Вт, 2024-04-16, 19:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 10 » Висвячений Патрірхом Йосифом Сліпим на єпископа Владика Любомир призначається в 1978 році архимандритом монастиря Святого Теодора
12:11
Висвячений Патрірхом Йосифом Сліпим на єпископа Владика Любомир призначається в 1978 році архимандритом монастиря Святого Теодора
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

Предстоятель Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар йде у відставку.

"Папа Римський прийняв відставку, про яку Блаженніший давно просив за станом здоров'я", - сказало джерело в греко-католицькій церкві на умовах анонімності, оскільки офіційне оголошення про відставку очікується тільки 10 лютого, пишет Kyiv Post.

77-річний кардинал очолює українських греко-католиків з 2001 року. Не зважаючи на те, що титул предстоятеля дається довічно, Гузар кілька років просив Папу Римського про відставку у зв'язку з погіршенням здоров'я.

Після відставки на його місце буде призначено тимчасового адміністратора, а нового главу церкви оберуть протягом двох місяців на зборах Священного Синоду, на який з'їдуться єпископи з усього світу.

Українська греко-католицька церква - найбільша зі східно-католицьких церков. Вона налічує близько 5.5 мільйонів віруючих.

Довідка. Любомир Гузар

Любомир Гузар народився 26 лютого 1933 року у Львові. Тут закінчив народну школу та перший клас гімназії. У 1944 році сім'я змушена була залишити Україну. Спочатку зупинилися в Австрії. У м. Зальцбурзі Владика продовжив навчання в українській гімназії. У 1949 році родина Гузарів переїхала до США. Середню освіту Владика Любомир закінчив у Малій Духовній Семінарії у Стемфорді (штат Коннектикут). Потім студіював філософію в Колегії Святого Василія, де 1954 року одержав ступінь бакалавра. Богословські студії відбув у Вашингтонському Католицькому університеті в Америці.

У 1958 році як вихованець Великої Духовної Семінарії Святого Йосафата одержав ліцензіят богословія. 30 березня цього ж року Владика Амврозій Сенишин висвятив Любомира Гузара на священика для праці в Стемфордській єпархії. У 1958-1959 роках працює вчителем і префектом в Стенфордській Духовній Семінарії Святого Василія, а також служить у Кергонксоні (штат Нью-Йорк) як душпастир оселі "Союзівка" Українського Народного Союзу та виховної оселі Спілки Української Молоді Америки в Елленвілі (штат Нью-Йорк).

З 1965 року є настоятелем парохії Пресвятої Трійці в Кергонксоні. У Фордгамському університеті Нью-Йорка продовжував навчання, вивчаючи філософію. У 1967 році здобув ступінь магістра. В 1969 році переїхав до Риму для продовженим богословських студій, які завершив доктором богослов'я 1972 року. У 1972 році Владика Любомир вступає до монастиря Святого Теодора (монахів студійського уставу) в Гроттаферрата (Італія).

У 1973-1984 роках Владика викладає в Папському Емісійному Університеті "Урбаніана" в Римі, виконує різні доручення Патріарха Йосифа. 2 квітня 1977 року в монастирі Студійського Уставу в Кастель-Гандольфо поблизу Рима був висвячений Патріярхом Йосифом Сліпим на єпископа. У 1978 році Патріярх Йосиф призначає Єпископа Гузара архимандритом монастиря Святого Теодора, а також відповідальним за монастирі студійського уставу за межами України.

З 1984 по 1991 рік є протосинкелом Львівської Архиєпархії в Римі. У 1993 році разом зі спільнотою з Гроттаферрата повернувся на рідну землю. У 1993-94 роках служив духівником у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа. У 1995 році спільнота осіла в своєму монастирі Святого Теодора Студита в с. Колодіївка на Тернопільщині.

У листопаді 1996 року Владика Любомир призначений Єпископом Помічником Глави Української Греко-Католицької Церкви. 26 січня 2001 р. на надзвичайному Синоді єпископів вибраний Верховним Архиєпископом УГКЦ. 21 лютого того ж року папа Іван-Павло ІІ призначив його кардиналом Католицької Церкви.

21 серпня 2005 року проголошено перенесення осідку Глави УГКЦ зі Львова до Києва.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 918 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ