Ср, 2024-04-24, 17:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Листопад » 5 » У світову трійку експортерів зерна Україна потрапила, але ціна на хліб може зрости
15:14
У світову трійку експортерів зерна Україна потрапила, але ціна на хліб може зрости
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Україна може стати третім у світі експортером зерна: за даними Мінагрополітики, в 2015-2016 маркетинговому році (МР триває з 1 липня поточного року по 30 червня наступного року) ми продамо його 36 млн т. У попередньому МР було 34,8 млн т і 4-те місце, пише "Сегодня".

Перше місце в новому МР посядуть США – 84,5 млн т, друге - країни ЄС з 42 млн т. За розрахунками начальника аналітичної служби "АПК-Інформ" Родіона Рибчинського, цього року зберуть 59,1 млн т зернових - проти рекордних 63,8 млн т у 2014-му.

Прогнози експертів і синоптиків на врожай 2016 року поки що не радують. Головна причина – холод і відсутність дощів у жовтні і на початку листопада.

"Готовність озимих посівів до зими погана: у жовтні температура була нижча за норму і мало дощів, - розповідає начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко. - Ситуація найскладніша за останні кілька років: 30% покладених у сухий ґрунт посівів не дали сходів, і невідомо, чи з'являться вони. Розраховуємо, що зима буде нехолодною, така тенденція останніх років. Найменший період без снігу при -15 С призведе до вимерзання посівів".

Рибчинський каже, що урожай 2016-го очікується нижчий, ніж нинішнього року (яким він буде, в даний час спрогнозувати неможливо), але "на простих громадянах це не позначиться".

"Щорічне споживання зерна пшениці населенням - 4,5 млн т на рік, інших культур - ще 1 млн т плюс 10 млн т зерна на корм худобі, - пояснює Рибчинський. - Крім того, перехідні запаси лише пшениці - 5 млн тонн. А будуть ще й запаси кукурудзи, ячменю... Прогнозуємо, що з урахуванням усіх факторів озимої пшениці вдасться зібрати не менш як 14 млн т (в 2015-му - 22 млн т). Для внутрішнього споживання зерна вистачить, а на експорт трейдери продадуть менше".

Президент Украналітцентру Олександр Охріменко каже, що ціна зерна зростатиме незалежно від урожаю, оскільки підвищилася його собівартість: "Через девальвацію гривні подорожчав посівний матеріал, добрива, паливо, зросли зарплати... Очікується подорожчання хліба на 20% від нинішніх цін".

Раніше міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко заявляв, що до кінця року хліб в Україні дорожчати не буде. За словами Павленка, в Україні намолотили достатню кількість хліба для внутрішніх потреб.

"Жодних підстав для зростання цін на хліб до кінця року немає", - сказав міністр.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 791 | Додав: adminA | Теги: Україна, світова трійка експортерів зерна, хліб, ціна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ