Чт, 2024-03-28, 22:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 24 » У роботі банкоматів банки вже не зацікавлені. Їх почнуть ліквідовувати
12:18
У роботі банкоматів банки вже не зацікавлені. Їх почнуть ліквідовувати
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Найближчим часом кількість банкоматів на вулицях українських міст може зменшиться. Найбільші банки серйозно заговорили про згортання планів розвитку банкоматної мережі. Причиною тому стала широко розрекламована компанією VISA "акція" зі зниження для України міжбанківських комісій за переведення в готівку коштів по "чужим" картам, а саме ставка interchange за зняття готівки. Про це повідомляє UBR.

Як виявилося, такий експеримент не має нічого спільного з турботою про зниження тарифів для клієнтів.

"Операції зі зняття готівки в банкоматах є для нас майже не прибутковими. Тепер же вони стають і зовсім збитковими, - каже заступник голови правління найбільшого українського банку "ПриватБанк" Олег Горохівський.

"Крім того, ця зміна знищує результати довголітньої роботи великих банків і уряду, які прищеплювали платіжну культуру українцям. Тепер пластикова карта знову стане не більше ніж доступом до готівки, а рівень операцій з оплати товарів і послуг почне знижуватися і досягне рівня десятирічної давнини", - зазначав він.

Раніше за зняття 200 гривень (середня сума зняття з "чужої" карти) український банк - власник банкомату отримував 5 грн комісії, що було приблизно на рівні собівартості послуги, тепер же ця цифра зменшилася до 3 гривень.

Навряд чи варто говорити, що для безперебійної роботи мережі необхідні інкасація банкомату, витрати на обслуговування, зв'язок й орендну плату, що постійно зростає. Тепер, після зниження міжбанківських комісій за картками VISA, банки будуть отримувати за переведення в готівку карт менше собівартості, і банкомати працюватимуть на збиток.

На думку українських банкірів, рішення VISA про адміністративне зниження комісій в Україні виглядає дуже дивним і зовсім необґрунтованим експериментом, оскільки в сусідній Росії, де, до речі, розташований регіональний офіс VISA, комісії ніхто не планував знижувати.

Багато фінансистів висловлюють припущення, що в очевидній дискримінації щодо українських банків можуть бути зацікавлені великі європейські чи російські гравці, які планують активне входження на наш ринок. Адже після зниження міжбанківських комісій будь-який іноземний банк, який хоче працювати в Україні, тепер може взагалі не витрачатися на розвиток банкоматної мережі, компенсуючи клієнтам комісію, яка після зміни платіжної системи стала просто "смішною".

Нагадаємо, наприкінці травня повідомлялося, що у червні будуть зменшені комісії, які доводиться платити власникам пластика за зняття грошей у "чужому" банкоматі.

З 1 червня MasterCard впроваджує в Україні нову лінійку продуктів Debit MasterCard, за якою така комісія становитиме всього 2 грн. З середини червня розміри міжбанківського платежу готується знизити і VISA - до 0,5% від суми, що знімається + 2 грн.

Крім того, зазначимо, що кількість активних платіжних карт (якими розрахувались хоча б раз за останні 12 місяців) в Україні за перший квартал поточного року скоротилась на 6,3%. Також у країні стало менше банкоматів. Їхній парк за перший квартал скоротився на 3,1%, до 31 тис 987 штук.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 858 | Додав: adminA | Теги: банкоматів, банки, ліквідовувати
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ