Ср, 2024-04-24, 22:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 11 » Світло далеких галактик видозмінює темна матерія
17:17
Світло далеких галактик видозмінює темна матерія
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Астрономи франко-канадської обсерваторії на Гавайських островах опублікували наймасштабніші знімки космічних об'єктів, що вказують на існування темної матерії, яка становить 85% маси Всесвіту, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Кожен знімок відображає ділянку неба протяжністю у мільярд світлових років. Астрономи бачать на знімках сліди спотворення гравітацією світла далеких зірок, які можуть вказувати на вплив темної матерії.
Ці нові зображення були показані на 219-му засіданні Американського астрономічного товариства, що проходить тепер в Остіні, штат Техас.
Чотири знімки були зроблені у різні пори року; на них вмістилися зображення більш ніж 10 млн галактик, світло яких піддається гравітаційному спотворенню невидимої темної матерії.
"Загальна теорія гравітації Ейнштейна постулює, що гравітація спотворює простір і час, тому за формою цих спотворень ми можемо робити висновки про існування у Всесвіті концентрацій темної матерії, - пояснює співробітниця Единбурзького університету Кетрін Хейманс. - Темна матерія залишає свій розпис на зображеннях дуже віддалених галактик".
Масштаб зображень приблизно у 100 разів перевищує масштаб подібних фотографій, отриманих за допомогою орбітального телескопа "Хаббл" у рамках експерименту Cosmic Evolution Survey (дослідження з космічної еволюції).
Картина розподілу концентрацій темної матерії визначається за спотвореннями світла, випромінюваного групами галактик, з'єднаних тонкими струнами темної матерії і розділених величезними просторами, у яких відсутня матерія.
На радість астрономів-теоретиків, ці зображення повністю підтверджують їхні уявлення про еволюцію Всесвіту.
"Наші теорії про темну матерію виходять з того, що вона повинна утворювати складну комірчасту структуру у глибинах космосу. І ми спостерігаємо саме таку картину", - розповідає доктор Хейманс.
На засіданні Американського астрономічного союзу були представлені й інші дослідження, які також проливають світло на розподіл темної матерії серед галактик.
Суканья Чакрабарті з Університету штату Флориди зробив доповідь про те, як складки у потоках міжзоряного газу, які тягнуться за спіральними галактиками, вказують на гравітаційні збурення, викликані згустками темної матерії.
Космологи та астрономи з великим ентузіазмом поставилися до цього чергового підтвердження правильності теорії гравітації Ейнштейна і сучасних уявлень про структуру Всесвіту.
Втім, вони охоче визнають, що науці поки що нічого невідомо про фізичну природу ні темної матерії, ні темної енергії, яка вважається відповідальною за розширення Всесвіту.
"Заведено вважати, що наше остаточне розуміння темного Всесвіту залежить від нових фізичних відкриттів, які навіки змінять наші уявлення про космос, - каже Кетрін Хейманс - І нові дані є першим кроком у цьому напрямі".
Нагадаємо, що нещодавно астрономи виявили, що темна матерія може протистояти чорним дірам. Досі науковці вважали, що такі екстремальні космічні об'єкти, як чорні діри, за допомогою свого суперсильного магнітного поля поглинають все навколо себе, включаючи всі види випромінювання і простору навколо них.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1013 | Додав: admin | Теги: Галактика, Всесвіт
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ