Пт, 2024-03-29, 03:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Листопад » 7 » Україна готова надати "зелений коридор" для виведення військ РФ з Придністров'я - ЗМІ
13:46
Україна готова надати "зелений коридор" для виведення військ РФ з Придністров'я - ЗМІ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна готова надати "зелений коридор" для евакуації російських військ і озброєння, розміщеного в селі Колбасна в невизнаному Придністров'ї. Такого висновку дійшли в ході наради в Одесі 6 листопада міністри оборони України і Республіки Молдова Степан Полторак і Анатол Шалару, повідомляє молдовський сайт Deschide.

За словами Шалару, озброєння, розміщені на військових складах у селі Кобасна, становлять значну небезпеку для жителів як Молдови, так і України. У цьому контексті до кінця нинішнього року буде розроблено детальний план з вивезення даного озброєння і виведення ОУРВ (обмеженого угруповання російських військ) з території країни.

"Разом з українським колегою ми обговорили питання створення спеціального коридору для російських військових, які перебувають в придністровському регіоні, а також для боєприпасів, які є на зберіганні в селі Кобасна. Молдовське військове відомство було офіційно поінформовано про те, що українська сторона готова підготувати спеціальний коридор для виведення російських військ і озброєння", - заявив він.

Шалару зазначив, що сторони домовилися про зустріч військових експертів обох країн для того, щоб обговорити низку питань технічного характеру: виїзд відповідних конвоїв з Молдови та шляхи, якими вони увійдуть на територію України, а так само їхній подальший маршрут по території України.

За його словами, сторони хочуть, щоб дана місія проходила під егідою ОБСЄ і ООН.

"Далі ми маємо намір звернутися до міжнародних організацій для того, щоб вони вплинули на керівництво РФ і посприяли початку зазначеного процесу евакуації", - підкреслив Шалару.

Україна підтримує прагнення молдавського народу щодо виведення з території країни російської військової бази – Полторак

Міністр оборони України Степан Полторак зазначає, що Україна підтримує прагнення молдавського народу щодо виведення з території країни російської військової бази. Про це йдеться в повідомленні на сайті Міністерства оборони України.

Зазначається, що Полторак провів робочу зустріч із міністром оборони Республіки Молдова Анатоліє Шалару. Глави оборонних відомств обговорили питання співробітництва між міністерствами оборони України та Молдови та перспективи його поглиблення.

"Полторак наголосив, що Україна поважає територіальну цілісність Республіки Молдова та підтримує прагнення молдавського народу щодо виведення з території своєї країни російської військової бази", – йдеться в повідомленні.

Довідка

Незадовго до розпаду СРСР, 2 вересня 1990 року, п'ять розташованих на лівому березі Дністра районів Молдови оголосили про створення Придністровської союзної республіки у складі СРСР, а потім - незалежної Придністровської Молдовської Республіки з центром у Тирасполі. Причиною такого кроку стали заяви націоналістично настроєних радикалів у Кишиневі про вихід Молдови з СРСР і можливості її приєднання до Румунії.

Влада Молдови спробувала врегулювати конфлікт, ввівши війська в невизнану "республіку". У 1992 році в Придністров'ї почався збройний конфлікт, що тривав кілька місяців. В результаті Придністров'я стало територією, непідконтрольною Кишиневу.

У зоні конфлікту базуються спільні миротворчі сили у складі російського, молдовського і придністровського контингентів і військових спостерігачів з України. Міжнародного визнання Тирасполь не отримав.

Тепер Молдова пропонує придністровцям автономію у складі єдиної держави.

Російські війська перебувають у Придністров'ї як миротворці з 1992 року. У період, коли при владі в Молдові були комуністи, виведення російських підрозділів неодноразово вимагали як представники керівництва країни, так і опозиція. Як один із головних аргументів при цьому наводився закріплений в Конституції нейтральний статус Молдови, що забороняє їй розміщувати на своїй території (тобто і в Придністров'ї) війська інших країн.

Росія офіційно не визнала незалежності Придністров'я. Водночас у регіоні, всупереч протестам Кишинева, залишаються російські війська. Росія також надає невизнаній "республіці" економічну допомогу. За рахунок цього, зокрема, виплачуються надбавки придністровським пенсіонерам. На референдумі 2006 року переважна більшість жителів регіону виступили за незалежність і подальше приєднання до РФ.

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 879 | Додав: adminA | Теги: Україна, війська РФ, зелений коридор, Придністров'я, ЗМІ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ