Ср, 2024-04-24, 09:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 5 » В Угорщині розпочався суд над "нацистським злочинцем номер один" Шандором Кепіро
17:04
В Угорщині розпочався суд над "нацистським злочинцем номер один" Шандором Кепіро
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


В Угорщині у четвер розпочався суд над підозрюваним у поплічництві гітлерівцям, який посідає перше місце в списку 10 найвидатніших нацистських злочинців, що залишаються безкарними, який склав Центр імені Симона Візенталя. Це 97-річний доктор Шандор Кепіро.

Нациста, який служив тоді в угорської жандармерії підозрюють у причетності до масових розправ у 1942 році над жителями сербського міста Нові-Сад, окупованого в той час угорськими союзниками гітлерівської Німеччини - сербами, євреями і циганами.

Як повідомляє Центр імені Симона Візенталя, операція по знищенню як мінімум 1250 цивільних осіб була проведена в Нові Саді 23 січня, а Кепіро був одним з офіцерів, які брали участь у її організації. Прокурори повідомили, що мають намір висунути Кепіро, який командував каральним загоном, звинувачення в тому, що він віддав наказ про депортацію і розстріл 36 мирних жителів, передає NEWSru.com.

Сам Кепіро перед початком суду назвав процес "цирком" і заявив про свою невинність. Зайнявши місце в залі суду, він дістав аркуш паперу з написом: "Вбивці 97-річного старого!". За словами одного з місцевих жителів, кому вдалося врятуватися від загибелі, людей цілими сім'ями виволікали з будинків і розстрілювали на вулицях. Багатьох стратили на березі річки, а тіла скидали під лід.

Ізраїльські ЗМІ наводять слова голови ієрусалимського відділення Центру Симона Візенталя Ефраїма Зуроффа, який заявив, що суд над Кепіро, можливо, стане останнім процесом над можливим нацистським злочинцем.

Саме цей Центр, який займається розшуком по всьому світу нацистських злочинців, вийшов на слід Кепіро 2006 року. Колишній поліцейський ще в 1944 році був засуджений угорським судом за військові злочини до десяти років тюремного ув'язнення. Однак незабаром після винесення вироку він був звільнений владою країни, яка в той момент все ще залишалася союзником Німеччини. Незабаром після цього він емігрував до Аргентини. У 1946 році, за непідтвердженими даними, знову відбувся суд над Кепіро, але вже заочний. За підсумками заочного судового процесу Кепіро також було визнано винним у скоєнні військових злочинів.

У 1996 році Кепіро повернувся на батьківщину, а через 10 років Центр Симона Візенталя виявив, що той живе у квартирі навпроти синагоги в Будапешті. Кепіро подав позов на Зуроффа за образу, проте суд Будапешта в минулий вівторок відхилив цей позов, вважаючи, що Зурофф мав право назвати його військовим злочинцем на підставі вердикту, винесеного в 1944 році.

Кепіро визнав, що брав участь в операції в Нові-Саді, проте заявив угорському телебаченню, що ні в чому не кається, оскільки лише виконував службові обов'язки.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 887 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ