Чт, 2024-04-25, 23:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Грудень » 21 » Статус ліквідатора аварії на ЧАЕС у Бєларусі наступного року скасують- усіх переведуть у "потерпілі"
15:34
Статус ліквідатора аварії на ЧАЕС у Бєларусі наступного року скасують- усіх переведуть у "потерпілі"
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/
У Бєларусі з 1 січня 2013 року скасовується офіційний статус ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Про це повідомляє бєлоруське радіо "Рація", яке здійснює мовлення на територію Бєларусі з Польщі.

"Посвідчення ліквідаторів дійсні лише до 31 грудня. Після цього усіх громадян, які брали участь у мінімізації наслідків техногенної катастрофи, понизять до статусу потерпілих. Але навіть для отримання посвідчення потерпілого від радіаційних аварій їм потрібно поспішати до кінця року", - повідомляє радіо.

Військовий ліквідатор із Калинкавичів (Гомельська область) Василь Силиверст вважає принизливим таке ставлення держави до ліквідаторів. "Держава змінила статус учасників ліквідації аварії на ЧАЕС на статус потерпілих. Чому так зробили? Річ у тім, що багато ліквідаторів у нас тяжкохворі. І якщо не в усіх ліквідаторів документи в порядку, то треба доводити свій статус у суді в Мінську. Це дуже проблематично для кишені. Тому більшість ліквідаторів не захищають свого статусу. А державі цього й треба, щоб було менше ліквідаторів. Вони збираються будувати АЕС в Островці, а це за такої кількості ліквідаторів-інвалідів - дикунство", - сказав Силиверст.

Кандидат технічних наук та учасник руху "Науковці за без'ядерну Бєларусь" Юрій Воронежцев також вважає, що держава навмисно скорочує кількість ліквідаторів.

"Країна, яка збирається розвивати ядерну енергетику майже з нуля, не може собі дозволити нагадувати про те, що від атомної катастрофи потерпіла та продовжує потерпати велика частина населення країни. Крім того, наша так звана соціальна держава не дуже допомагає усім категоріям соціально незахищених громадян. І ліквідатори тут не виняток", - пояснив він.

За словами Воронежцева, велика кількість гомельських ліквідаторів облишили сподівання домогтися визнання своїх заслуг на своїй батьківщині. Гомельці почали отримувати російське громадянство, реєструючись у Клинцях чи Новозибкові.

"У Росії до учасників ліквідації ставляться з більшою повагою", - повідомляє радіо "Рація". У Бєларусі близько 100 тисяч осіб мають посвідчення ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС. Бєлоруські ліквідатори з 2009 року позбавлені практично всіх пільг.

В свою чергу, Україна 14 грудня вшановувала учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Президент України Віктор Янукович і прем'єр-міністр Микола Азаров висловили повагу високому професіоналізму та самовідданості учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 3199 | Додав: adminA | Теги: Бєларусі, ЧАЕС, потерпілі
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ