Пт, 2024-03-29, 09:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 9 » Справу щодо "плюшевого десанту" порушив КДБ Бєларусі і запросив шведів "допомогти" слідству
09:34
Справу щодо "плюшевого десанту" порушив КДБ Бєларусі і запросив шведів "допомогти" слідству
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/
Фігурантам кримінальної справи про так званий плюшевий десант Антону Суряпіну і Сергію Башарімову висунули обвинувачення, повідомили "Інтерфакс-Захід" у вівторок в КДБ Бєларусі.

"Їм висунули обвинувачення в допомозі перетинання державного кордону Бєларусі", - повідомили в КДБ.

За інформацією КДБ, справу порушено за фактом незаконного перетину 4 липня держкордону Бєларусі підданими Королівства Швеції на легкомоторному літаку.

"За підозрою в допомозі у вчиненні вказаного злочину затримано громадян Бєларусі Антона Суряпіна та Сергія Башарімова", - зазначили в КДБ.

"В інтересах об'єктивного розслідування кримінальної справи і з'ясування всіх обставин порушення повітряного простору Бєларусі та Литви КДБ пропонує підданим Швеції, які взяли участь в організації та здійсненні незаконного переміщення через державний кордон, прибути до Мінська для участі в слідчих діях як підозрюваних, зокрема для проведення очних ставок", - заявили в КДБ.

У КДБ також зазначили, що "за результатами цих дій буде ухвалено остаточні відповідні процесуальні рішення щодо бєларуських громадян, які проходять у кримінальній справі".

А співробітники шведської Studio Total, які розкидали плюшевих ведмедиків, заявляють, що не отримували жодних офіційних запрошень від бєларуського КДБ, повідомляє BBC Russian.

"Ми обговоримо ситуацію, на яких умовах нас викликають. Думаю, вони повинні контактувати з нами безпосередньо, якщо хочуть нас запросити", - заявив засновник компанії Пер Кромвелл.

У середині липня Кромвелл звернувся до бєларуської влади і заявив про непричетність будь-кого з бєларуських громадян до "плюшевого десанту". Засновник Studio Total також висловив готовність приїхати до Бєларусі для надання свідчень у разі потреби.

Правозахисник Гаррі Погоняйло з Бєларуського Гельсінського комітету вважає, що, приїхавши в Мінськ, шведи опиняться у в'язниці КДБ, де сьогодні перебувають Суряпін і Башарімов.

"Вони зараз у ситуації заручників, і це не приховується в повідомленні КДБ. Ними просто шантажують - мовляв, може, і випустимо, якщо шведи приїдуть", - зауважує Гаррі Погоняйло.

Незалежні юристи підкреслюють, що бєларуська влада знехтувала апробованою в міжнародній практиці процедурою запиту в шведську прокуратуру, відповідно до якої шведська сторона могла допитати своїх громадян про обставини, які цікавлять бєларуське КДБ, не піддаючи їх небезпеці.

Нагадаємо, 4 липня в бєларуських ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що легкомоторний цивільний літак, пілотований шведами, перетнув з боку Литви повітряний простір Бєларусі і розкидав над Мінськом і Івенцем (селище у Мінській області) плюшевих ведмедиків із закликами про свободу преси в країні.

Тоді бєларуське Міноборони заявило, що не було порушень повітряного кордону Бєларусі, і назвало інформацію про "десант плюшевих ведмедиків" провокацією.

Наприкінці липня президент Олександр Лукашенко публічно розкритикував підлеглих йому генералів і звільнив з посад керівника Держприкордонкомітету країни Ігоря Рачковського і командувача Військово-повітряних сил і військ ППО Дмитра Пахмелкіна з формулюванням за "неналежне виконання службових обов'язків щодо забезпечення національної безпеки Республіки Бєларусь". Догани були оголошені низці високопоставлених військових, з-поміж них міністру оборони і голові КДБ.

"У радянські часи за подібні речі посадили б за ґрати, - заявив Лукашенко, призначаючи нового керівника Держприкордонкомітету. - Безкарними порушення державного кордону бути не повинні. Їх необхідно припиняти всіма силами і засобами, навіть зброєю, незважаючи ні на що".

В середині липня бєларуський фотограф Суряпін, що розмістив в Інтернеті фотографії шведського "плюшевого десанту", і ріелтор Башарімов, який нібито здав у Мінську квартиру шведам, були затримані.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 898 | Додав: adminA | Теги: плюшевого десанту, КДБ Бєларусі
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ