Чт, 2024-04-25, 22:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2020 » Серпень » 10 » Західні ЗМІ - про драму в Білорусі та її наслідки для країни, найсерйозніша криза режиму Лукашенка.
18:59
Західні ЗМІ - про драму в Білорусі та її наслідки для країни, найсерйозніша криза режиму Лукашенка.
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

Найсерйозніша криза режиму Лукашенка. Західні ЗМІ - про драму в Білорусі та її наслідки для країни

Закордонні ЗМІ нагадують про історію авторитарного 26-річного правління Лукашенка.

Події після виборів у Білорусі, де Олександр Лукашенко намагається утримати владу ціною жорсткого розгону масштабних демонстрацій, потрапили в стрічки та на сторінки світових ЗМІ.

НВ наводить фрагменти з публікацій найвпливовіших західних видань.

The Guardian

Репортер Guardian бачив, як поліція застосувала водомети та гумові кулі проти учасників протесту. Відеозаписи та світлини зіткнень також свідчать, що поліція використовувала світлошумові гранати чеського виробництва. Як повідомлялося, через них кілька людей отримали серйозні травми: одного чоловіка сфотографували з розірваною частиною стопи, а інший ймовірно втратив палець на нозі через ці пристрої [у білоруських телеграм-каналах публікували відповідні знімки — прим. ред]. […]

Лукашенко назвав протестувальників «вівцями» під іноземним контролем, які «хотіли зіпсувати свято». […]

«Жорстоким репресіям немає місця в Європі». Як реагують на події в Білорусі світові лідери й українські політики

На думку аналітиків, це найглибша криза, з якою Лукашенко стикався за свою кар'єру. Він уже зіткнувся з безпрецедентною [народною] люттю через те, як поводиться з економікою, а також через провальну реакцію на коронавірус. Перед виборами він ув’язнив кандидатів від опозиції та зробив мішенню своїх закордонних союзників, звинувативши Москву у відправці найманців для дестабілізації ситуації в країні. Підключення до інтернету в Білорусі суттєво порушено з неділі.

«Це, безумовно, найбільші протести, які я будь-коли бачив у Білорусі відтоді, як Лукашенко прийшов до влади, — говорить Девід Марплс, професор в Університеті Альберти та експерт з Білорусі. — Що стосується виборів, які провів Лукашенко, то досі не було нічого подібного [з огляду на реакцію суспільства на результати голосування]. Мені здається, що зараз за зміни дійсно виступає вся країна».

Washington Post

65-річний Лукашенко, якого часто називають «останнім диктатором Європи», як очікується, офіційно оголосить про перемогу в понеділок, продовживши своє 26-річне правління «залізною рукою» на шостий термін. Однак тепер він опинився перед обличчям найзначнішої хвилі внутрішнього невдоволення через падіння економіки та його дії у зв’язку з пандемією коронавірусу. У Білорусі, населення якої складає 9,5 млн осіб, зафіксовано понад 68 тис. підтверджених випадків захворювання.

Багатотисячне «геть!» і кривавий розгін. Що пережила Білорусь у найдраматичнішу ніч своєї новітньої історії.

Спочатку Лукашенко применшив значення коронавірусу, назвавши його «психозом», відмовився вживати санітарних обмежень — не ставши закривати підприємства та скасовувати масові заходи, — а пізніше визнав, що сам перехворів COVID-19, але переніс хворобу «на ногах». Ходили чутки про здоров’я Лукашенка, оскільки цього місяця його помітили з катетером на руці.

Тепер же Лукашенку доведеться вирішувати ще й проблему зіпсованих відносин з Росією, могутнім давнім союзником Білорусі. 33 чоловіків, затриманих наприкінці минулого місяця в Мінську, звинуватили в тому, що вони є російськими найманцями, яких відправили в країну для дестабілізації ситуації напередодні виборів. Розкол між двома країнами почався, коли минулого року Росія посилила своє прагнення сформувати єдину державу з Білоруссю — а Лукашенко цьому опирався.

New York Times

Центр міста [Мінська] завібрував від гуркоту світлошумових гранат, коли сили безпеки за підтримки водометів рушили туди, щоб розігнати натовпи прихильників опозиції, які зібралися протягом вечора в різних місцях міста.

«Я не знаю, хто за нього голосував, як він міг отримати 80%» — сказав 25-річний Дмитро. Як і багато тут, він відмовився називати своє прізвище, побоюючись наслідків.

Результат голосування, як і під час попередніх виборах, був вельми передбачуваним — адже Лукашенко контролює підрахунок голосів, великий апарат держбезпеки і гучну державну медіа-машину, яка непохитно підтримує президента та критикує його суперників. Зіткнувшись з найбільшим проявом інакомислення за 26 років свого автократичного правління, він сподівався повернути свою неспокійну країну в річище прогнозованих політичних ритмів, які утримували його при владі.

«Нічого не вийде з-під контролю. Це я вам гарантую », — заявив Лукашенко в неділю, 9 серпня. […]

Опозиція, натхненна тижнями протестів, але неспроможна здолати жорсткий контроль Лукашенка над виборчою системою, оголосила вибори грубо сфальсифікованими. […]

Для тих, хто спостерігав за виборами в Білорусі ззовні, відповідь на питання про їх «легітимність» не викликає сумнівів. Ще до неділі проголосували понад 41% виборців. А єдиними міжнародними спостерігачами в країні були представники Росії, Азербайджану та кількох інших країн з сумнівними демократичними досягненнями.

Deutsche Welle

Московський кореспондент DW Емілі Шервін зазначає, що «громадяни Білорусі загалом протестують вкрай рідко». За її словами, зазвичай протестувальників негайно заарештовують, і тому «коли ми бачили, як близько 60 тис. осіб збиралися на підтримку Світлани Тіхановської, то в певному сенсі це не збігається з цифрами, які ми зараз бачимо [за підсумками виборів]». […]

Мануель Саррацин, член комітету з питань закордонних справ у німецькому парламенті, заявив DW, що вибори були очевидно «сфальсифіковані».

«Цілком очевидно, що за останні 25 років ми взагалі не бачили вільних і справедливих виборів у Білорусі, — зазначив Саррацин. — Але я думаю, що жодні вибори не були сфальсифіковані так масштабно, як ці». […]

Лукашенко перебуває при владі з моменту, коли Білорусь затвердила посаду президента в 1994 році - через три роки після оголошення незалежності від Радянського Союзу. На посаді президента він перебуває найдовше в Європі, і європейські ЗМІ називають його «останнім диктатором Європи». […]

Опозиційні партії роками боролися за повалення Лукашенка і не змогли узгодити єдиного кандидата для підтримки на виборах цього року. Але нещодавнє зростання антиурядових протестів відкрило можливість для того, щоб покласти край правлінню білоруського диктатора.
 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 424 | Додав: adminA | Теги: Білорусь, наслідки, криза режиму Лукашенка, драма, західні ЗМІ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ