Чт, 2024-04-25, 04:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Головна » 2020 » Лютий » 19 » Усі подробиці найбільшого загострення на Донбасі останніх років - п’ятигодинний бій та штурм позицій ЗСУ
20:16
Усі подробиці найбільшого загострення на Донбасі останніх років - п’ятигодинний бій та штурм позицій ЗСУ
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/

П’ятигодинний бій та штурм позицій ЗСУ. Усі подробиці найбільшого загострення на Донбасі останніх років

Ранок 18 лютого в зоні Операції об'єднаних сил почався з масованої атаки бойовиків у Луганській області. Загострення війни на Донбасі називають одним з найсерйозніших за останні роки.

НВ розповідає про головні подробиці нового витка конфлікту.

Де і як проходив бій

Бойовики розпочали атаку вранці 18 лютого в районі населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вольний (Луганська область). Усі вони знаходяться поблизу Золотого, де восени 2019 року в рамках домовленостей про підготовку нормандського саміту в Парижі було розведено війська.

Одним з перших, ще до офіційних заяв ООС, про бій повідомив головний редактор видання Цензор.нет Юрій Бутусов — за його інформацією, атака почалася близько 5 ранку.

Через кілька годин різке загострення ситуації на Донбасі підтвердив і штаб ООС: «Під вогневим прикриттям російські окупанти перейшли до активних наступальних дій та здійснили спробу просування через лінію розмежування», — розповіли в штабі.

Бойовики близько п’яти годин атакували українські позиції із забороненого озброєння (зокрема мінометів калібру 120 мм та артилерії 152 мм), а також гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів. При цьому окупанти намагалися прорвати позиції ЗСУ, вступивши в ближній бій.

Як уточнив пізніше глава Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак, атака почалася з артилерійського обстрілу «з усіх систем» по позиціях 72-ї та 93-ї окремих механізованих бригад ЗСУ. Після цього штурмові групи бойовиків на трьох напрямках атакували спостережні пости цих бригад — від Новотошківського до Жолобка (Попаснянський район Луганської області).

 Українські військові відповіли противнику «з усього озброєння», розповів Хомчак. Він уточнив, що найжорсткіший бій зав’язався біля спостережного пункту «Баня» 72-ї бригади.

Після 10 ранку штаб ООС підтвердив, що бій завершено, а українським військам вдалося відбити атаку.

Її жертвою, за попередніми даними, став один український військовий, ще трьох було поранено, а двох контужено.

Бойовики також зазнали втрат: 4 загиблих і 6 поранених, за даними Хомчака. Після завершення бою окупанти «запросили режим тиші, щоб забрати з поля бою своїх поранених і убитих».

«Українська армія, виконуючи вимоги міжнародного права з ведення бойових дій, задовольнила це гуманітарне прохання противника», — заявили в штабі ООС.

Серед цивільного населення, за попередніми даними Генштабу України, жертв і постраждалих немає.

 Чому загострення називають найгіршим за останні роки

За численними свідченнями журналістів та місцевих жителів, атака 18 лютого нагадала про найгірші дні війни на Донбасі.

Юрій Бутусов вранці писав про «безперервний важкий бій із застосуванням всіх видів зброї». «Таких широкомасштабних бойових дій на фронті не було з 2018-го року», — підкреслив він. — Гуркіт артилерії прекрасно чують жителі Сєвєродонецька, Лисичанська, Попасної".

Військовий фотокореспондент та журналіст Радіо Свобода Андрій Дубчак, який неодноразово відвідував зону ООС, у розпал подій 18 лютого також писав про «важкий бій». «Кажуть, з 2014−2015 такого не було», — передав він слова цивільних знайомих у Золотому, з якими зв’язався під час ранкової атаки бойовиків.

Волонтер Світлана Печена, яка також живе в Золотому Луганської області, в коментарі НВ розповіла про паніку серед цивільного населення.

«Всі в паніці, що це наступ, що наші території будуть захоплювати. Виїжджати з міста ніхто не збирається. Куди виїжджати?», — додала співрозмовниця.

Зібрали свідоцтва місцевих жителів і кореспонденти Громадського.

 «Згадався 2014 рік, стріляють дуже сильно, — розповіла Ірина з Золотого про обстріл в районі Оріхового, Золотого-4 та Новотошківського. — Ми хвилюємося за наших людей. Раніше було зрозуміло, з якого боку обстрілюють, а зараз ми тільки чуємо, що з важкої артилерії, автоматів і кулеметів», — зазначила вона.

Фельдшер Лілія Швець, яка живе в Трьохізбенці Луганській області, розповіла, що чула постріли ще з вечора 17 лютого.

«У нас тут всі шоковані, палити поблизу почали з 10 вечора вчорашнього дня. Ми з чоловіком — медики, на ногах з 12 ночі, у людей почалися панічні атаки, інсульти, так ми їздимо по селу. Зараз (станом на 9:45 — ред.) не так сильно у нас тут чути, здалеку вибухи. Але такого вже давно не було», — розповіла вона.

 Позиція Зеленського, Генштабу, РНБО, МЗС — як відреагувала українська влада

Президент Володимир Зеленський вранці 18 лютого оприлюднив заяву, у якій назвав атаку бойовиків «цинічною провокацією» і нагадав, що здійснили її в день п’ятої річниці Дебальцевської трагедії.

 «Це не просто цинічна провокація, мета якої - натиснути на Дебальцевську рану, яка ніколи не заживе повністю. Це спроба зірвати мирний процес на Донбасі, який почав просуватися хоч і невеликими, але невпинними кроками», — написав Зеленський.

Він також заявив, що курс України «на завершення війни і відданість міжнародним домовленостям» залишається незмінним — «так само, як і наша рішучість дати відсіч будь-яким проявам збройної агресії проти України».

Пізніше 18 лютого Зеленський взяв участь у засіданні РНБО України, на якому першим питанням обговорили загострення на Донбасі.

Після цього засідання президент коротко виступив на брифінгу в Офісі президента, повторивши тези своєї ранкової заяви.

«У нас потужна армія. Провокації бувають, армія потужно і сильно на них відповідає», — заявив президент. Він назвав ситуацію в зоні ООС «повністю контрольованою» і заявив, що атака не змінить курс влади на мирне завершення війни. «Тільки з сильною армією можна сідати за стіл переговорів», — підкреслив Зеленський.

Разом із Зеленським на брифінгу після засідання РНБО також виступив глава Генштабу Руслан Хомчак. Він розповів про деталі бою, уточнив дані про постраждалих військових і відповів на запитання журналістів.

При цьому Хомчак різко спростував інформацію про те, що бій проходив безпосередньо в районі, де раніше було розведено сили (Золоте Луганської області) та закликав не спекулювати такими заявами. Глава Генштабу додав, що з моменту розведення сил в трьох ділянках лінії розмежування бойовики влаштовують провокації лише в Петровському, тоді як в Золотому «не було ніяких проблем».

Водночас Хомчак дав зрозуміти, що не став би називати атаку «провокацією». На його думку, це була спланована спроба бойовиків відвоювати 300−500 метрів позицій, «приурочена» до річниці боїв під Дебальцевим — щоб продемонструвати військовий успіх «своєму населенню і тим, перед ким вони звітують».

«Тактично це нічого не змінює, але для людей на війні кожен метр землі, який вони обороняють, дорогий, тому що политий кров’ю», — нагадав генерал Хомчак.

У відповідь на запитання про те, чи залишили українські війська спостережний пункт, де йшов жорсткий бій, глава Генштабу уточнив: зараз в цій зоні оголошено перемир’я та працює СЦКК, щоб українські військові могли забрати тіло свого загиблого, а окупанти — своїх. Війська біля цього поста відводилися лише через необхідність завдавати удару, пояснив Хомчак.

Секретар РНБО Олексій Данілов нагадав, що статут ООН дозволяє Україні адекватно відповідати на атаки бойовиків і запевнив, що ситуація залишається повністю контрольованою. Він підтвердив, що інформацію про подібні атаки Україна передає своїм міжнародним партнерам.

«Такий мир Путін готовий надати». Порошенко відреагував на загострення на Донбасі

МЗС України вже закликало світову спільноту засудити загострення ситуації на Донбасі. «Використання забороненої зброї призвело до нової хвилі жертв. Це останнє порушення домовленостей, досягнутих на зустрічі в Нормандському форматі. Ми закликаємо міжнародну спільноту засудити цю ескалацію», — написала речник МЗС Катерина Зеленко в Twitter.

А посол України в Євросоюзі Микола Точицький додав, що партнерам у блоці повідомили про наступ бойовиків.

«Ми поінформували ЄС про ескалацію Росією та закликали партнерів до рішучої реакції», — підкреслив він в Twitter.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак закликав «не розганяти зраду»: «Всім, хто „розганяє“ зраду, я хотів би сказати наступне: так, у нас в країні йде війна, вона не припиняється, — нагадав він. — Так, ми прагнемо миру, але водночас ми збільшуємо фінансування на армію і активно працюємо над підвищенням її обороноздатності. Так, ми йдемо шляхом переговорів, але водночас і шляхом внутрішнього посилення: наша армія готова відповідати на подібні атаки, і давати гідну відсіч агресору», — резюмував глава ОПУ.


Реакція Кремля та брехня бойовиків

Штаб ООС повідомив, що вже після завершення бою окупанти спробували перекласти відповідальність за атаку на українську сторону, поширюючи відповідну дезінформацію.

«Ворог вирішив приховати свою поразку і видав наспіх підготовлену заяву, звинувачуючи українську сторону в спробі нападу. Весь зміст ворожої заяви свідчить про розгубленість і втрати контролю над ситуацією», — заявили в штабі ООС. Командування операції підкреслило, що українські захисники відстоюють принципи Мінських домовленостей «і ніколи не застосовують зброю першими».

Тим часом прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков стверджує, що в Кремлі нічого не знають про причини ескалації ситуації на Донбасі.

Про це він сказав, відповідаючи на запитання про те, чи має намір російська влада взяти на себе відповідальність за цю провокацію.

«Ми не маємо в своєму розпорядженні деталей цього зіткнення, ми не знаємо, що спровокувало це зіткнення. Ми читали, що мають місце жертви з обох сторін, у зв’язку з чим ми висловлюємо співчуття і сподіваємося, що найближчим часом вдасться прояснити деталі події перед тим, як робити якісь висновки», — заявив Пєсков.

У результаті наступу окупаційних сил РФ ЗСУ зазнали втрат

На тлі наступу РФ на Донбасі американські дипломати закликали Москву дотримуватися зобов’язань, взятих на себе в рамках міжнародних домовленостей.

Про це йдеться у заяві посольства США у Києві на його сторінці у Twitter.

«Ми глибоко стурбовані сьогоднішніми повідомленнями про ескалацію конфлікту на Донбасі і настійно закликаємо Росію дотримуватися своїх Мінські та Нормандські зобов’язань», — написали дипломати.

Раніше повідомлялося, що у вівторок вранці, 18 лютого, окупанти атакували позиції підрозділів Об'єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське і Хутір Вільний.

Під час боїв загинув один український військовий, ще четверо отримали поранення.

У противника один загиблий і п’ятеро важко поранених.

Наразі бої припинилися. У Штабі ООС стверджують, що ніяких позицій українські військові не втратили.

Водночас, за даними ЗМІ, окупанти захопили позицію ЗСУ в районі Золотого.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 442 | Додав: adminA | Теги: п’ятигодинний бій, штурм позицій ЗСУ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ