Пт, 2024-04-19, 00:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 16 » Заворушення в Казахстані: в ЗМІ говорять про війну, а влада все контролює
16:26
Заворушення в Казахстані: в ЗМІ говорять про війну, а влада все контролює
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

З міста на південному заході Казахстану приходять повідомлення про масові акції протесту в 20-річчя незалежності республіки, передає Бі-Бі-Сі.

У соціальних мережах є повідомлення про перестрілки і жертви, проте, за даними прокуратури, ця інформація не відповідає дійсності.

Раніше представник міської адміністрації заявила місцевим ЗМІ, що учасники безладів були озброєні палицями, обрізками труб і пляшками із запальною сумішшю.

Як зазначає Reuters, робочі "Озенмунайгазу", підрозділу нафтогазової компанії "Розвідка Видобуток Казмунайгаз", у травні оголосили страйк на знак протесту проти зниження зарплати. Солідарність зі страйкуючими нафтовиками висловила зірка світової рок-сцени Стінг, який скасував запланований концерт у столиці Казахстану.

Страйк тривав три місяці і завершився звільненням 989 працівників Озенмунайгазу, розташованого в Жанаозені.

"Вони щодня збираються на площі, близько 50 осіб. Сьогодні було так само. Міська адміністрація стала на площі ставити юрти, влаштовувати свято для городян ... вони стали обурюватися тому, що народ збирається гуляти. І вони, звільнені, стали в городян, які святкували, кидати каміння", - повідомила представник місцевої влади.

Генпрокуратура Казахстану повідомила про "масові заворушення" в 92-тисячному Жанаозені "внаслідок злочинних дій групи осіб". Водночас, відомство спростувало повідомлення про перестрілку і жертви, що з'явилися в соціальних мережах.

Цьому передували повідомлення місцевих користувачів інтернету, які почули перестрілку і побачили пожежу в адміністрації міста. Користувач Twitter під ніком @ zhanaozen повідомив, що "горить акімат, ОМГ", "мєнти стріляли в нас, молодь все трощить". Він також повідомив про перестрілку і спалення машини.

Після повідомлень про заворушення користувачі інтернету в Алма-Аті повідомили про труднощі з доступом в соціальні мережі, включаючи Twitter, в тому числі через стільникові мережі. Провайдери не були доступними для коментарів.

Як зазначає Генпрокуратура, було зірвано проведення святкових заходів на центральній площі міста, розставлені з нагоди Дня незалежності юрти і переносна сцена зазнали руйнування. Двом співробітникам поліції завдано тілесні ушкодження.

Водночас, місцева газета "ЛАДА" повідомила про п'ятьох постраждалих поліцейських і спалах новорічної ялинки. Представник Жанаозенської центральної міської лікарні відмовився назвати кількість постраждалих.

Інцидент стався через добу після того, як беззмінний президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв виступив зі святковою промовою, наголосивши на збереженні в багатій нафтою країні стабільності, зазначає Reuters.

Як вказує агентство, пов'язані з насильством протести порівняно рідкісні в Казахстані. Раніше Назарбаєв сказав, що Казахстан, який захищає світську модель держави від зазіхань ісламістів, став черговою метою міжнародних терористів.

Раніше повідомлялося, що до страйку нафтовиків приєдналися карагандинські гірники. Робітники вимагають поліпшення умов праці і виплат додаткових компенсацій за шкідливість виробництва.

Блогери: почалася війна, більше 50 убитих

В той же час, блогер під ніком Tribunus пише, що сьогодні більше 3000людей зібралися на мирний мітинг на головній площі міста. В розпал мітингу, в натовп цілеспрямовано врізався поліцейський УАЗик, внаслідок чого увірвався останній терпець протестуючих. Розлючений народ перевернув поліцейську машину і спалив. Також був спалений поліцейський автобус і юрта.

Як повідомляє блогер, влада Казахстану відкрила вогонь бойовою зброєю по страйкуючих нафтовиках. У Жанаозені горять адміністративні будівлі, місто у блокаді і відключений від інтернету.

За його даними, на даний момент в Жанаозені більше 50 убитих і 500 поранених. Лікарні не справляються з пораненими , що поступають.

Крім того, в Алмати до центру стягнуто також війська і поліцейські.

Також портал "Республіка" пише, що проти беззбройних людей кинуто спецпідрозділи, в хід йдуть усі методи, включаючи отруєння газом. Робітники просять: "У нас почалася війна! Повідомите всіх про це"!

Одна з учасниць цього зіткнення повідомила виданню, що першу атаку страйкуючі витримали.

"Зараз незрозуміло, на чиїй стороні перевага, то вони нас, то ми їх. Площу повністю оточують, нас оточили".

Потім несподівано зв'язок обірвався, коли ж журналісти їй передзвонили, вона закричала: "Не дзвоніть більше, почалося!!"


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 812 | Додав: adminA | Теги: Заворушення в Казахстані
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ