Вт, 2024-04-23, 17:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Вересень » 28 » В Україні буде урок пам'яті Бабиного Яру: вперше після розпаду СРСР
14:13
В Україні буде урок пам'яті Бабиного Яру: вперше після розпаду СРСР
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Міністерство освіти і науки України рекомендувало навчальним закладам 29-30 вересня провести урок пам'яті трагедії Бабиного Яру.

"Міністерство освіти і науки України рекомендувало навчальним закладам провести 29-30 вересня "Уроки пам'яті трагедії Бабиного Яру і "бабиних ярів" України", - зазначено в повідомленні прес-служби міністерства, оприлюдненому в середу, 28 вересня.

У ньому наголошується, що Україна була першою державою на пострадянському просторі, яка включила питання історії Голокосту до державних програм для загальноосвітніх шкіл зі всесвітньої історії та історії України.

У початковій школі пропонується передбачити уроки толерантності, для підготовки яких можна використовувати матеріали книги "Уроки Голокосту: мужність, пам'ять, співчуття" (Дніпро, Інститут "Ткума", 2016 р.).

В основній та старшій школах рекомендується використовувати навчальний посібник В. Щупака "Голокост в Україні: Пошуки відповідей на запитання історії" (Дніпропетровськ, 2015).

Заходи, присвячені трагедії Бабиного Яру, рекомендується висвітлювати на web-сторінках навчальних закладів та органів управління освітою.

Голова єврейських організацій пояснив вислів президента Ізраїлю впливом "радянських" поглядів

Йосип Зісельс не згоден із заявою президента Ізраїлю Реувена Рівліна про бійців ОУН, які нібито вбивали євреїв в Україні. Про це громадський діяч, дисидент, голова Асоціації єврейських організацій і громад України заявив в ефірі "Громадського радіо", коментуючи вчорашню заяву президента Ізраїлю в українському парламенті.

"Я не можу з ним (президентом Ізраїлю - ред.) погодитися. Він людина похилого віку. Він несе на собі стереотипи минулого, історіографію, яка на сьогодні не вважається об’єктивною. Він вихований на радянській історіографії. Ізраїль, принаймні старше покоління, досі живе під її впливом. Він не відображає думки молодих. Адже молоді, релігійні ізраїльтяни у нас стояли на Майдані. Такі погляди, як він висловив, – це вчорашній день", - зазначив Зісельс.

Він нагадав, що в 2007 році тодішній президент України Віктор Ющенко приїхав до Ізраїлю, делегація прийшла до Яд Вашем і попросила показати документи, які свідчать про причетність Романа Шухевича до подібних злочинів. Але ніхто нічого не зміг показати.

"Цей стереотип не передбачає доказів, ніби всі це знають. Ні, не всі це знають. Я, наприклад, не довіряю тому, що не стоїть на підтвердженні архівних достовірних документів", - наголосив Зісельс.

Він також вважає, що не слід надавати поодиноким фактам національного забарвлення.

"Місцеві жителі України, які співпрацювали з німцями, йшли в поліцаї. Але знищували все ж таки німці. Іноді викривлення доходить до того, що здається, ніби знищували українці. Я ще раз кажу, що місцеве населення співпрацювало з німцями у питанні винищення євреїв. І це треба засудити навіть через 75 років, це злочин проти людяності. Але не можна одягати стереотипні ярлики на ОУН і УПА, які боролися, в першу чергу, за незалежність України", - зазначив він.

При цьому Зісельс наголосив, що Бандера і Шухевич - не його герої, але він знає, "що вони герої для більшості українців".

"Я не можу абстрагуватись від цього. Я з цим мирюся і не бачу в цьому великої трагедії. Зараз виросла нова генерація істориків, яка пише історію, працюючи не зі стереотипами, а з документами. Вони пишуть історію для того покоління українців, яке зараз є дітьми. Я вдячний їм за це", - зазначив Зісельс.

Як повідомлялося, напередодні президент Ізраїлю Реувен Рівлін під час парламентських слухань на тему "75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність" заявив, що пособниками нацистів, які знищували євреїв в Україні під час Другої світової, були й українці - бійці ОУН.

"Близько 1,5 мільйона євреїв було вбито на території сучасної України під час Другої світової війни - у Бабиному Яру і в багатьох інших місцях... Багато пособників злочинів були й українцями, і серед них особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися над євреями, вбивали їх та в багатьох випадках видавали німцям. Слушно й те, що було більш ніж 2,5 тисячі праведників народів світу - ті лічені іскри, які яскраво горіли в період темних сутінків людства. Однак більшість мовчала", - зазначив Рівлін.

Він підкреслив при цьому, що відносини між українським та єврейським народами сьогодні спрямовані в майбутнє, але не можна допустити, щоб історія, як з її страшними, так і з її гарними подіями, забулася.

"Антисемітизм слід визнавати таким, яким він був у минулому, і в його сьогоднішній подобі. І не можна реабілітувати і прославляти антисемітів. Ніякими політичними інтересами не виправдати байдуже мовчання або невиразне бурмотіння, коли мова йде про антисемітські структури. Лідери країн, що поділяють антисемітські, расистські та неонацистські погляди, ніколи не стануть бажаними і повноправними членами сім'ї народів світу", - зазначив президент Ізраїлю.

Геращенко вважає висловлювання Рівліна про причетність бійців ОУН до Голокосту некоректними та недипломатичними

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко вважає висловлювання президента Держави Ізраїль Реувена Рівліна про причетність бійців Організації українських націоналістів (ОУН) до Голокосту в роки Другої світової війни некоректними та недипломатичними. Про це Геращенко повідомила у Facebook.

"Під час виступу в українському парламенті президент Ізраїлю (Реувен Рівлін) дозволив собі некоректні і недипломатичні оцінки щодо певних сторінок трагічної української історії, зокрема, ОУН. Це була, на моє глибоке переконання, немудра позиція нашого високого гостя", - заявила Геращенко.

"Мені дуже прикро, що президент Ізраїлю не чув всі попередні виступи, де праведники, лідери єврейських українських громад, представники різних релігійних конфесій, українські патріоти, як то академік Іван Дзюба, що першим голосно підняв тему Бабиного Яру, згадували невинно убієнних і їх спасителів, серед яких було дуже багато простих українців, які ризикували своїм життям і життям своїх дітей, аби врятувати єврейські родини і єврейських дітей", - додала перший заступник голови парламенту.

Геращенко висловила задоволення з приводу того, що всі промовці від української сторони виявили мудрість, повагу до пам`яті жертв і високу політичну культуру.

"Ми не замовчуємо ані героїчних, ані драматичних і чорних сторінок нашої історії, але кожному слову - свій час і своє місце", - заявила вона.

"Як на мене, певні висловлювання нашого високого гостя були недоречними в ці дні жалоби в парламенті країни, що бореться за свою незалежність. Ми очікували від високого гостя в стінах українського парламенту також і слів на підтримку територіальної цілісності України. Шкода, що деякі керівники сучасних країн й досі користуються штампами радянської пропаганди часів замовчування трагедії Бабиного Яру...", - наголосила Геращенко.

Разом з тим вона висловила співчуття єврейському народові у зв`язку зі смертю колишнього президента Ізраїлю Шимона Переса.

Довідка

Бабин Яр - урочище в північно-західній частині Києва, між районами Лук'янівка і Сирець. Бабин Яр став всесвітньо відомий як місце масових розстрілів цивільного населення, що здійснювалися німецькими окупаційними військами в 1941 році. Нині на території Бабиного Яру встановлено кілька пам'ятників і меморіальних комплексів жертвам Голокосту.

Офіційним же днем пам'яті жертв Бабиного Яру вважається 29 вересня. Напередодні цього дня в 1941 році на вулицях Києва з'явився наказ: "Всі жиди міста Києва і його околиць повинні з'явитися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8 години ранку на кут Мельникової і Доктерівської вулиць (біля кладовища). Узяти з собою документи, гроші і цінні речі, а також теплий одяг, білизну та ін. Хто з жидів не виконає цього розпорядження і буде знайдений у іншому місці, буде розстріляний. Хто з громадян проникне в залишені жидами квартири і привласнить собі речі, буде розстріляний", - мовилося в ньому.

За два дні 29-30 вересня 1941 року зондеркоманда 4а під командуванням штандартенфюрера Пауля Блобеля (що входила до складу айнзатцгрупи З під командуванням д-ра Раше) за участю частин вермахту (6-ї армії) розстріляли в цьому яру 33 771 особу - майже все єврейське населення Києва. Подальші розстріли євреїв пройшли 1, 2, 8 і 11 жовтня 1941-го, за цей час було розстріляно приблизно 17 тисяч євреїв.

Масові страти тривали аж до відходу німців з Києва. 10 січня 1942 року було розстріляно близько 100 матросів Дніпровського загону Пінської військової флотилії. Також, у 1941-1943 рр. у Бабиному Яру було розстріляно 621 члена ОУН(М) (під проводом полковника Андрія Мельника), з-поміж них - українську поетесу Олену Телігу та її чоловіка, у якого була можливість врятуватися, та він вважав за краще залишитися з дружиною і колегами по редакції "Українського слова" (редактор Іван Рогач).

Крім того, Бабин Яр став місцем розстрілу п'яти циганських таборів. За різними підрахунками, в Бабиному Яру в 1941-1943 було розстріляно від 70 тис. до 200 тис. осіб. Євреї-в'язні, яких нацисти змусили спалювати тіла в 1943 році, говорили про 70-120 тисяч.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 844 | Додав: adminA | Теги: Україна, урок пам'яті Бабиного Яру, вперше після розпаду СРСР
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ