Сб, 2024-04-20, 12:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 3 » У Каїрі армія намагається запобігти новим сутичкам. Люди перейшли з ножів та каміння на стрілянину.Відео
15:18
У Каїрі армія намагається запобігти новим сутичкам. Люди перейшли з ножів та каміння на стрілянину.Відео
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

У центрі Каїра в четвер відновилися запеклі зіткнення супротивників та прихильників президента Хосні Мубарака. На центральній площі Тахрір їх поки стримує армія, яка вивела танкові бригади, але насильство відбувається на прилеглих вулицях. Там противники закидають один одного камінням, протистояння все посилюється, передає NEWSru.com з посиланням на Reuters.

Супротивники режиму числом кілька тисяч чоловік забарикадувалися на площі Тахрір минулої ночі та дають відсіч його захисникам, які нападають з ранку. У місті чутні автоматні черги, обстріл демонстрантів вівся як мінімум з трьох точок. Число жертв насильства зростає: за даними Al-Jazeera, загинули не менше п'яти осіб, понад 800 поранені.

- Єгипетський опозиціонер аль-Барадеї готовий виставити свою кандидатуру на виборах президента
- Лідери провідних країн ЄС закликали до негайної зміни влади в Єгипті
- Ізраїль чекає від будь-якої влади Єгипту дотримання мирного договору

Як повідомляють джерела, група автоматників з числа прихильників Мубарака увірвалася на площу і відкрила вогонь по людях, що здійснювали ранкову молитву. Ця вилазка, а також попередній напад десятків пропрезидентських активістів на мирну демонстрацію напередодні, вже названі опозиційними партіями і рухами "злочином проти людяності".

На допомогу прихильникам режиму в єгипетську столицю прямують автобуси з сотнями людей, ще десятки прориваються в центр пішки, а також на конях і верблюдах, вони озброєні ножами і палицями. Їхній рух організовано, судячи з усього, ними керують якісь лідери.

Втім, влада поспішила убезпечитися від можливих звинувачень у керівництві своїми захисниками. Прем'єр країни Ахмед Шафік приніс вибачення за кровопролиття, що почалося та пообіцяв провести розслідування проти тих, хто стріляв. Він також запропонував опозиційним партіям вступити в діалог. Деякі погодилися, проте один з ключових лідерів - колишній глава МАГАТЕ Мухаммед аль-Барадеї - відмовився, поки Мубарак не піде.

Армійські підрозділи до пори не втручалися. Потім, коли почався обстріл, і натовпи супротивників стали обсипати один одного камінням і пляшками із запальною сумішшю, військові розвели їх та влаштували між ними 80-метрову "буферну зону".

Супротивники Мубарака кажуть, що захопили 120 осіб з числа тих, хто їх атакував. За словами демонстрантів, у цих людей були при собі посвідчення поліцейських або членів правлячої партії. Вони також запевнили, що самосуду над ними не буде - затриманих передадуть військовим, знаходяться на площі .

Незважаючи на насильство, протестуючі заявили, що не покинуть площі до тих пір, поки Мубарак не оголосить про свою відставку, хоча раніше президент вже заявив, що не покине свій пост до кінця нинішнього терміну в вересні. Мубарак, який перебуває при владі вже майже 30 років, пообіцяв при цьому, що не стане більше балотуватися, однак це не влаштувало протестуючих.

На тлі заворушень надходять повідомлення про втечі ув'язнених. Так, у четвер єгипетська поліція повідомила, що біг ще один бойовик терористичної організації "Хізбаллах" Самі Шехаб, засуджений на 15 років за те, що планував атаки та брав участь у контрабанді зброї з Єгипту в сектор Газа.

Раніше на цьому тижні ліванські ЗМІ повідомили, що єгипетську в'язницю "Ваді аль-Натрун", де сидять бойовики "Хезболли" та "Хамаса", штурмували їх соратники, що дозволило бігти багатьом злочинцям і терористам. Офіційних підтверджень цьому, втім, поки немає.

У цілому в Каїрі спостерігається напіввійськова обстановка. Більшість магазинів закриті або працюють з перебоями, міський транспорт курсує, але на трасах виставлені десятки блокпостів. У небі над містом безперервно баражують армійські вертольоти. На межах можливостей працює столичний міжнародний аеропорт, який не справляється з багатотисячним потоком охочих залишити Єгипет.

Всього за 10 днів революції в країні загинули від 150 до 300 чоловік, близько півтора тисяч постраждали. У МЗС України поки немає даних про те, чи є серед жертв і поранених українці.

Заворушення в Єгипті почалися незабаром після повалення в результаті масових народних виступів президента Тунісу Зін Абідіна Бен Алі, що перебував при владі протягом 23 років. Повстання в Тунісі сталося на тлі зростання цін на продовольство, високого рівня безробіття і всеохопної корупції. Всі ці проблеми характерні також для Єгипту, і саме вони змушують багатьох жителів країни висловлювати невдоволення політикою влади.

Єгипетський опозиціонер аль-Барадеї готовий виставити свою кандидатуру на виборах президента

Один з лідерів єгипетської опозиції, голова Національної коаліції за зміни Мухаммед аль-Барадеї заявив про готовність виставити свою кандидатуру на президентських виборах у вересні, якщо цього "захочуть громадяни" країни, повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на The Daily Telegraph.

Аль-Барадеї зазначив, що має намір грати активну роль в політичних змінах, щоб забезпечити "нове демократичне майбутнє" для Єгипту. "Демократичні перетворення означають, що ми повинні відобразити сподівання, волю людей", - сказав колишній генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії.

Він також підкреслив намір "спільно працювати з іншими арабськими країнами з метою справедливого вирішення палестинської проблеми". Лідер опозиції також вважає, що був правий, коли не погодився вести переговори з адміністрацією Мубарака. "Як можна вести діалог з ним, коли ви бачите, як заарештовують молодих маніфестантів, а також тіла загиблих?" - Сказав аль-Барадеї.

Лідери провідних країн ЄС закликали до негайної зміни влади в Єгипті

Лідери п'яти провідних європейських держав - Франції, Німеччини, Великобританії, Італії та Іспанії - висловили свою стурбованість ситуацією в Єгипті, де тривають зіткнення між прихильниками і супротивниками чинного президента Хосні Мубарака, і закликали до негайної передачі влади в країні, передає РИА "Новости" з посиланням на Reuters.

"Ми спостерігаємо за погіршенням ситуації в Єгипті з великим занепокоєнням", - говориться в спільній заяві, опублікованій адміністрацією президента Франції Ніколя Саркозі. "Цей процес передачі (влади) повинен початися зараз", - підкреслюється в документі.

Раніше в четвер Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон закликала єгипетську влада "вже зараз почати серйозний і реальний перехід до справді демократичної реформи, прокладаючи шлях для проведення вільних і справедливих виборів", а також забезпечити безпеку і право демонстрантів на свободу зібрань . Крім цього глава дипломатії ЄС вказала на необхідність того, щоб всі винні в насильстві особи постали перед органами правосуддя, і неприйнятність залякування та насильницьких дій щодо журналістів, які висвітлюють події в Єгипті.

Хілларі Клінтон у телефонній розмові з віце-президентом Єгипту Омаром Сулейманом підкреслила необхідність залучення до відповідальності ініціаторів заворушень в Каїрі.

"Держсекретар знову підкреслила, що ми засуджуємо прояви насильства, що мали місце сьогодні, і закликали уряд повною мірою притягнути до відповідальності винуватців події. На даний момент ми не володіємо інформацією про те, хто ці люди", - сказав на прес-брифінгу в середу офіційний представник держдепартаменту США Філіп Кроулі.

Ізраїль чекає від будь-якої влади Єгипту дотримання мирного договору

Ізраїль чекає від будь-якого уряду Єгипту дотримання двостороннього мирного договору, укладеного більше трьох десятиліть тому, і розраховує на підтримку міжнародної спільноти у виконанні цієї вимоги, сказав глава ізраїльського уряду Біньямін Нетаньяху.

Нетаньяху висловив співчуття демократичним гаслам, під якими в Єгипті йдуть масові виступи, але попередив про небезпеку "багатьох років нестабільності" та можливості приходу до влади ісламістських радикалів, здатних зловжити "правилами демократичної гри для насадження антидемократичних режимів".

"Якщо в Єгипті переможуть сили, зацікавлені в тому, щоб акуратно реформувати й демократизувати країну, то я переконаний, що подібні позитивні зміни будуть тільки сприяти формуванню арабо-ізраїльського миру", - сказав Нетаньяху, чиї висловлювання розповсюдила в четвер прес-служба глави кабінету.

"Але, по-перше, результат битви ще не вирішено. По-друге, визначення переможця може затягнутися, і нам доведеться спостерігати багато років нестабільності. По-третє, недавня історія Близького Сходу рясніє прикладами, коли радикальні ісламістські елементи зловживали правилами демократичної гри для приходу до влади й встановлення антидемократичних режимів", - продовжив прем'єр-міністр.

Він сказав, що "ці масштабні революції, драматичні зміни, політичний землетрус" не мають прямого відношення до Ізраїлю, але єврейська держава не може не бути зацікавлена у збереженні режиму, які протягом десятиліть гарантує мир на її південних кордонах.

"Ми пам'ятаємо, як це було, коли не було світу, як ми билися на Суеці. Тепер це в минулому. Світ змінився, змінився Ізраїль, наше стратегічне положення, і збереження існуючого світу має для нас життєво важливе значення", - підкреслив Нетаньяху.

"Ми чекаємо від будь-якого уряду Єгипту дотримання умов мирного договору. Ми чекаємо, що міжнародне співтовариство буде домагатися від будь-якого уряду Єгипту дотримання миру. Це повинно бути ясно поряд з міркуваннями про реформи і демократії", - сказав глава ізраїльського уряду.

Кемп-Девідські угоди, підписані в 1979 році Анваром Садатом та дотримувані його наступником - нинішнім президентом Мубараком, перетворили Єгипет з головного учасника антиізраїльських коаліцій, котрий чотири рази воював з Ізраїлем, у першого партнера єврейської держави в арабському регіоні. Угоди зняли загрозу "південного фронту", дозволили втричі знизити витрати на оборону, з 30% до 9% ВВП, перекинувши вивільнені ресурси на вирішення соціально-економічних завдань.

Раніше заборонене в Єгипті радикальне ісламістське угруповання "Брати-мусульмани" в інтерв'ю японській телекомпанії NHK заявила, що розраховує створити тимчасовий уряд разом з іншими опозиційними партіями Єгипту і домогтися розірвання мирного договору з Ізраїлем після того, як змусить піти у відставку 82-річного президента Мубарака.





За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 805 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ