Пт, 2024-04-19, 19:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 14 » За бажання стати більш незалежною від Москви УПЦ МП може залишитися без спонсора
14:35
За бажання стати більш незалежною від Москви УПЦ МП може залишитися без спонсора
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

Один з найбільших спонсорів Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), підприємець Віктор Нусенкіс, згортає фінансову підтримку церкви, зокрема, відмовляється давати кошти на створення телепрограми "Світ православ'я". Таке рішення він ухвалив після того, як під час Помісного собору УПЦ МП у нього виник прямий конфлікт з першоієрархом церкви митрополитом Володимиром (Сабоданом).

За інформацією "КоммерсантЪ-Украина", підприємець тепер готовий надавати гроші організаціям, які виступають категорично проти надання УПЦ МП статусу автокефальної церкви. Ці кошти там готові прийняти з вдячністю.

Виданню стало відомо про скандал, що стався під час проведення Помісного собору УПЦ МП, на якому планувалося ухвалити новий Статут церкви, який передбачав, на думку його супротивників, розширення її автономії. Як розповіли джерела газети, один з основних публічних спонсорів УПЦ МП, голова холдингу "Донецьксталь" Віктор Нусенкіс, присутній на соборі як делегат від мирян Донецької єпархії, у своєму виступі назвав собор "зборищем", за що митрополит Володимир зробив йому зауваження.

Після цього Віктор Нусенкіс нібито заявив, що "автокефалії в УПЦ МП ніколи не буде". Джерела стверджують, що в суперечку з підприємцем вступив митрополит Черкаський і Канівський Софроній (Дмитрук), відомий своїми публічними заявами про необхідність автокефалії. Він зазначив, що якщо віряни УПЦ МП ухвалять відповідне рішення, то вона буде. У відповідь пан Нусенкіс сказав, що "ніякої автокефалії і близько бути не може".

Віктор Нусенкіс, за інформацією ЗМІ, надавав значну допомогу УПЦ МП, жертвуючи митрополії щомісяця 1 млн грн. Тепер цих коштів церква може позбутися, оскільки після скандалу, що стався на соборі, підприємець вважає недоцільним підтримувати УПЦ МП.

Підтвердженням цих намірів стало припинення фінансування виробництва і виходу в ефір програми "Світ православ'я", яка транслювалася на телеканалі "Глас". Цю інформацію підтвердив прес-секретар митрополита Володимира протоієрей Георгій Коваленко.

"Фінансування програми справді припинено, наступний її випуск вийде на радіо "Ера", а не на телеканалі "Глас", - пояснив протоієрей. Разом з тим він підкреслив: "У церкви знайдуться гроші, щоб випускати те, що вона хоче".

За інформацією видання, тепер кошти, які пан Нусенкіс виділяв митрополії, він має намір спрямувати на фінансування організацій, які виступають проти автокефалії УПЦ МП. Втім, їхні представники відкрито цього не підтверджують. "Я був би не проти, якби виділяли гроші на нашу діяльність, тим більше, що ми з Віктором Нусенкісом схоже дивимося на церковну ситуацію", - заявив головний редактор сайту "Україна православна" Василь Анісімов, підтвердивши інформацію про те, що він зустрічався з паном Нусенкісом після собору.

З ним згоден і голова Союзу православних братств України Валентин Лукіяник, відлучений від церковного спілкування синодом УПЦ МП за політичну діяльність. "По духу ми колеги. Я дуже радий, що Віктор Нусенкіс відкрито говорить такі речі, тому його підтримку ми прийняли б з радістю", - сказав Лукіяник. Зв'язатися з Віктором Нусенкісом не вдалося.

Як повідомлялося раніше, на погляд деяких джерел в УПЦ МП, метою і проведення собору, і затвердження змін до статуту УПЦ МП, мало стати посилення її незалежності від Російської православної церкви, або, за обережнішими оцінками, збереження наявної автономії УПЦ МП від зазіхань Патріарха московського Кирила.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 924 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ