Пт, 2024-04-19, 02:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 4 » Владика Філарет: з допомогою влади УПЦ МП знищує УПЦ КП за сценарієм "подолання розколу"
21:44
Владика Філарет: з допомогою влади УПЦ МП знищує УПЦ КП за сценарієм "подолання розколу"
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/
.

Голова Української православної церкви Київського патріархату владика Філарет заявив, що знищення УПЦ КП реалізовується як сценарій "подолання розколу" між УПЦ МП та УПЦ КП і відбувається з допомогою влади.

"Московська патріархія хоче "подолати розкол", а "подолання розколу" для неї означає припинення існування Київського патріархату, тому що Москва розуміє "подолання розколу" як приєднання до Московського патріархату", - розповів предстоятель Київського патріархату в інтерв’ю ZAXID.NET.

- Довідка: Український церковний розкол
- Новий голова УГКЦ Святослав збирається будувати Патріархат

Водночас, він наголосив: "Ми теж за подолання розділення, і виступаємо за єдину помісну православну церкву, але маємо інше її бачення: ця Церква має існувати незалежно від Московського патріархату".

"Московська патріархія думає "подолати розкол" з допомогою влади. Патріарх Кирило на історичних прикладах доводить, що коли влада хоче подолати ті чи інші розколи, вона може це зробити. Наприклад, 1930 року радянська влада ліквідувала Автокефальну церкву, а 1946 року - Греко-католицьку церкву. Так само був припинений "обновлєнчєський" розкол у Росії тощо", – сказав голова УПЦ КП.

На запитання, чи щось уже свідчить про те, що "подолання розколу" вже почалося, Владика Філарет зауважив, що з приходом нової влади почалися "рейдерські атаки на Київський патріархат".

Наприклад, з його слів, на Донеччині, в селі Кам’янка, у громади УПЦ КП хочуть забрати храм, де вона молиться вже п'ятнадцять років. "Через суд вимагають передати його (храм) штучно новоствореній громаді Московського патріархату", – поясний він.

Також, за словами Владики Філарета, на Київщині незаконно захопили побудований Київською патріархією храм у місті Макарові, "хотіли зробити те ж саме у Ріжках Таращанського району, Ясногородці Макарівського району".

"У Вінницькій області районні адміністрації запрошували духовенство Київського патріархату і пропонували переходити до Московського – обіцяли допомогу і підтримку влади… Президент заявляє про рівне ставлення до всіх конфесій, а насправді не хоче зустрітися з керівництвом християнських Церков – не тільки Київського патріархату, а й Греко-католицької, Римо-католицької і протестантських, хоч ми вже не один раз до нього зверталися. Я хотів би підкреслити, що Українська православна церква Московського патріархату не виявляє такої агресії щодо Київського патріархату, як Москва", – сказав глава УПЦ КП.

Нагадаємо, раніше патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет розповідав про плани з ліквідації КПК КП.

Зауважимо, у лютому священик Московського патріархату заявив, що, аби подолати церковний розкол в Україні, УПЦ МП має визнати таїнства Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви.

Довідка: Український церковний розкол

В Україні існують чотири православні церкви. Канонічною вважається УПЦ Московського патріархату на чолі з митрополитом Володимиром, яка діє на правах внутрішнього самоврядування в межах Московського патріархату. УПЦ "Київського патріархату" відокремилася від РПЦ у 1992 році, а її лідера Філарета (Денисенка) піддано анафемі.

Також існує Українська автокефальна церква, створена в 1921 році. Після великої перерви вона відновила свою діяльність наприкінці 80-х років минулого століття. Українська автокефальна православна церква - найменша з трьох православних церков України.

У 1930-х її було цілковито знищено на території СРСР. Єпископи і священики УАПЦ залишилися тільки в США і Канаді. У 1989 році в Львові було проголошено відтворення УАПЦ. Найбільша кількість її приходів розташована в Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях. Головою церкви є митрополит Київський і всієї України Мефодій.

Також існує Українська греко-католицька церква, яка має безперервну ієрархічну спадкоємність від часу офіційного Хрещення Русі-України та становлення на її території церковної структури. Новий період з її багатовікової історії розпочинає 1596 рік, коли у Бересті (Брест, тепер Бєларусь) на Церковному Соборі було проголошено відновлення повної єдності з Римським Престолом, що ввійшло в історію під назвою Берестейської унії. Проте першу спробу церковної унії на Русі можна віднести ще до часів короля Данила Галицького, який вимагав об'єднання сил усього християнського світу в умовах опору татаро-монгольській навалі.

Розквіт Української греко-католицької церкви припадає на XIX століття. Провідною постаттю греко-католицького руху в першій половині двадцятого століття був львівський митрополит Андрей Шептицький. Зі встановленням радянської влади на західноукраїнських землях УГКЦ було розпущено владою — і церква існувала лише в підпіллі. Аж 1989 року — за горбачовської перебудови церква вийшла із підпілля.

Раніше в Україні існувала єдина помісна Українська Церква, яка сім століть належала до канонічної юрисдикції Вселенського Патріархату, тобто від часу хрещення Великим Київським князем (у 988 р.) аж до її анексії Російською державою за Петра І. В результаті цього українська церква стала частиною РПЦ, і більшість православних єпархій України (за винятком єпархій УПЦ КП і УАПЦ) підкоряються московському патріархові й досі.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 942 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ