Пт, 2024-03-29, 14:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 16 » Вакарчук не дозволить порушувати національну програму освіти
11:55
Вакарчук не дозволить порушувати національну програму освіти
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Міністр освіти України Іван Вакарчук говорить, що у разі викладання вчителями не за офіційною програмою він звернеться до прокуратури з проханням перевірки. Про це він сказав в інтерв'ю газеті "КоммерсантЪ-Украина"

З приводу доручення депутатів донецької міськради пропонувати дітям інші, ніж у підручниках, версії подій в історії України, міністр освіти заявляє, що змушений буде звернутися до прокуратури.

"Я не керівник жандармерії, а керівник Міністерства освіти і науки. Ми пропонуємо навчальну програму, яка передбачає єдині підходи для всієї країни. Якщо вона не виконуватиметься, тоді я буду вимушений звернутися в прокуратуру з проханням перевірити, чому це відбувається. І що у такому разі робитимуть школярі після закінчення навчання? Як вони складатимуть іспити?" - говорить він.

Постанова міністерства освіти, яка рекомендує вчителям розмовляти в робочий час тільки українською мовою, як відзначив Вакарчук, "має рекомендаційний характер".

"Якщо ви прочитаєте її уважно, то виявите, що вона захищає права національних меншин. Ніхто не має наміру нікого карати за невиконання цієї ухвали. Вона була прийнята, щоб нарешті врегулювати відносини в школі, - говорить він. - Адже діти, які говорять українською мовою, мають право сказати вчителеві: "Я хочу, щоб ви зі мною спілкувалися українською", або іншою мовою, якою вони говорять, наприклад російською. Фактично, це ще одна можливість для батьків і дітей".

Іван Вакарчук говорить, що рішення про проходження зовнішнього незалежного оцінювання українською мовою "було прийняте ще два роки тому, і воно відповідає 10-й статті Конституції, згідно з якою державною мовою є українська".

"Наша країна дає можливість дітям здобути середню освіту рідною мовою, а вступаючи до вищої школи, молоді люди як громадяни України повинні знати державну мову. Представники національних меншин вивчають українську з першого класу, крім того, згідно з нашою програмою, ось вже більше двох років вони факультативно вивчають інші предмети українською. Врешті-решт, знати державну мову - це природно! А оскільки про це рішення було відомо ще два роки тому, труднощів не повинно виникнути", - відзначив міністр освіти.

"Деякі люди замість того, щоб допомогти дітям оволодіти українською мовою, просто нагнітають обстановку, - вважає міністр. - Вам не здається дивним, що всі діти спокійно вчаться і лише деякі дорослі хворобливо реагують? До мене просто не було міністра, який би ухвалив необхідність вивчення української мови. Напевно, тому що боялися".

Щодо внесення до підручників з історії України інформації про Голодомор, сталінські репресії і діяльність ОУН-УПА міністр заявив, що "знання кожного покоління про історію відрізняються. І коли, наприклад, СБУ відкрила чверть мільйона нових документів, то чому ми повинні приховувати їх від дітей і від суспільства, а оцінка багатьох подій від цього не повинна змінитися?"

Ситуацію з пільговиками, через яких не змогли вступити випускники з високими балами, голова міністерства прокоментував так: "Згідно з остаточними результатами вступної кампанії, таких ситуацій не було. Всі, у кого були високі бали, вступили. 200-бальників виші навіть запрошували до себе на навчання".

"Напередодні вступної кампанії я повідомив, що всі місця, зайняті пільговиками, компенсуватимуться додатковими бюджетними місцями. - говорить міністр. - Ті виші, які звернулися по цю компенсацію, місця отримали. Наприклад, у Київському національному університеті ім. Шевченка спочатку просили близько 200 місць, а в результаті все звелося до 37. Ось вам і вимірювання "проблеми пільговиків". При цьому, як відзначив Вакарчук, "міністр виконує закони, але не приймає їх".

У подальших планах міністерства освіти - запровадження національної рамки кваліфікацій і забезпечення кожного випускника дипломом міжнародного зразка.

"Це сприятиме визнанню наших дипломів у світі, полегшить мобільність студентів. Адже Болонська система якраз і створена для того, щоб гармонізувати національні освітні системи, - говорить Іван Вакарчук. - Друге нововведення, яке потрібно розвивати, - право обирати дисципліни гуманітарного блоку - "вільна траєкторія". Це непросто, це потрібно організувати, і це вимагає іншого менеджменту".

На запитання, чи готовий Іван Вакарчук до відходу з поста міністра (постанова про його відставку зареєстрована у Раді), він говорить: "Проголосують депутати - я спокійно заберу свої книги з цього кабінету і піду на кафедру теоретичної фізики Львівського національного університету читати лекції і писати формули".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1310 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ