Пт, 2024-03-29, 15:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 26 » В Україні частіше піддаються тортурам в міліції, аніж хворіють на туберкульоз
19:24
В Україні частіше піддаються тортурам в міліції, аніж хворіють на туберкульоз
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Напередодні Міжнародного дня захисту жертв тортур українські правозахисники заявили, що тортури в Україні вже не рідкість, а буденне явище. Тільки за минулий рік тортур у міліції зазнали 800 тис осіб, передає ИА "Мост-Харьков".

"Ця проблема за розмахом більша, ніж епідемія туберкульозу - на туберкульоз хворіють більше півмільйона, а за минулий рік тортур зазнали 800 тис осіб", - вважає експерт Харківської правозахисної групи Борис Захаров.

За його словами, головна причина тортур у міліції – необхідність виконувати план розкриваності злочинів, поставлений перед правоохоронцями нинішнім міністром МВС.

Мета важливіша за засоби, а тому жертвами стають безневинні люди, вважає Борис Захаров. За допомогою жорстоких знущань можна вибити визнання в будь-якому злочині, стверджує він. При цьому, говорить правозахисник, випадки розслідування тортур украй рідкісні і те не за ст. 127 Кримінального кодексу ("Заборона тортур").

"Застосовуються в основному ст. 365, 364 ("Зловживання службовим становищем" або "Перевищення службових повноважень"). Це дещо бентежить: якщо трішки побив, це зловживання, а якщо сильно побив, це перевищення", - розповіла експерт ХПГ Людмила Клочко.

За словами правозахисників, Європейський суд з початку року ухвалив 4 рішення, в яких визнав, що держава Україна порушила ст. 3 Європейських конвенції з прав людини ("Заборона тортур і жорстокого поводження"). Сума сатисфакції потерпілим склала майже 100 тис. євро, її повинна відшкодувати держава, а не винні в злочині особи.

За словами Клочко, в Україні діє Закон "Про виконання рішень Європейського суду і про застосування судами України практики Європейського суду", в ньому передбачений регресний позов, коли винні органи повинні відшкодувати держбюджету суму сатисфакції. Однак таких позовів Міністерство юстиції не пред'являє, зазначила експерт.

Проти тортур у правоохоронних органах правозахисні організації виступали неодноразово. 23 червня подібна акція протесту відбулася біля будівлі Генпрокуратури в Києві і 10 областях України.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов визнав факти застосування тортур співробітниками МВС стосовно затриманих громадян. За словами міністра, співробітники відомства намагалися таким чином підвищити відсоток розкриття злочинів.

Зазначимо, 15 людей загинули в установах Міністерства внутрішніх справ за перші три місяці 2011 року, заявляє Харківська правозахисна група з посиланням на свої дані.

За даними Харківського інституту соціальних досліджень, 2010 рік став рекордним за кількістю фактів незаконного насильства у міліції. Як розповів голова Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко, у міліцейських райвідділках України цього року загинули 40 людей.

Зокрема, згадуються трагічні випадки студента Ігоря Індила, який помер у районному відділенні міліції Шевченківського району в Києві, і Михайла Стадника, який помер в міліції у Львові. Щодо обох випадків ведеться слідство.

У свою чергу міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов вважає, що зміна пріоритетів роботи міліції дасть змогу уникнути тортур у правоохоронних органах.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 930 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ