Сб, 2024-04-20, 14:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 25 » Закривають ще одну школу в Макіївці. Учнів переводять у будівлю інтернату посеред базару
12:28
Закривають ще одну школу в Макіївці. Учнів переводять у будівлю інтернату посеред базару
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У Макіївці на Донеччині батьки учнів школи №44 протестують проти закриття їхнього навчального закладу і переведення дітей у будівлю колишнього інтернату. Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомили батьки ініціативної групи зі шкільного батьківського комітету.

Вони розповіли, що їхня школа №44 розташована між чотирма селищами і фактично одна обслуговує всіх дітей на цій території. Батьки зазначили, що вони вкладали кошти в ремонт школи, і тепер класні кімнати, як і вся будівля школи - в хорошому, добротному стані.

- Мер Донецька обурений позицією Кабміну щодо освіти і школи закривати не збирається

"Школа у нас гарна. Нещодавно зробили ремонт, по 200 грн здавали, зробили пластикові вікна, двері. Ніхто ніколи не думав, що нас у середині навчального року почнуть переводити в іншу будівлю в рамках програми з оптимізації навчальних закладів", - нарікають батьки учнів.

За їхніми словами, дітям вчителі сказали, що "все вже вирішено, ніхто вже нічого не зробить", і вже 13-14 березня буде перехід учнів і педагогів до іншої будівлі, де раніше був інтернат. Батьки із цього приводу обурюються, тому що будівля інтернату розташована на околиці одного з селищ і знаходиться практично в центрі ринку.

"Ви б подивилися, куди нас переводять. На околиці Східного селища є великий ринок, і прямо на тому базарі стоїть порожня на сьогодні будівля інтернату. Базарні ятки стоять прямо у дворі цього інтернату", - пояснили батьки. До того ж, додали вони, неподалік від цього інтернату розташовані дві загальноосвітні школи №64 і №8, а "наша школа №44 тут, в густонаселеному районі, одна".

Батьки розповіли, що їм ніхто до ладу нічого не пояснив щодо ситуації із переходом школи №44 у будівлю колишнього інтернату, а деякі вчителі пов'язали це з тим, що нібито їхня школа погано обігрівається. Але батьки заявляють про готовність внести свої кошти, щоб підвести газ до котельні і забезпечити потрібний обігрів будівлі. "У нас за 5 метрів від школи проходить газопровід. Ми сплатимо все, якщо у нас така бідна держава. Але туди, на ринок, в будівлю інтернату, дітей ніхто не повезе", - сказали батьки.

Вони також пояснили, що мають іншу думку з приводу того, навіщо закривають саме їхню школу і переводять дітей далеко, в іншу будівлю. За словами батьків, цех однієї з відомих продуктових компаній розташований поряд зі школою №44 і, мабуть, ця територія зараз потрібна цій компанії, тим паче, що жителів деяких будинків, прилеглих до території продуктового виробництва, вже переселили.

"Справа у тому, що неподалік від школи проходить залізнична колія, і, напевно, для цеху цієї компанії тут дуже вигідне місце. Вагони підігнали, завантажили. Але головне те, що нам сказали, що "школу не скорочують, а переводять". А у нас ніхто думки навіть не питає", - обурені батьки.

Вони згадали, що днями губернатор Донеччини Анатолій Близнюк, звертаючись до жителів області, через засоби масової інформації заявив, що, оптимізуючи навчальні заклади регіону, головне слово залишається за громадою і без її згоди школи ні закривати, ні розформовувати, ні переводити ніхто не має права. "І ось, Близнюк виступав, сказав, що все тільки з дозволу громади. А ми, батьки, ніхто нічого не знає, поки ось так все підпільно вирішується", - підсумували батьки.

Водночас батьки учнів іншої школи в Макіївці заявляють, що за розпорядженням місцевої влади їхніх дітей уже везуть на екскурсію в іншу школу, ще не ухваливши остаточного рішення про закриття цього навчального закладу. Батьки української школи №77 протестують проти закриття цього навчального закладу.

Водночас 8 лютого в Донецьку відбувся мітинг-протест учнів української школи №136 та їхніх батьків проти закриття цього навчального закладу. А 16 лютого в Донецьку батьки учнів української школи №111 заявили про готовність до самоспалення у разі закриття навчального закладу. Після цього питання про закриття школи зняли з порядку денного сесії.

У той же час у Красному Лучі на Луганщині п'ятеро батьків учнів україномовної школи проводили голодування на знак протесту проти її закриття. Також повідомлялося, що на місці закритої школи в Красному Лучі може з'явитися офіс Партії регіонів.

Як повідомлялося раніше, всього у Донецькій області в 2011 році планується закрити 26 загальноосвітніх шкіл, або 2,5% загальної кількості. Закриття навчальних закладів відбуватиметься згідно з "Регіональною дорожньою картою з оптимізації мережі бюджетних установ і витрат місцевих бюджетів на їхнє утримання".

Мер Донецька обурений позицією Кабміну щодо освіти і школи закривати не збирається

Донецький міський голова Олександр Лук’янченко закликав колег – керівників міст і районів області боротися за збільшення фінансування сфери освіти, аби не закривати школи в регіоні. Про це він заявив учора на засіданні колегії Донецької облдержадміністрації, присвяченій питанням освіти.

За словами мера, цього року в бюджеті Донецька значно зменшилося фінансування сфери освіти. "Міністерство фінансів на 2011 рік тупо зняло 70 млн грн з цієї галузі по місту Донецьку", - сказав Лук’янченко.

Водночас він наголосив, що "на сьогодні Донецьку, щоб вирішити питання (із забезпечення обов'язкової освіти), потрібно відкрити 48 груп дошкільнят цього року, а це фінансування, але мені його зменшили на 70 млн грн проти рівня минулого року".

Мера обурює позиція Кабінету міністрів у питаннях фінансування сфери освіти, які, за його словами, не вирішуються вже не один рік. Лук’янченко звернув увагу, що така ж доля не омине й інші міста регіону.

"Я думаю, і наступного року буде так само – щодо одного міста, другого, третього порушуватиметься питання. Доки ми з Міністерством фінансів і з Міністерством освіти не порахуємо до кінця статистику. І вже сьогодні потрібно рахувати на 2012 рік, вже 2011-й пішов. Я третій рік прошу – давайте ми зустрінемося і порахуємо ці всі питання, але нічого цього не виходить", - констатував Донецький міський голова.

Він відзначив, що економічна ситуація змінюється – зростають тарифи на комунальні послуги, зростає розмір середньої зарплати, тому питання, які стосуються фінансування освіти, треба ретельно прораховувати. "Зросли комунальні послуги, зросла середня зарплата, ніхто цього не обраховує, просто кажуть – "та ви обійдетеся, ви знайдете". Ось така відповідь. Навіщо? Ми ж далі повинні по-іншому (діяти). А не пояснювати там політичним партіям, які школи закривати", - заявив Лук’янченко.

При цьому він додав: "Я не закриватиму нічого! Але необхідно вирішити питання фінансової основи, а це делеговані повноваження держави". Мер Донецька на закінчення звернувся до своїх колег, присутніх у залі облдержадміністрації, і закликав їх боротися "за наших дітей".

"Давайте ж якось усіма зусиллями починати боротися за цю справу. Чому наші діти повинні менше одержувати на одну дитину від держави, ніж діти в інших регіонах", - сказав Лук’янченко.

Відзначимо, що раніше низка народних депутатів звернулася до прем'єр-міністра Миколи Азарова з вимогою не допустити ліквідацію українських шкіл у Луганській та Донецькій областях. У свою чергу президент Віктор Янукович вимагає надати йому вичерпну інформацію щодо ситуації, яка склалася із закриттям україномовних шкіл.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1075 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ