Пт, 2024-03-29, 17:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Вересень » 2 » В Україні вперше книгою вийшов роман Юрія Косача "День гніву" - онука Олени Пчілки
11:13
В Україні вперше книгою вийшов роман Юрія Косача "День гніву" - онука Олени Пчілки
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

  У видавництві "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" вийшов роман "День гніву" українського письменника-емігранта Юрія Косача.

"Це – книга про українське повстання 1648 року під проводом Богдана Хмельницького. Роман написаний 1947 року в Німеччині. На думку літературознавців, це найкращий роман української літератури про Хмельниччину", - пише літературознавець Володимир Даниленко, передає Gazeta.ua.

"Юрій Косач – племінник Лесі України. Один із найкращих стилістів української прози ХХ століття. Помер 11 січня 1990 року в місті Пасеїк, штат Нью-Джерсі, США", - розповів він.

"Я абсолютно переконаний у тому, що роман Юрія Косача "День гніву" неодмінно треба зарахувати до програми навчання української літератури в середніх школах України", - зазначає літературознавець Марко Стех. Він автор післямови до книги.

Роман "День гніву" у продажу з 30 серпня.

Довідка

Юрій Миколайович Косач – (народився 5 (18) грудня 1908 року у селі Колодяжне, Ковельський район, Волинська область – помер 11 січня 1990 року у місті Пассеїк, штат Нью-Джерсі, США) – український поет, прозаїк, драматург, редактор.

Племінник Лесі Українки та онук Олени Пчілки, він був одним з найуніверсальніших і найталановитіших українських письменників, тривалий час змушений був перебувати у еміграції (Польща, Чехословаччина, Австрія, Німеччина, Франція, Америка). У нього за плечима також була велика кількість країн, де він шукав тимчасового заробітку, а також опанував безліч професій: Косачеві довелося бути будівельником і маляром, вантажником і лісорубом, друкарем і офісним працівником; він чистив вікна висотних будівель, водив баржі в Каліфорнії, був золотошукачем на Алясці, робітником на суднобудівних верф'ях.

Він мав безліч імен та літературних псевдонімів, за якими змушений був ховатися протягом свого життя: Я.Косарич, Г.Рославець, А.Зорянич, Андрій Скиба, Ю. К., К. Ю., Колодяжинець, Крига Гордій, Вадим Іскра, Ю. Р.-ко, Орлине Перо, Бобрієвич, Гордієнко, Волинський, Мстиша, Омега, Пілігрім, Харківець…

Як вказував письменник, Герой України Юрій Мушкетик, Косач "Мав важке життя на Західній Україні, був непослідовним, приставав до різних гуртків. То надрукується у виданні радянського спрямування – його націоналісти б'ють, то у націоналістів – б'ють інші. Аби заробити на хліб, був і будівельником, і золотошукачем, і на баржах ходив і водночас писав, писав і писав. Заклав велетенську спадщину в поезії...".

Додамо, що на переконання Мушкетика, роман "День гніву": "Дуже високохудожня, високоінтелектуальна і високорозумна проза. Його роман "День гніву" я, не вагаючись, поставлю в перший ряд творів світової літератури".

Вперше твір Косача "День гніву" був опублікований у 1947 році у німецькому Регенсбурзі. Потім, вже у 1994 році, його надрукував львівський щомісячний літературно-мистецький і громадсько-політичний часопис Національної спілки письменників України "Дзвін".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 895 | Додав: adminA | Теги: онук Олени Пчілки, Україна, роман Юрія Косача День гніву, вперше книгою
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ