Пт, 2024-03-29, 04:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 26 » У Євросоюзі нагадали, що Україна не може бути членом Митного союзу та мати ЗВТ з ЄС
17:14
У Євросоюзі нагадали, що Україна не може бути членом Митного союзу та мати ЗВТ з ЄС
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна не може бути членом Митного союзу та мати зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейським Союзом. Про це сказав сьогодні, 26 травня, на прес-конференції у Києві голова представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, передає УНІАН.

"Україна не може одночасно бути членом Митного союзу, а також бути частиною поглибленої та всеохоплюючої Зони вільної торгівлі, а це визначає, що Україна буде фактично частиною ЄС в економічному відношенні", - сказав він.

Крім того, Тейшейра зауважив, що Україна є членом Світової організації торгівлі, тоді як країни - учасниці Митного союзу не є членами СОТ.

"І це ще одне питання несумісності між Україною і Митним союзом", - додав він.

Слід зазначити, що 19 травня Верховна Рада України ухвалила постанову "Про рекомендації парламентських слухань на тему: "Про стан і перспективи розвитку економічних відносин України з ЄС (зона вільної торгівлі) та Митним союзом". Це рішення підтримали 289 із 385 депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

У рекомендаціях підкреслюється, що європейська інтеграція визначається одним із головних зовнішньополітичних пріоритетів нашої держави, і основним першочерговим завданням на найближчу перспективу є завершення переговорів та підписання Угоди про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС як невід'ємної частини Угоди про асоціацію з ЄС.

Раніше міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заявив, що переговорів про вступ України до Митного союзу (МС) з Росією, Казахстаном і Бєларуссю немає. Про це він заявив у п'ятницю, 22 квітня, у Верховній Раді під час години запитань до уряду. "Формула "3+1" означає, що Україна має намір взаємодіяти з Митним союзом поза рамками формального членства в Митному союзі", - заявив він.

"Ми не перебуваємо в переговорному процесі з Митним союзом як таким", - зазначив Грищенко.

Слід зазначити, що президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу вважає неможливим одночасний вступ України до Митного союзу і створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС. "Неможливо інтегруватися до Митного союзу і водночас мати поглиблену та всеохопну зону вільної торгівлі з ЄС", - заявив він.

Нагадаємо, у Європарламенті прогнозують підписання договору про ЗВТ з Україною до кінця року. Як повідомлялося, Європейський Союз у рамках переговорів про створення зони вільної торгівлі пропонує Україні квоти, які значно перевищують її нинішній рівень торгівлі сільськогосподарськими продуктами.

Раніше прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що прямий виграш України від вступу до Митного союзу може становити від 6,5 до 9 млрд доларів на рік. "Ми сподіваємося, що в рамках тих процесів, які зараз відбуваються на пострадянському просторі, Україна також братиме активну участь в інтеграційних процесах", - заявив Путін.

Як відомо, президент України висловлюється за зближення країни з Митним союзом країн СНД. "Вважаю, що подальший розвиток стосунків з Митним союзом спиратиметься на нову договірну базу щодо угод про вільну торгівлю, і можлива пакетна угода про співпрацю за формулою "3+1", - заявив він 7 квітня, виступаючи зі щорічним посланням у Верховній Раді.

Президент зазначив, що це дасть змогу забезпечити реальний курс на зближення європейського і євразійського економічних просторів.

Раніше повідомлялося, що Україна може долучитися до протоколу про створення Митного союзу Єдиного економічного простору з Росією, Бєларуссю й Казахстаном у липні. Такий прогноз висловив уповноважений Кабінету міністрів з питань співробітництва з Росією й державами-учасниками СНД, Євразійського економічного співтовариства та інших регіональних об'єднань Валерій Мунтіян.

"Підписання договору про створення зони вільної торгівлі з СНД очікується в травні цього року, а вже в липні, якщо буде відповідне рішення Конституційного суду й завершиться проведення внутрішньодержавних процедур, ми зможемо долучитися до протоколу про створення Митного союзу", - повідомив Мунтіян.

При цьому Україна не має наміру відмовлятися від євроінтеграції, й наступним етапом буде підписання договору про зону вільної торгівлі між Митним союзом та ЄС. "Ми прогнозуємо його підписання в 2015 році", - повідомив уповноважений.

Проте представники європейського співтовариства впевнені, що Митний союз з Росією, Бєларуссю і Казахстаном і договір про асоціацію й Зону вільної торгівлі з Європейським Союзом одночасно реалізувати неможливо. Про це заявив керівник українського представництва Фонду Аденауера Ніко Ланґе.

"Не знаю, чи чули вже російські партнери про формулу "3+1" щодо Митного союзу, але мені здається, що це сюрприз для всіх партнерів України. Сподіваюся, що найближчим часом українська сторона пояснить, що вона мала на увазі. І підтвердить, що має намір завершити переговори щодо Зони вільної торгівлі і асоціації. Все інше, я думаю, колосально спантеличить європейських партнерів", - сказав Ланґе.

Глава МЗС Костянтин Грищенко раніше заявляв, що Україна не планує вступати у Митний союз, оскільки вже однозначно визначила для себе пріоритет - входження в Євросоюз. Україна не може бути членом Митного союзу і водночас створювати зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Зауважимо, раніше прем’єр РФ Володимир Путін уже заявляв, що якщо Україна створить зону вільної торгівлі з ЄС і піде зі своїми товарами на російський ринок, то Росія буде змушена "вибудовувати кордон" для цих товарів.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 937 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ