Чт, 2024-04-18, 22:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 14 » В Україні депутати хочуть запровадити нову продуктову "лінійку" - молочний фальсифікат
11:10
В Україні депутати хочуть запровадити нову продуктову "лінійку" - молочний фальсифікат
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
В Україні незабаром може з'явитися нова продуктова "лінійка" - молокомісткі продукти. Верховна Рада 6 листопада внесла до порядку денного законопроект про внесення змін до Закону України "Про молоко та молочні продукти", а також у деякі закони щодо посилення заходів з боротьби з фальсифікацією молочних продуктів, пише "Дело".

Відповідно до тексту документа, запроваджується поняття "молокомісткі продукти" для всіх продуктів, у яких застосовуються штучні замінники молока або його компонентів (зокрема жирів, лактози), незалежно від дозування.

Законопроект передбачає обов'язкове маркування такого продукту, причому розмір шрифту, яким на упаковці друкується інформація про наявність у продукті замінників молока та його компонентів, повинен становити 80% розміру найбільшого напису (у назві) на упаковці.

Вищий сорт молока в Україні дуже сильно не дотягує навіть до категорії непридатного в США. Продукт такої якості просто заборонений до вживання і будь-якої переробки.

Низький рівень якості молока в Україні визначається тим, що 80% його виробництва зосереджено в приватному секторі з примітивними умовами утримання худоби, відсутністю санітарно-гігієнічних умов та, як наслідок, низькою якістю сировини. У селах повністю відсутній контроль за харчуванням корів, виробництвом, якістю і транспортуванням молока. Крім цього, ніхто не вимагає звітів про стан здоров'я корів, їх просто немає.

У європейських країнах коров'яче молоко як сировина існує лише одного сорту, із загальним бактеріальним осіменінням (МАФАМ) не більше 100 мікроорганізмів в 1 куб см, в США - не більше 22 мікроорганізмів в 1 куб. см. В Україні - 300 для вищого сорту і 3 тис для другого сорту.

Вплинути на якісні параметри держава не здатна з кількох причин. За даними Державної служби статистики, в Україні 4,5 млн корів, які дають близько 7 млн літрів молока на рік. Це найнижчі надої у світі, і цієї сировини недостатньо для того, щоб забезпечити молочною продукцією 46 млн українців.

Сьогодні у виробництві молока використовуються ще такі матеріали, як молоко знежирене, маслянка, вершки, молоко сухе, вершки сухі, молоко згущене знежирене, вода питна. Крім того, застосовуються такі добавки, як титанові відбілювачі (для підфарбовування "згущеного молока"), крохмаль, рослинні білки, карбоксиметилцелюлоза.

Експерти "Укрметртестстандарту" називають ще цілу низку добавок, які їм вдається виявити у готовій молочній продукції під час лабораторних досліджень: від пальмової олії та інших рослинних жирів до антибіотиків, які додають, щоб продовжити термін зберігання.

Все це і є сировина для виробництва того молока і молочних виробів, яка купується в гастрономах. Ось ці "молочні напої", або "молокомісткі продукти", і намагаються узаконити "регіонали" Андрій Деркач і Артем Пшонка, які виграли у своїх округах на парламентських виборах. До речі, в чинному Законі України "Про молоко та молочні продукти" зазначено, що "в молоко коров'яче питне" не допускається додавання сухого молока.

Дефіцит натурального молока плюс його якість є причиною торговельних воєн з Росією і нездатність впроваджувати європейські стандарти якості в Україні. Україна потребує створення близько півтисячі нових сучасних молочних комплексів, але поки їх з'являється не більше десятка на рік. Нескладно порахувати - це процес на десятки років.

Зазначимо, що наприкінці серпня прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству аграрної політики розробити і внести на розгляд Кабінету міністрів проект закону, який передбачатиме, що молочна продукція, виготовлена з використанням замінників, буде розміщуватися на окремих полицях і стелажах магазинів, та спеціально позначатися.

Зокрема, переробники молока будуть зобов'язані розміщувати на упаковках молочних продуктів, вироблених з додаванням замінників молочних інгредієнтів, відповідний напис. Використання в назві таких продуктів, похідних від традиційних назв - "сирок", "сметанка" тощо - пропонується заборонити.

Нагадаємо, на початку червня Верховна Рада встановила, що молоко і молочні продукти є об'єктами державного цінового регулювання. Закон, зокрема, забороняє вищепереліченим суб'єктам підприємницької діяльності здійснювати закупівлю молока та молочних продуктів у постачальників без підписаних у письмовій формі договорів купівлі-продажу такої продукції.

Президент Віктор Янукович ветував ухвалений Верховною Радою 7 червня закон "Про внесення змін до статті 3 закону "Про державну підтримку сільського господарства в Україні".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1011 | Додав: adminA | Теги: Україні, продуктову лінійку - молочний фальс
Всього коментарів: 3
0  
1 Azia   (2012-11-15 16:39) [Материал]
Да по большому счету все молоко, что сейчас стоит на прилавках - это молочный фальсификат. Не надо сваливать вину за это на двух авторов правильного, в общем, законопроекта - Пшонку и Деркача.

+1  
2 Scorpio   (2012-11-20 18:28) [Материал]
Поддержу! И вообще, мне кажется, что к деятельности Пшонки сейчас какое-то нездоровое внимание только потому, что он сын Генпрокурора. А то, что он отдельная (и весьма компетентная) личность, депутат мало кого волнует

0  
3 Казачка   (2012-11-26 17:59) [Материал]
Возможно, вы правы. Имя Артема Пшонки довольно часто встречается в заголовках интернет-изданий, но далеко не всегда в негативном контексте. Тут вы неправы. Полезные дела депутата тоже замечают. Да и не думаю, что он нуждается в навязчивой рекламе подобного характера

ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ