Вт, 2024-04-23, 15:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 29 » У Москві в метро пролунали два вибухи, десятки загиблих
10:52
У Москві в метро пролунали два вибухи, десятки загиблих
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/


У московському метро сталося два вибухи з різницею в трохи більше ніж півгодини. Десятки загиблих і десятки потерпілих, передає ИТАР-ТАСС.
МНС Росії підтвердив дані про вибухи.

Внаслідок вибуху на станції метро "Луб'янка", за попередніми даними, загинули 19 і постраждали 11 людей, повідомив прокурор Москви Юрій Сьомін. Під час вибуху на станції "Парк культури", за попередніми даними, загинули 14 і постраждали 7 осіб, уточнив він.

Разом з тим, за словами прокурора, говорити про остаточну кількість постраждалих поки що передчасно.

Обидва вибухи в метро були схожі за сюжетом і потужністю, повідомив прокурор Москви. Близько 3 кг в тротиловому еквіваленті становила потужність. Сталися вони на одній лінії.

Перший вибух пролунав на станції метро "Луб'янка" о 07.56 московського часу (06.56 за київським часом).

На пероні станції метро виявлено тіла 19 загиблих. Про це повідомили в правоохоронних органах столиці.

Там зазначили, що на місці події перебуває кілька десятків бригад швидкої допомоги. "До медиків уже звернулися 15 поранених, у 70% з них дуже тяжкі травми", - сказало джерело.

Як повідомила раніше начальник Управління інформації МНС Росії Ірина Андріанова, "14 людей загинули у вагоні потяга та 11 на платформі".

За даними правоохоронних органів, ще щонайменше 10 людей поранено.

На платформі станції, за попередніми даними, вибухнув пристрій невстановленого зразка", - повідомила начальник Управління інформації МНС.

Як повідомила прес-секретар московського метро Світлана Царьова, вибух стався у 2-му вагоні составу, який прямував у бік станції "Комсомольська площа".

"Пожежі не було. На місці працюють пожежники і рятувальники МНС московського метро", - повідомила Андріанова

За фактом вибуху на станції метро "Луб'янка" порушено кримінальну справу за статтею "тероризм", повідомили в Слідчому комітеті при прокуратурі РФ.

Через 45 хвилин пролунав другий вибух

Трохи пізніше в московському метро пролунав ще один вибух, цього разу на станції "Парк культури".

"Вибух стався на станції "Парк культури" (радіальна) о 8.39 (7.39 за київським часом). Потяг прямував у бік метро "Вулиця Подбєльського". Є загиблі і постраждалі", - сказало джерело.

За попередніми даними, на станції метро загинули 12 людей, стільки ж поранено. Про це повідомив начальник Управління інформації і громадських зв'язків столичного ГУВС Віктор Бірюков.

"У зв'язку з подією посилено контроль за станціями метрополітену і місцями масового скупчення людей", - сказав він. - Також збільшено чисельність і щільність міліцейських патрулів на вулицях міста".

Крім того, за словами Бірюкова, посилений варіант несення служби передбачає спецграфік роботи для керівного складу органів внутрішніх справ.

Інформація про загиблих уточнюється.

"Експерти приступлять до роботи після того, як усім постраждалим буде надана допомога і всі будуть евакуйовані", - сказало джерело, зазначивши, що обидва вибухові пристрої були безоболонкові.

"Ми знаємо, що в обох випадках сталися вибухи пристроїв невстановленого зразка", - сказала Андріанова.

Бірюков уже доповів президентові РФ Дмитру Медведєву про те, що трапилося в московському метро. Він поінформував главу держави про заходи, які приймаються для надання допомоги постраждалим та по встановленню причин вибухів. Про це повідомила сьогодні прес-служба Кремля.

Генеральний прокурор Росії Юрій Чайка взяв під особистий контроль хід розслідування кримінальних справ за фактами вибухів у московському метро. Про це повідомила офіційний представник генпрокуратури Росії Марина Гриднєва.

"За вказівкою генерального прокурора РФ Юрія Чайки на місця вибухів для координації діяльності правоохоронних органів виїхали його заступники Віктор Гринь і Володимир Малиновський. На місці працюють і співробітники прокуратури Москви на чолі з прокурором міста Юрієм Сьоміним", - сказала Гриднєва.

"Хід слідства у кримінальних справах узятий під контроль особисто Юрієм Чайкою", - додала вона.

За попередніми даними, вибухи скоїли терористки-смертниці

Пристрій на станціях метро було приведено в дію терористами-смертниками, передає "Інтерфакс-Україна".

Федеральний оперативний штаб повідомляє, що вибухи в столичному метрополітені на станціях "Луб'янка" і "Парк культури" ймовірно здійснили терористки-смертниці.

"Обидва вибуху, за попередніми даними, вироблені терористками-смертницями", - наголошується в поширеному в понеділок повідомленні ЦГЗ ФСБ Росії.

У повідомленні підкреслюється, що створено оперативний штаб, проводяться невідкладні слідчі та оперативно-розшукові заходи.

"Про хід розслідування оперативний штаб буде інформувати громадськість через засоби масової інформації", - йдеться в повідомленні ЦГЗ ФСБ.

Раніше джерело в російських силових структурах повідомило, що вибухи в московському метро на станціях "Луб'янка" і "Парк культури" скоїли "шахідки".

За його словами, про це свідчать характер ураження загиблих і сліди всередині вагонів. "У будь-якому випадку остаточно все можна буде сказати після проведення всіх експертиз. Але, за попередніми даними, це шахідки" - сказало джерело.

За деякими даними, виявлено останки тіл смертниць, додав він.

Тим часом, як повідомило інше джерело в правоохоронних органах, донедавна розглядаються дві версії події.

"За першою версією, у вагоні потяга вибухнула сумка з вибухівкою. За другою версією, вибух міг здійснити терорист-смертник", - зазначив він.

Первинний огляд місць вибухів у московському метро показав, що вибухові пристрої могли бути приведені в дію з мобільного телефону, повідомив джерело в правоохоронних органах.

У зв'язку з цим вони припускають, що мобільний телефонний зв'язок в центрі Москви може бути місцями заблоковано.

Через деякий час з'явилися повідомлення про інші нові вибухи

Ще через деякий час з'явилися повідомлення про нові вибухи на інших станціях метро. Проте вони поки не знайшли свого підтвердження у влади.

ГУВС Москви офіційно спростував інформацію про вибухи на станціях метро "Проспект миру" та "Бігова"." Відомості про вибухи, що нібито сталися на цих станціях метрополітену, поширені деякими ЗМІ, не відповідають дійсності і не мають під собою ніяких підстав", - повідомив представник столичного ГУВС.

"На даний момент ми маємо інформацію тільки про два вибухи в метро", - сказав він і закликав представників ЗМІ бути акуратнішими з інформацією і не публікувати неперевірених відомостей, які можуть призвести до паніки серед населення.

Держдума: проти Росії ведеться терористична війна, теракти в метро спрямовані на дестабілізацію ситуації

Російські спецслужби розцінюють вибухи в московському метро як добре сплановану терористичну атаку. Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на джерело в силових структурах Москви.

Разом з тим, перший заступник голови комітету Держдуми з безпеки Михайло Гришанков вважає, що розв'язана проти Росії терористична війна спрямована на руйнування стабільності в країні.

"Вибухи в московському метро ще раз показали, що загроза терактів у Росії залишається досить високою, і проти нашої країни триває терористична війна", - заявив він.

Парламентар вважає абсолютно очевидним, що бойовики самі не могли здійснити такого роду акти без відповідного фінансування ззовні.

"Тобто, є сили, які не зацікавлені в тому, щоб у Росії була стабільна ситуація", - упевнений Гришанков.

За його словами, мета цих терактів - залякати народ, і, в кінцевому рахунку, розхитати ситуацію в Росії.

"Сьогоднішня трагедія показала, що треба не просто продовжувати боротьбу з тероризмом - потрібно шукати нових, більш ефективних форм і методів цієї боротьби. І це в першу чергу стосується роботи відповідних органів спецслужб", - сказав Гришанков.

Вибухи в московському метро. Довідка

Перший теракт в історії московського метрополітену стався 8 січня 1977 р. Тоді в Москві майже одночасно пролунали 3 вибухи. Вибух у метро стався у потязі на перегоні між станціями "Ізмайловська" і "Першотравнева". В результаті теракту загинули 7 осіб, ще 37 зазнали поранень.

Другий теракт в московському метро стався 11 червня 1996 р. У поїзді на перегоні між станціями "Тульська" і "Нагатинська" вибухнув саморобний вибуховий пристрій. У результаті вибуху 4 людини загинули, 14 були поранені, від вибуху був зруйнований один вагон.

Близько 8-ї вечора 31 серпня 2004 р. терористка-смертниця привела в дію вибуховий пристрій у натовпі людей на вході в станцію метро "Ризька". В результаті вибуху загинули 10 людей, в тому числі лідер так званого "карачаївського джамаату", організатор теракту Микола Кіпкеєв.

Ще один вибух у московському метро стався на перегоні між станціями "Автозаводська" та "Павелецька" 6 лютого 2004 р. Тоді загинула 41 людина, більш як 250 зазнали поранень. Вибуховий пристрій потужністю близько 4 кг в тротиловому еквіваленті привів у дію уродженець Карачаєво-Черкесії Анзор Іжаев.

За даними ФСБ Росії, організатором теракту став колишній курсант військового училища Павло Косолапов. Одним з результатів вибуху стало введення з серпня 2004-го централізованої системи відеоспостереження.

Міністерство закордонних справ України перевіряє, чи є серед жертв сьогоднішніх вибухів в московському метро громадяни України.

"Ми вже дали відповідне доручення посольству України в Москві. Поки що інформація перевіряється", - повідомили в прес-службі МЗС України в понеділок вранці.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 1400 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ