Чт, 2024-03-28, 13:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 16 » Виборів до місцевих органів влади 30 травня не буде. ВР скасувала свою попередню постанову
17:13
Виборів до місцевих органів влади 30 травня не буде. ВР скасувала свою попередню постанову
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Верховна Рада України скасувала свою ж постанову про призначення виборів до місцевих органів влади на 30 травня.
За постанову про визнання недійсною постанови парламенту "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 році"сьогодні проголосували 250 депутатів з 420, що зареєструвалися в залі.

Як повідомив перший заступник голови парламенту Олександр Лавринович журналістам у понеділок, 15 лютого, депутати повинні протягом тижня визначитися з датою проведення місцевих виборів.

Своєю постановою парламент доручив комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування невідкладно внести відповідні пропозиції на розгляд парламенту, що стосуються призначення дати виборів до місцевих органів влади, а також подати на розгляд парламенту законопроект про зміну виборчої системи на місцевих виборах.

Крім того, комітету доручається підготувати відповідні зміни до Конституції України, що стосується терміну повноважень місцевих рад.

За словами голови Верховної Ради України Володимира Литвина, робочу групу з підготовки відповідних змін до Конституції України очолює його перший заступник Олександр Лавринович.

Спікер звернувся до депутатів фракцій парламенту з проханням подати кандидатури своїх представників до складу цієї робочої групи.

Литвин зазначив, що на даний момент депутати сільських, селищних і міських рад, обрані на виборах 2006 року, будуть здійснювати свої повноваження з порушенням 4-річного терміну повноважень депутатів місцевих рад, визначеного конституцією України.

Литвин підкреслив, що в разі прийняття рішення про відстрочення проведення місцевих виборів, необхідно буде прийняти ряд рішень.

Зокрема, на цьому або наступному пленарному тижні депутатам необхідно буде ухвалити законопроект про внесення змін до Конституції України, в якому встановити термін повноважень місцевих рад і Верховної Ради Криму, визначивши в цьому законопроекті дату проведення наступних виборів.

Після такого рішення, за словами спікера, цей законопроект повинен бути направлений для отримання відповідного висновку Конституційного суду.

За його словами, також необхідно буде реалізувати відповідний законопроект, внісши зміни в закон, що визначає Конституцію АР Крим, в якому зафіксувати і визначити термін повноважень Верховної Ради Криму.

Литвин зазначив, що після отримання висновку КС, однак, не пізніше 9 липня 2010 року, Верховній Раді необхідно буде попередньо ухвалити відповідне рішення про внесення змін до Конституції України, після чого, на наступній черговій сесії Верховної Ради у вересні депутатам необхідно буде остаточно ухвалити цей закон.

Паралельно цьому процесу, за словами Литвина, депутатам необхідно затвердити й відповідні зміни в законі про затвердження Конституції АР Крим. За його словами, після прийняття цих рішень необхідно буде встановити нову дату місцевих виборів.

ПР голосуватиме за проведення місцевих виборів восени

У кулуарах Верховної Ради обговорюють кінець вересня-початок жовтня як можливу дату проведення місцевих виборів. Мовляв, до цього часу "регіонали" встигнуть систематизувати свою владу і зосередити ресурси для проведення виборів на місцях.

Напередодні "регіонал" Сергій Ківалов заявив, що Партія регіонів голосуватиме за перенесення чергових виборів депутатів місцевих рад, а також сільських, селищних, міських голів, призначених Верховною Радою на 30 травня 2010 року. "Ми, заздалегідь обговорюючи, прийняли рішення провести вибори восени", - сказав він.

В той же час перший заступник лідера фракції Партії регіонів Олександр Єфремов сьогодні висловив припущення, що чергові місцеві вибори в Україні можуть відбутися в 2011 році.

"Ми зараз прийняли постанову, яка скасовує раніше прийняту постанову про призначення виборів на 30 травня поточного року. Також групі депутатів доручено підготувати механізм прийняття документа, у тому числі, можливо, щодо змін до Конституції для того, щоб визначити дату наступних виборів. Як мені здається, по залу, то більшість депутатів схиляється до того, щоб це була весна 2011 року", - сказав Єфремов.

БЮТ оскаржуватиме постанову про скасування проведення місцевих виборів 30 травня

БЮТ оскаржуватиме постанову про скасування місцевих виборів у Конституційному суді. Про це заявив після голосування член фракції БЮТ Андрій Шкіль.

Він нагадав, що для відповідного подання необхідно зібрати 45 депутатських підписів. Однак він висловив упевненість, що фракція набере 150. "Ми збираємо підписи й подаємо до Конституційного суду", - сказав він, висловивши сподівання, що КС якнайшвидше ухвалить рішення з цього приводу.

Раніше рішення про відстрочення виборів було прийнято на засіданні погоджувальної ради у зв'язку з тим, що згідно із законодавством вибори мають проводитися виключно за кошти державного бюджету. У той же час держбюджет на 2010 рік не прийнятий.

На перенесенні місцевих виборів з кінця травня на вересень наполягали НУ-НС і Партія регіонів. БЮТ же пропонував перенести місцеві вибори з 30 травня 2010 року на 27 березня 2011 року.

На думку "бютівця" Андрія Кожем'якіна, перенесення дати проведення місцевих виборів на вересень передбачає план ПР, згідно з яким вони спробують синхронізувати їх з можливими достроковими виборами до Верховної Ради.

Змінювати треба не дату проведення місцевих виборів, а саму їх систему, вважають в "Єдиному центрі"

На думку ж голови "Єдиного центру", народного депутата України Ігоря Кріля, необхідно змінювати саму систему місцевих виборів, а не дату їх проведення.

"Зміна місцевої влади давно стала питанням виживання для більшості місцевих громад. Головне, що сьогодні мала би зробити Верховна Рада - це змінити виборчу систему, ввести відкриті списки і провести місцеві вибори у визначені законодавством строки. Замість цього, окремі політичні сили нав'язали парламенту рішення про перенесення виборів", - сказав Кріль, коментуючи скасування парламентом постанови про проведення місцевих виборів 30 травня.

Політик нагадав, що через такі політичні розрахунки страждають інтереси місцевих громад. "Це просто знущання - на тлі обледенілих вулиць і доріг, корупції, постійного земельного "дерибану" переносити місцеві вибори. Необхідно вводити відкриті списки, встановлювати "двотуровость" обрання місцевих голів, повертати відповідальність у владу, а не прораховувати коли і кому буде вигідно проводити вибори", - зазначив Кріль.

Він також нагадав, що законопроект про зміни системи місцевих виборів уже пройшов комітети парламенту і готовий до прийняття.

"Тобто дорога є - ухвалюємо зміни до законодавства і завдяки цим змінам якомога швидше обираємо нову ефективну та відповідальну владу на місцях. А всі розмови про неможливість проведення виборів через відсутність бюджету - банальні виправдання", - зазначив народний депутат.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1153 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ