Пт, 2024-04-19, 11:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 7 » Україна залишається в трійці лідерів з експорту зерна з поставками в 21 млн тонн
18:49
Україна залишається в трійці лідерів з експорту зерна з поставками в 21 млн тонн
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

6 грудня на зерновому ринку завершився 2009/2010 маркетинговий рік. Згідно з його результатами, наша країна відвантажила на зовнішні ринки близько 21 млн тонн зерна, або 45% урожаю, зібраного торік, пише газета "Дело".

З результатом експорту в 21 млн тонн в минулому сезоні Україна залишилася в трійці лідерів - постачальників зерна на світовий ринок, після США і Євросоюзу. У Росії, яка поставила на зовнішні ринки 19,9 млн тонн зерна, четверте місце. Цей результат вище за середній, але не рекордний - у сезоні 2008/2009 Україна поставила на зовнішні ринки 24,7 млн тонн.

- Кабмін планує продовжити квоти на експорт зерна

Активний експорт зерна спостерігався в першій половині маркетингового року - з липня по грудень 2009 року на світові ринки відвантажувалися більш як 2 млн тонн щомісячно. У 2010-му темпи значно впали, зокрема через зниження світових цін на зерно.

Традиційно основними культурами, що експортуються з України, залишалися пшениця, ячмінь і кукурудза. За сезон, що минув, з України було вивезено більш ніж 9 млн тонн пшениці. Це на 3 млн тонн менше, ніж у минулому сезоні. Найбільшими ринками збуту цього зерна стали Бангладеш і Південна Корея.

А ось обсяги експорту ячменю досягли рівня торішніх. За обсягу світової торгівлі ячменем у 17 млн тонн Україна поставила на зовнішні ринки близько 6 млн тонн цієї культури. "Друге місце у Австралії, у них експорт - 3,5 млн тонн, ми їх дуже потіснили, і тепер проблеми з реалізацією не у нас, а у них", - говорить президент Української зернової асоціації Володимир Клименко. Великі постачання з України сприяли зниженню цін на цю культуру.

"Україна фактично вбила світовий ринок ячменю перевиробництвом. Ми виробляємо на 4,2 млн тонн більше, ніж потрібно", - зазначає директор компанії "ААА" Сергій Наливка. Основний покупець ячменю - Саудівська Аравія, ця країна купила в України 3,7 млн тонн.

Кукурудзи експортовано 5,2 млн тонн - приблизно стільки ж, скільки і в минулому сезоні. Основний покупець "королеви полів" - Єгипет.

Як повідомлялося в листопаді, в Україні обмолочено 14,5 млн га (99,4% від прогнозу) зернових і зернобобових культур (разом з кукурудзою), намолотили 41,3 млн тонн зерна (у бункерній вазі) при середній врожайності 28,4 ц/га (у 2009 році - 30,9 ц/га).

Уряд України прогнозував урожай зерна в Україні в 2010 році близько 39 млн тонн проти 46 млн тонн у 2009 році.

Кабмін планує продовжити квоти на експорт зерна

Кабінет Міністрів України планує продовжити дію квот на експорт зерна до 31 березня 2011 року. Проект відповідної постанови, якою вносяться зміни до постанови №938 від 4 жовтня 2010 року і скасовується постанова №1046 від 10 листопада 2010 року, розміщено на сайті Міністерства економіки.

Документом пропонується також збільшити розмір квот на експорт пшениці з 500 тис тонн до 1 млн тонн і кукурудзи – з 2 до 3 млн тонн. Також пропонується скоротити термін розподілу квот з 15 до 7 календарних днів.

16 листопада міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк повідомив, що Україна продовжить квоти на експорт зерна до кінця поточного маркетингового року (липень 2010 р. - червень 2011 р.). Він нагадав, що квоти введені до кінця 2010 року.

Постанову Кабінету Міністрів України "Про встановлення обсягів квот на окремі види сільськогосподарської продукції, експорт якої підлягає ліцензуванню до 31 грудня 2010 року" було ухвалено 4 жовтня 2010 року під №938.

Документом встановлені квоти на експорт пшениці і суміші пшениці і жита (меслін), полби в обсязі 0,5 млн тонн, кукурудзи - 2 млн тонн, ячменю – 0,2 млн тонн і жита – 1 тис тонн. Крім того, квоти на експорт гречки встановлені в обсязі 1 тис тонн. Квоти запроваджені до 31 грудня 2010 року.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 942 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ