Пт, 2024-04-19, 04:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 2 » Україна потрапила до списку держав, що мають недоліки, що стосуються боротьби з брудними грошима
15:39
Україна потрапила до списку держав, що мають недоліки, що стосуються боротьби з брудними грошима
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


FATF помістила Україну в список держав, що мають в законодавстві недоліки, що стосуються боротьби з брудними грошима. У Держфінмоніторингу побоюються, що Україну повернуть в чорний список FATF, якщо до травня парламент не ухвалить два закони, направлені на боротьбу з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.
Депутати обіцяють вчасно проголосувати за ці документи, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Група з розробки фінансових заходів з боротьби з відмиванням грошей (FATF) виконала вимогу країн G20, в жовтні 2009 року що наполягли на формуванні до кінця лютого 2010 року нового чорного списку держав, які представляють ризик для світової фінансової системи. У новий список FATF включила три категорії країн, які не співпрацюють в протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванні тероризму, повідомив Росфінмоніторинг.

У першу категорію включений Іран, проти якого FATF закликала застосовувати контрзаходи для захисту від ризиків відмивання грошей. У другій категорії - Ангола, КНДР, Еквадор і Ефіопія, які до лютого 2010 року не підготували плани з усунення значних недоліків в національних системах протидії відмиванню грошей. У третій - країни, що не усунули до лютого законодавчі пропуски, що не дозволяють своєчасно присікати злочинну діяльність: Пакистан, Туркменістан, Сан-Томе и Прінсіпі. З моніторингу FATF знятий Узбекистан.

Україна до лютого також повинна була посилити фінансовий моніторинг, проте необхідні закони так і не ухвалила. У Кабінеті міністрів ще в грудні попереджали, що FATF обов'язково внесе країну до чорного списку, з якого виключила її в 2004 році.

Втім, FATF помістила Україну в список держав, що мають недоліки в режимі фінансового моніторингу і висловили намір їх усунути. Компанію їй склали ще 19 країн: Азербайджан, Антігуа і Барбуда, Болівія, Греція, Індонезія, Йемен, Катар, Кенія, Марокко, Мьянма, Непал, Нігерія, Парагвай, Сірія, Судан, Таїланд, Тринідад і Тобаго, Туреччина і Шрі-Ланка. Раніше цей список включав 30 держав.

У Держвінмоніторингу побоюються, що Україна може потрапити в чорний список на початку літа. "У травні ми повинні відзвітувати перед FATF про виконання наших зобов'язань. Нам необхідно ухвалити два законопроекти. Перший - про боротьбу з відмиванням грошей - вже був ухваленйи Верховною Радою, але потім його необгрунтовано ветував президент. Другий - про боротьбу з тероризмом, хоча у нас тероризму немає, - сказав заступник голови Держфінмоніторингу Станіслав Клюшке.- Якщо ми не ухвалимо ці документи, в червні Україну внесуть до чорного списку FATF".

Законопроект №3062, що розширює перелік компаній, які повинні повідомляти в Держфінмоніторинг про великі і сумнівні фінансові операції, був ухваленйи 6 листопада 2009 року. Але 8 грудня минулого року президент ветував закон. 21 січня депутати не змогли подолати вето і відправили закон на доопрацювання, 18 лютого його розгляд знову був перенесений. Законопроект №5290 по посилення контролю за фінансуванням тероризму був запропонований в жовтні 2009 року і досі парламентом не розглядався.

Народні депутати вважають, що обидва документи незабаром будуть ухвалені і санкцій FATF не послідує. "Перенесення голосування було пов'язане з технічною ситуацією. Ми всі агітували за його ухвалення, тому що знаємо, якими санкціями загрожує внесення до чорного списку, - повідомив народний депутат Василь Горбаль (Партія регіонів).- З цими двома законопроектами ми возимося вже декілька років. Сподіваюся, на найближчій сесії вони будуть ухвалені". " Наша фракція завжди підтримує боротьбу з відмиванням грошей і корупцією", - зазначив народний депутат Олександр Клименко ("Наша Україна-Народна самооборона").

Як повідомлялося, в кінці грудня минулого року голова Державного комітету фінансового моніторингу України Ігор Черкаський заявив, що "сьогодні, в Міжнародний день боротьби з корупцією, президент України Віктор Ющенко зробив своєрідний "подарунок" фінансовій системі України, застосувавши право вето на закон про боротьбу з відмиванням "брудних" кошітв і фінансуванням тероризму. Тим самим глава держави фактично за руку привів Україну до так званого чорного списку FATF".

Як зазначає Черкаський, "ухвалення відповідного закону стало виконанням зобов'язань, узятих Україною перед FATF і міжнародною співдружністю. Саме те, що Україні вдалося переконати міжнародні організації в здатності ухвалити закон, який би відповідав всім викликам сучасності, дало можливість виключити в 2004 році нашу державу з "чорного списку" FATF, а в 2006 навіть припинити процедуру активного моніторингу".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1059 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ