Чт, 2024-03-28, 13:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 8 » Уряд США розкритикував зернову політику Кабміну і звинуватив Україну в порушенні норм СОТ
18:30
Уряд США розкритикував зернову політику Кабміну і звинуватив Україну в порушенні норм СОТ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Уряд США висунув претензії до політики на ринку зерна в Україні. Американці пригадали і квоти, і "Хлібінвестбуд", і монополізм Аграрної біржі, проте упевненості в тому, що проблеми буде розв'язано найближчим часом, так і не отримали, пише "Дело".

Вчора, 7 лютого, українські чиновники зустрічалися з управлінням торговельного представництва США (USTR) - відомства, яке займається питаннями торговельної політики країни. Приводом для зустрічі стали дії українського уряду на зерновому ринку і їхній вплив на бізнес американських компаній в Україні.

Нагадаємо, що американські компанії, що працюють на зерновому ринку, зазнали збитків через запровадження обмежень експорту зерна, а потім стали жертвою дискримінації при розподілі квот.

Вчора директор USTR з питань Росії і Євразії Бетсі Хефнер зустрілася з представниками відомств-авторів останніх новацій на зерновому ринку - Мінекономрозвитку і Міністерства аграрної політики і продовольства. Від Мінагропроду на зустрічі був присутній начальник департаменту з розвитку аграрних ринків Анатолій Розгон, економічне відомство представляв заступник міністра економіки Василь Мармазов.

Візит планувався заздалегідь, і те, що напередодні (4 лютого) стало відомо про ще один одіозний проект українського уряду в аграрній галузі (законопроект №8053, яким експорт практично всіх основних видів сільгосппродукції передається до компетенції держагента або аграріїв - безпосередніх виробників), - просто збіг, запевнила Хефнер.

"До теперішнього моменту накопичилися питання, на які дипломати не могли отримати відповіді, плюс мій графік - так і було визначено цю дату", - сказала вона.

Зустрічі американського торгового представника з українськими чиновниками передувала зустріч з учасниками ринку. Вранці Хефнер зустрілася із зернотрейдерами - членами Американської торговельної палати, тому про поточні реалії українського зернового ринку дізналася з перших рук.

Список претензій, які були озвучені в Мінекономрозвитку, містив усі резонансні рішення українського уряду останніх місяців. Передусім в американської сторони викликала питання сама необхідність запровадження квот, якщо отриманий урожай (39,3 млн тонн) хоч і менший за показник попереднього року, проте все ж таки істотно вищий за середній результат для України. Проте, як уточнила Бетсі Хефнер, сам факт квотування був би прийнятним, якби уряд зумів забезпечити прозорий розподіл експортних обсягів.

"У січні при розподілі квот жодна американська компанія, як і більшість транснаціональних зернотрейдерів, не змогла отримати квоту, - каже вона. - При цьому значні обсяги були надані порівняно молодій компанії "Хлібінвестбуд". За її словами, "в деяких кабінетах у Вашингтоні це назвали дискримінацією".

Також викликала критику ідея уряду залучати зернотрейдерів до фінансування посівної шляхом форвардних закупівель. Компанії і зараз інвестують у майбутній урожай, проте не готові робити це в умовах невизначеного режиму експорту і за відсутності гарантій отримання квоти. "Це можна трактувати як суперечність вимогам СОТ, які забороняють дотації на внутрішньому ринку для стимулювання експорту", - зазначила Хефнер.

Серед інших претензій - плани замкнути реєстрацію всіх експортних контрактів на Аграрній біржі, а також резонансний законопроект №8053, що віддає на відкуп державі експорт основних сільгоспкультур. "Всі ці нововведення - два з яких вже запроваджено, а два ще готуються, змушують підозрювати монополізацію зернового ринку", - зауважила представниця USTR.

Зазначимо, що досі до прямих погроз справа не дійшла - американська сторона вкотре задекларувала, що дії українського Кабміну не вписуються в норми СОТ, проте запевнила, що у них немає мети виносити проблеми на розгляд в організацію. "Раніше СОТ не застосовувала санкцій до України, тому що уряд швидко переглядав свої рішення - ми хотіли б, щоб так було і цього разу", - зазначила Хефнер.

Зі свого боку українська сторона поки що не готова радикально змінювати щось у регулюванні ринку. Необхідність запровадження експортних обмежень чиновники Мінагропроду пояснюють зниженням урожаю і як наслідок - зростанням цін на продовольство на внутрішньому ринку.

Наразі йдеться лише про часткові послаблення в режимі квотування. Як раніше заявляли представники Мінагрополітики, найближчим часом експортні квоти можуть радикально збільшити, а Мінекономіки зі свого боку розробив і опублікував проект постанови про скасування квот на кукурудзу.

Проте учасники ринку стурбовані вже навіть не поточними проблемами, а правилами роботи в наступному сезоні. Зараз учасники ринку неофіційно говорять про те, що ухвалення законопроекту №8053 можна вважати вирішеним, після чого робота трейдерів зведеться тільки до роботи на умовах FOB.

Критичною датою стане червень, бо до того часу трейдери укладають контракти і визначаються з обсягами, що купуються, зокрема на форварді. "Компанії хотіли б розуміти до цього моменту, як діятиме держава в наступному сезоні, щоб відповідно до цього планувати свою роботу", - уточнила Хефнер.

Вона зазначила, що якщо уряд наполягатиме на монополізації ринку, то компанії будуть вимушені відкликати контракти і згорнути інвестиції, тоді як могли б принести фінансування в сектор на рівні 4-5 мільярдів доларів.

Як повідомлялося, раніше Кабінет міністрів України продовжив квотування експорту зерна до 31 березня 2011 року і збільшив розміри квот на 1,5 млн тонн, повідомив 8 грудня міністр аграрної політики. "Питання вже розглянули. Квоти продовжено до березня рішенням Кабміну. Також квоти збільшено на 1,5 млн тонн", - сказав міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

За словами міністра, квоту на пшеницю збільшено на 500 тис тонн, на кукурудзу - на 1 млн тонн.

Раніше Міністерство економіки України запропонувало продовжити до 31 березня 2011 року квотування експорту зерна, запроваджене урядом до 31 грудня 2010 року, і збільшити квоту в цілому на 1,5 млн тонн - до 4,2 млн тонн. Пропонувалося збільшити квоту на кукурудзу на 1 млн тонн - до 3 млн тонн і пшениці - на 0,5 млн тонн, до 1 млн тонн. На ячмінь квота залишається незмінною - 0,2 млн тонн.

Україна запровадила до 31 грудня 2010 року квоти на експорт 2,7 млн тонн зерна. Експортна квота на пшеницю становить 0,5 млн тонн, ячмінь - 0,2 млн тонн, кукурудзу - 2 млн тонн. Постанова також запроваджує фактично заборонну квоту в обсязі 1 тис тонн на експорт жита і гречки.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 812 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ