "найнебезпечнішим" з ватажків мафії, що вийшли з лав колишньої Армії звільнення Косова років десять тому. "Доповідь свідчить, що Захід знав про злочини Тачі, але підтримав його рух до влади", - пише ІноПреса з посиланням на The Times.

"Тачі отримав "недоторканність", оскільки йому протегували США й інші західні держави, які шукали могутню фігуру, здатну стати політичним лідером. Тачі та його прибічники залишаються на волі, оскільки потенційних ключових свідків убито чи залякано із застосуванням насильства", - переказує газета висновки доповіді.

Автор спецдоповіді - швейцарець Дік Марті - у минулому був прокурором у себе на батьківщині. Зараз він є депутатом Ради кантонів (верхньої палати швейцарського парламенту) від Ліберальної партії і членом Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Влада самопроголошеної республіки, яку визнали більшість країн Євросоюзу і США, заявляє, що збирається зробити юридичні кроки стосовно "наклепу Діка Марті".

Минулої неділі Тачі переміг на виборах у Косові і був переобраний на свій пост.

Навіть політичні опоненти Тачі всередині Косова сприйняли новину про висновки доповіді вкрай негативно. Лідер соціал-демократів і колишній косовський прем'єр Агім Чеку заявив, що за звинуваченнями стоїть Сербія і її союзники. Чеку, який у минулому був одним з командирів Армії звільнення Косова, назвав доповідь спробою "очорнити нашу війну і нашу перемогу".

Нагадаємо, в листопаді прокурори місії Євросоюзу в Косові звинуватили сімох людей, зокрема лікарів і чиновника міністерства охорони здоров'я, в контрабанді донорських нирок. Як стверджують в Eulex - місії ЄС з законності і правопорядку в Косові, - органи було вилучено в 2008 році в приватній клініці Medicus в Приштині у приблизно 20 громадян різних країн.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 947 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ