Сб, 2024-04-20, 05:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 13 » Тимошенко вважає, що ціна газу залежить від політичних умов, і бачить, що Янукович від неї не відрізняється
21:24
Тимошенко вважає, що ціна газу залежить від політичних умов, і бачить, що Янукович від неї не відрізняється
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Лідер партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко переконана, що Україні можуть запропонувати зниження ціни на природний газ лише за "спеціальними політичними умовами". Про це вона заявила 12 травня під час судового засідання, повідомляє офіційний сайт Тимошенко.

"Якщо ми хочемо бути незалежною, вільною, сильною державою, нам не можна випрошувати спеціальні ціни, тому що під спеціальні ціни нам завжди будуть давати спеціальні політичні умови", - сказала Тимошенко.

- Тимошенко бачить, що, за логікою слідства, Янукович нашкодив Україні не менше, ніж вона сама

При цьому екс-прем'єр запропонувала суду долучити до справи публічні заяви керівництва Росії та України, в яких сторони визнали вигідність газових контрактів, укладених в 2009 році. "Я прошу долучити до справи заяви, які робилися президентом Росії і президентом України Віктором Ющенком про те, що для України є великим благом перехід на ринкові ціни, як на газ, так і на транзит, тому що це знімає політичні гачки з України і виводить формування ціни на газ з політичної площини в економічну", - зазначила вона.

На думку Тимошенко, чинна українська влада свідомо у переговорах з Росією наполягає на встановленні пільгової ціни на природний газ для України: "Янукович і Азаров свідомо не хочуть домовлятися про вигідну для України ціну на газ, тому що їх мета – довести до банкрутства НАК "Нафтогаз України", створити передумови для того, щоб Україна втратила НАК "Нафтогаз" і газотранспортну систему, коли її доведеться віддавати за борги, але мотивуючи тим, що висока ціна на газ, створювати спільне підприємство з "Газпромом".

"Крім того, вже можна побачити і політичні наслідки: коли у зв’язку з високою ціною на газ треба вступати до Митного Союзу і взагалі віддати всю державну власність України", - підкреслила екс-прем'єр.

Тимошенко переконана, що, переслідуючи її за газові угоди, влада намагається, з одного боку, перекласти з себе відповідальність за свої зрадницькі дії, а з іншого – забезпечити надприбутки своєму олігархічному оточенню.

"Сьогодні, здаючи національні інтереси України, вони не для народу України "здобувають" пільгові ціни на газ, а для своєї власності, для своїх підприємств, для олігархів, кланів. І це означає, що за рахунок здачі національних інтересів просто будуть надприбутки у певної кількості кланів, які оточують Януковича", - сказала екс-прем'єр.

Вона також звернула увагу суду на те, що згідно з постановою Генеральної прокуратури, їй висувається звинувачення в тому, що Україна унаслідок підписаних у 2009 році угод отримувала весь обсяг природного газу за ціною 450 доларів за тисячу кубічних метрів.

"Якщо цю фальсифікацію не приберуть, то тоді взагалі в країні немає нічого – ані суду, ані слідства... Явна неправда, і ця неправда виникає з двох документів, які є у кримінальній справі, і які зроблені вже сьогоднішньою Службою безпеки України і Генеральною прокуратурою", - додала Тимошенко.

Зокрема, згідно з довідкою комісійної перевірки з окремих питань фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України" (від 11 квітня 2011 року), яка була надана за дорученням чинного уряду і керівництва Національної акціонерної компанії, фактичний середньозважений рівень цін на 2009 рік становив 232,98 доларів за тисячу кубометрів.

"Ви своїх власних експертиз не читаєте? Ви вважаєте, що в суспільстві невігласи сидять? Середня ціна – 232,98 доларів, а в постанові про порушення кримінальної справи, вводячи суспільство в оману, написано 450 доларів. Навіщо такий обман, і навіщо тоді свої власні експертизи робити?", – зазначила Тимошенко.

Тимошенко бачить, що, за логікою слідства, Янукович нашкодив Україні не менше, ніж вона сама

Екс-прем'єр-міністр України називає абсурдною логіку слідчих Генеральної прокуратури з розрахунку збитків, начебто завданих державі її урядом.

За словами Тимошенко, її уряду в результаті підписання в 2009 році газових контрактів з Росією вдалося збільшити надходження від транзиту російського природного газу через територію України.

"Нам вдалося з 1 січня 2010 року на 70%, уперше, підвищити ставку транзиту природного газу через територію України – до 1,7 доларів. І це – додатково 3 мільярди доларів доходів по року", - сказала Тимошенко.

Екс-прем'єр нагадала, що саме уряд Віктора Януковича у 2006 році уклав нові угоди з Росією, відповідно до яких ціна природного газу для України не була прив'язана до вартості транзиту для Росії.

"У 2006 році, коли прем'єр-міністром був Янукович, розірвали зв'язки між ціною транзиту і ціною на газ. Коли мене у 2005 році Ющенко знімав з посади прем'єр-міністра, я їм залишила газ по 50 доларів за тисячу кубічних метрів та 1,6 доларів - за транзит. Це були контрактами пов'язані речі. Вони зруйнували модель, коли при зростанні ціни на газ автоматично зростає ціна на транзит", - пояснила Тимошенко.

Вона також уточнила, що йдеться про підписання у 2006 році контрактів, згідно з якими при стабільній вартості транзиту ціна природно газу зростає з 50 до 179,5 доларів за тисячу кубометрів.

"У 2006 році - тоді пан Івченко був головою НАК "Нафтогаз України", а Ющенко президентом - по домовленості з "РосУкрЕнерго" руйнують всю цю зв'язку, розривають її, залишають ціну транзиту і на 2 роки - 2006 і 2007 - підвищують ціну на газ. Якщо йти за цією логікою, то треба порушувати кримінальну справу і проти тих посадовців, нехай тут біля мене сідає Янукович і відповідає за те, що ціна на газ підвищилася, а транзит залишився на попередньому рівні. Чим тоді вони відрізняються від мене?", - запитала екс-прем'єр.

Крім того, за її словами, згідно з угодою, укладеною 4 січня 2006 року між компанією "РосУкрЕнерго", НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом", ставка вартості транзиту до 1 січня 2010 року фіксувалася на рівні 1,6 дол за тисячу кубічних метрів на 100 кілометрів. Іншим контрактом (від 29 липня 2004 року) ставка транзиту встановлювалася на 2005-2030 роки на рівні 1,09 дол. "Іншими словами, були зафіксовані документи, через які не можна було переглядати ставку транзиту. Але ми навіть це зробили", - підкреслила вона.

Екс-прем'єр також повідомила суду, що завдяки газовим угодам 2009 року вдалося домовитися про зниження з 179,5 до 153,9 доларів ціни на технічний природний газ для здійснення транзиту.

Тимошенко підкреслила, що ці факти зафіксовані у фінансовій документації НАК "Нафтогаз України" і проігноровані слідчим Генеральної прокуратури.

"Вони полінувалися навіть підняти бухгалтерські документи. За їхньою логікою, якщо ми зменшили вартість технічного газу, то тоді треба було зменшувати вартість транзиту... Хоча взагалі така логіка розрахунку збитків – абсурдна. Це чиста фальсифікація", – зазначила Тимошенко.

Нагадаємо, 11 квітня Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Тимошенко за фактом перевищення службових повноважень при укладенні газових контрактів з Росією в 2009 році. Українська влада вважає, що, ці контракти вкрай невигідні для України і змушують її платити занадто високу ціну за газ. Збитки, завдані екс-прем'єром, слідство оцінює на більш ніж 1,5 млрд грн.

Проти Тимошенко порушено вже 3 кримінальних справи: про нецільове використання грошей Кіотського протоколу, про незаконну закупівлю 1000 автомобілів "швидкої допомоги " і про незаконне підписання газових контрактів з Росією.

За кожною з цих справ з Тимошенко взята підписка про невиїзд, однак 11 травня Тимошенко заявила, що має намір бути особисто присутньою при розгляді її позову в Окружному суді Нью-Йорка до Дмитра Фірташа.

Як повідомлялось, Тимошенко подала позов до суду Нью-Йорка щодо рішення Стокгольмського арбітражу, прийнятого у 2010 році, згідно з яким у квітні цього року "Нафтогаз" повернув "РосУкрЕнерго" 12,1 мільярдів кубометрів природного газу.

Крім того, Тимошенко заявляє, що матеріали, які стали підставою для порушення проти неї кримінальної справи, свідчать про замовний характер політичного переслідування.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 843 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ