Пт, 2024-04-26, 01:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 4 » У Кабміні кажуть, що експорт зерна не обмежували, і планують зібрати 29 млн тонн ранніх зернових
19:24
У Кабміні кажуть, що експорт зерна не обмежували, і планують зібрати 29 млн тонн ранніх зернових
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Уряд України вважає недоцільним обмежувати експорт зерна, заявив сьогодні, 4 серпня, віце-прем'єр з питань аграрної політики Віктор Слаута. "У нас немає підстав обмежувати експорт зерна. У нас навіть не така ситуації, як у деяких сусідів, де через аномальні кліматичні умови є моменти", - сказав він. Слаута спростував інформацію про те, що експорт українського зерна нібито заблоковано, передає "Інтерфакс-Україна".
За словами віце-прем'єра, в Україні врожай зерна в нинішньому році очікується на рівні 42-43 млн тонн, з яких близько 18 млн тонн становитиме пшениця.

Слаута також зазначив, що завдяки сонячній погоді частка продовольчої пшениці становитиме 60-65%.

"Думаю, Україна буде з хлібом, Україна буде з фуражним зерном і збереже свій експортний потенціал", - заявив він.

На його думку, скорочення експорту викликане діями окремих учасників ринку. "Деякі зернотрейдери на ринку зерна влаштували собі "міжсобойчик". Вони так захопилися деякими фінансовими питаннями, що проґавили те, що Крим, Одеська, Миколаївська, Херсонська області вже обмолотили по 30-40% пшениць, ячменю. І на той ринок ніхто не виходив", - сказав віце-прем'єр з питань АПК.

За словами Слаути, валовий збір ранніх зернових в Україні становитиме 28,5-29 млн тонн. Він також повідомив, що експорт зерна в липні цього року становив 700 тис тонн зерна, тоді як в липні минулого року з країни було вивезено близько 1,5 млн тонн.

Пізніше, відкриваючи засідання уряду, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв доручив постійно уточнювати баланс зерна, "щоб не перевищити експортні можливості країни".

Експорт зерна з України в поточному маркетинговому році оцінюється в 16-17 млн тонн.

Як повідомлялося, учасники ринку наприкінці липня звинуватили Держмитслужбу і "Укрзалізницю" в створенні штучних перешкод для експорту зерна. Обґрунтованість звинувачень підтвердив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, який доручив скасувати обмеження і виступив з ініціативою покарати винних.

Віце-прем`єр-міністр зазначив, що останні неправомірні рішення Держмитслужби і "Укрзалізниці" призвели фактично до блокування експорту зерна. "У результаті таких протиправних дій зазнають збитків виробники і експортери сільськогосподарської продукції, погіршується підприємницький та інвестиційний клімат у країні, що негативно позначається на міжнародному іміджі держави", – відзначив він.

Також Тігіпко звернув увагу на те, що зараз склалася сприятлива кон`юнктура для продажу українського зерна. "Гальмуючи сьогодні експорт зерна, урядовці позбавляють селян зароблених ними грошей", – відзначив віце-прем`єр.

Тігіпко повідомив учасників наради, що вимагатиме покарання винних у перешкоджанні, яке гальмує розвиток підприємницької діяльності. "Відповідальність бізнесу і влади має бути взаємною. Якщо за ухилення від сплати податків передбачена кримінальна відповідальність, то до такої самої відповідальності треба притягати і посадовців, дії яких завдають величезних збитків бізнесу і державі", – підкреслив він.

Водночас експерти аграрного сектору прогнозують підвищення вартості хліба на 7-10%. Воно буде викликане зростанням світових цін на пшеницю, подорожчанням енергоносіїв, високим борговим навантаженням аграрних підприємств і необхідністю збільшення мінімальної зарплати в нинішньому році. На думку представників Всеукраїнської асоціації пекарів, підвищення цін можна уникнути, якщо Кабмін запропонує компенсації для збереження підприємствами галузі рентабельності.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 981 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ