Пт, 2024-03-29, 10:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Травень » 31 » Столтенберг - витрати на оборону країн НАТО в Європі різко зростуть через російську загрозу
18:47
Столтенберг - витрати на оборону країн НАТО в Європі різко зростуть через російську загрозу
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Члени НАТО в Європі на тлі все грізніших загроз, з-поміж яких російська агресія і міграційна криза, вирішили в 2016 році збільшити свої витрати на оборону. Про це газеті Financial Times повідомив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, передає NEWSru.com.

"Прогноз на 2016 рік, що базується на даних країн - членів Альянсу, показує, що 2016-й буде першим роком зі збільшеними оборонними витратами європейських союзників вперше за багато, багато років", - заявив Столтенберг.

За словами генсека, Альянс стикається зі суттєво більшою кількістю загроз і викликів безпеки, ніж раніше, і з цієї причини членам НАТО потрібні єдність, сила і стабільність.

У статті наголошується, що торік європейські союзники НАТО витратили на оборону 253 млрд доларів, а США - 618 млрд доларів. Європейські країни досі не дотримувалися рекомендації Альянсу витрачати на оборону не менш як 2% ВВП, зараз ці витрати становлять близько 1,43% ВВП. Тим часом, за статистикою, з 1985 по 1989 рік європейські країни НАТО витрачали на оборону в середньому 3,1% ВВП. Цей показник перевищував 2% протягом кількох років після закінчення холодної війни. Однак з 2008 року витрати на оборону почали скорочуватися.

Поки що невідомо, на скільки зростуть видатки на оборону європейських членів НАТО, Єнс Столтенберг не став називати конкретні цифри. Водночас раніше влада Латвії заявляла про збільшення бюджету на оборону в 2016 році майже на 60%. У Литві збиралися вкласти коштів на оборону на 35% більше. Естонія оголошувала про зростання оборонних витрат на 9%. На стільки ж збиралася наростити бюджет на оборону і Польща.

Як стало відомо, Сполучені Штати в наступному році планують направити на реалізацію ініціативи щодо забезпечення європейської безпеки приблизно 3,4 мільярда доларів. Торік ця сума була набагато менша і становила 789 мільйонів доларів.

Столтенберг також зазначив в інтерв'ю FT, що труднощі в забезпеченні військових потреб Альянсу можуть бути пов'язані з наміром Великої Британії вийти зі складу ЄС, адже ця країна є найбільшим європейським союзником НАТО і другим за розмірами вкладень в підтримання безпеки після США. Крім того, Лондон відіграє ключову роль у відносинах НАТО і ЄС. Референдум щодо членства Великобританії в Європейському Союзі заплановано на 23 червня.

Два тижні тому міністр оборони Великої Британії Майкл Феллон закликав країни НАТО збільшити оборонні витрати. До цього Єнс Столтенберг заявляв, що скорочення витрат на оборону серед членів НАТО в Європі і з боку Канади практично припинилося. Він зазначав, що лише п'ять з 28 країн НАТО витрачають на оборону 2% ВВП і вище, як це передбачено угодами учасників Альянсу. Йдеться про США, Великобританію, Польщу, Грецію та Естонію. Ще 16 з 28 членів НАТО в 2015 році виділили на оборону більше, ніж роком раніше, а 23 країни збільшили обсяг коштів на закупівлю нових озброєнь.

Ймовірно, питання збільшення видатків на оборону європейських членів НАТО буде обговорюватися на саміті Альянсу в Варшаві 8-9 липня. Як заявляв Єнс Столтенберг, на саміті передбачаються переломні рішення з питання присутності сил Північноатлантичного альянсу в Східній Європі. За словами генсека НАТО, Альянс ухвалить ключові рішення про те, як адаптуватися до нової ситуації в сфері безпеки, в тому числі з урахуванням дій Росії.

У Москві попереджають про дії, які підуть у відповідь на просування НАТО на схід. Зокрема, 25 травня глава МЗС РФ Сергій Лавров в інтерв'ю угорському виданню Magyar Nemzet заявив, що Росія вживе заходів для нейтралізації загрози національній безпеці через нарощування сил НАТО поряд з кордонами країни.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 822 | Додав: adminA | Теги: російська загроза, столтенберг, оборона країн НАТО в Європі, витрати
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ