Пт, 2024-04-19, 23:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 20 » У Кабміні порахували вартість землі у разі скасування мораторію на її продаж
14:53
У Кабміні порахували вартість землі у разі скасування мораторію на її продаж
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Якщо зараз скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення, її вартість буде дуже незначною — не більше 500 доларів за гектар. Про це заявив в ефірі "Радіо Свобода" Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації, голова Ради підприємців при Кабміні.

"Якщо починати продавати землю сьогодні, то вартість її буде дуже-дуже низькою. Якщо бути конкретним, то ми моделювали ситуацію, тому що поруч із нами Росія, де є ринок землі, Молдова, потім східноєвропейські країни, в яких це почалося раніше. Ми приблизно порахували. У нас є тіньовий ринок землі сільськогосподарського призначення. І якщо це все узаконити, відкрити, що відбудеться в цих умовах, коли такий рівень капіталізації бізнесу, ми порахували, що вартість гектара середня по Україні буде десь 500 доларів", — розповів Козаченко.

В то й же час, за його словами, якби зараз в Україні розвитку агробізнесу був достатньо високий, стартова ціна могла б бути в п’ять разів вищою — 2,5 тисяч доларів, навіть враховуючи бажання 7 мільйонів власників паїв продати землю. При таких обставинах "десь через п’ять років вартість чорноземів українських була би не менше 10 тисяч доларів за гектар", — сказав він.

"У нас зараз обробляється приблизно 35 мільйонів гектарів, помножити на 10 тисяч доларів, то це 350 мільярдів. Уявіть собі, що це за актив, який може використовуватися як залучення кредитів. Це величезний актив! Звичайно, він повинен якимсь чином бути задіяний. Але якщо ми зробимо так, як зараз відбувається, то 500 доларів на 350 помножити, то це зовсім не ті гроші. І, звичайно, так робити не бажано", — вважає Козаченко.

Фракція БЮТ наполягає на продовженні мораторію на продаж землі до 2015 року. На переконання фракції, необхідно уникнути того, щоб продаж землі відбувався за безцінь з попереднім доведенням до банкрутства.

2 березня Верховна Рада відмовилася продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2015 року.

Президент України Віктор Янукович раніше заявив, що земля сільськогосподарського призначення повинна мати ціну і можливість продажу. "Якщо вона (земля) не матиме ціни і не продаватиметься, тоді сенс (земельної реформи) втрачається. Те, що не матиме ціни, не можна буде пустити в обіг", - сказав Янукович.

Президент країни також повідомив, що вже в поточному році в рамках проведення земельної реформи буде створений земельний банк, який видаватиме кредити для села.

Також Янукович висловився за початок громадського обговорення земельної реформи і "формування господаря на землі".

Продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні буде запроваджено з 2013 р. Про це заявив заступник голови Державного агентства земельних ресурсів Микола Калюжний.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 863 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ