Чт, 2024-04-25, 17:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 5 » У Тягнибока пропонують заборонити російські організації в Україні, а ВКУ закликає світ захистити українців у Росії
12:19
У Тягнибока пропонують заборонити російські організації в Україні, а ВКУ закликає світ захистити українців у Росії
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Львівські "свободівці" пропонують заборонити в Україні діяльність будь-яких російських організацій. Про це заявила депутат Львівської обласної ради Ірина Сех, повідомляє ІМК.

"Треба заборонити діяльність російських громадських та політичних організацій, що займаються відверто антидержавною діяльністю та порушують Конституцію України", - наголосила вона.

- СКУ закликає захистити права українців у Росії

Депутати Львівської обласної ради із ініціативи ВО "Свобода" висловили свій протест щодо закриття Бібліотеки української літератури в Москві: на сесії ухвалено звернення до центральних органів влади щодо свідомого обмеження культурних та національних прав українців у Росії.

"Закриття Бібліотеки української літератури у Москві - це ворожий крок щодо української держави і українців, це свідоме обмеження культурних та національних прав українців, які проживають у Росії. Наша фракція у Львівській обласній раді звертається до міністра закордонних справ, Кабінету міністрів України, президента і Верховної Ради з вимогою звернутися із нотою протесту до російського уряду і вимагати вибачень перед керівництвом і працівниками бібліотеки, а також перед українською державою", - сказала Ірина Сех.

Нагадаємо, 23 грудня відділ боротьби з екстремізмом МВС РФ під час обшуку вилучив з Бібліотеки української літератури у Москві понад 50 книжок для проведення психолого-лінгвістичної експертизи.

26 грудня директор бібліотеки Наталія Шаріна повідомила, що після цього бібліотека опечатана і закрита. За її словами, 24 грудня у бібліотеці пройшов другий обшук, внаслідок якого були вилучені жорсткі диски з комп'ютерів, а також читацькі квитки.

Раніше московська прокуратура порушила кримінальну справу за фактом поширення ксенофобських книг у Бібліотеці української літератури в столиці РФ. Кримінальну справу за ст.282 ч.1 УК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі) порушено стосовно невідомих, які в період з 2008 по 2010 рік на території Державної установи культури "Бібліотека Української літератури" поширювали друковані видання.

Згідно з висновком психолінгвістичного дослідження Інституту мовознавства РАН, тексти видань містять ознаки розпалювання національної ненависті і ворожнечі.

Міністра культури Росії Олександра Авдєєва його український колега попросив посприяти врегулюванню ситуації, що склалася навколо Бібліотеки української літератури в Москві. А Міністерство закордонних справ Росії обіцяло зробити все необхідне для того, щоб бібліотека української літератури в Москві працювала. Міністерство закордонних справ України вважає, що ситуація навколо бібліотеки української літератури в Москві вирішиться в позитивний бік.

СКУ закликає захистити права українців у Росії

Світовий конгрес українців закликає міжнародне співтовариство, Українську державу та свої складові організації стати на захист прав українців Росії, передає УНІАН.

Як повідомили в СКУ, 4 січня організація надіслала Меморандуми про утиски прав української національної меншини в Росії: верховному комісару Організації Об’єднаних Націй з прав людини Наванатем Піллай, директору Бюро демократичних інституцій та прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Джанезу Ленарчику, верховному комісару у справах національних меншин ОБСЄ Кнуту Воллебеку, голові Підкомітету Європейського парламенту з питань прав людини Гейді Гауталі, голові делегації Європарламенту до Комітету парламентського співробітництва ЄС-Росія Кнуту Флеккенштейну, комісару Ради Європи з прав людини Томасу Гаммарбергу та президенту Консультативного комітету Ради Європи щодо Рамкової конвенції про захист національних меншин Райнеру Гофману.

У цих Меморандумах СКУ порушив актуальні для всієї української спільноти питання, що стосуються намагання владних структур Росії ліквідувати дві найбільші українські громадські неурядові організації - Федеральну національно-культурну автономію українців Росії і Об’єднання українців Росії, а також припинити діяльність Бібліотеки української літератури у Москві.

СКУ також надіслав копії вищеназваних Меморандумів президенту України Віктору Януковичу і послу України в Росії Володимиру Єльченку та закликав Українську державу захистити свою національну меншину.

"Світовий конгрес українців закликає міжнародне співтовариство, Україну та свої складові організації відреагувати на неприпустимі дії Росії стосовно української національної меншини та стати на захист її людських і національних прав", - заявив президент СКУ Євген Чолій.

Раніше повідомлялось, що Верховний суд РФ ліквідував Федеральну національно-культурну автономію українців Росії (ФНКАУ), задовольнивши позов Мін'юсту РФ. ФНКАУ діяла в Росії з 1998 року. Організацію нерідко звинувачували в тому, що вона займалася не так популяризацією української мови і культури, як пропагандою націоналістичних цінностей.

Задовго до цього українська діаспора в Росії заявляла про політичний тиск на український культурний рух у РФ.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 879 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ