Пт, 2024-04-19, 18:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2009 » Листопад » 30 » У Шотландії заговорили про незалежність: справа йде до референдуму
18:53
У Шотландії заговорили про незалежність: справа йде до референдуму
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Влада Шотландії опублікувала в понеділок, 30 листопада, так звану "Білу книгу", згідно з якою рівно через рік має відбутися референдум з питання незалежності.

Представляючи в Единбурзі проект документа, перший міністр (голова виконавчої влади) Шотландії Алекс Салмонд заявив, що незалежність Шотландії дасть можливість встановити з Англією нове і відповідне 21 століттю "партнерство рівних", а також дозволить місцевому уряду більш ефективно будувати свою економіку, передає РИА "Новости".

"Настав час людям самим висловити свою думку про майбутнє Шотландії. Суперечки у шотландській політиці більше не стосуються питання, будуть зміни чи ні. Вони стосуються того, якими будуть ці зміни і права людей вільно вибирати своє майбутнє на чесному референдумі", - сказав Салмонд.


За його словами, незалежність дозволить Шотландському уряду не просто самостійно боротися з наслідками фінансової кризи, за збереження робочих місць, безпосередньо спілкуватися з Європою від власного обличчя, а й надасть можливість "прибрати ядерні боєголовки Trident зі своєї землі".

Шотландія має широку автономію у складі Сполученого Королівства, самостійно вирішуючи питання в таких сферах, як юстиція, охорона здоров'я, освіта та інші. З 1999 року відновлено діяльність шотландського парламенту.

Правляча Шотландська національна партія (Scottish National Party, SNP) здобула перемогу на парламентських виборах у 2007 році саме на хвилі націоналістичних настроїв. Проведення референдуму про незалежність Шотландії було одним з пунктів передвиборної програми SNP.

"Біла книга" допускає можливість здобуття незалежності і описує процедуру референдуму, однак документ також ставить питання про можливість розширення повноважень шотландського уряду у складі Великобританії.

Напередодні заяви Салмонда було опубліковано останні дані опитувань громадської думки. Як показують дані однієї з найбільших британських дослідних організацій Ipsos Mori, лише кожен п'ятий шотландець на сьогоднішній день готовий голосувати за "повну незалежність" Шотландії, тоді як 46% підтримують розширення автономії.

При цьому SNP, що не має більшості в шотландському парламенті, необхідно буде заручитися необхідною підтримкою інших партій для прийняття закону про референдум, а найбільші партії - лейбористи, консерватори та ліберал-демократи виступають проти нього. SNP, в якої 47 місць, потрібна підтримка ще як мінімум 18 депутатів шотландського парламенту.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1291 | Додав: Olenka
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ