Сб, 2024-04-27, 05:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 10 » Землетрус у Чилі зрушив міста Південної Америки
11:20
Землетрус у Чилі зрушив міста Південної Америки
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


В результаті потужного землетрусу магнітудою 8,8, що обрушився на Чилі минулого місяця, місто Консепсьйон зсунулося на 300 см на захід. Згідно з оцінками науковців з Університету штату Огайо та інших американських і чилійських наукових центрів, землетрус став п'ятим за своєю потужністю за всю історію спостережень, повідомляє ИТАР-ТАСС.
Нові дані, отримані за допомогою американської супутникової системи визначення координат GPS, дають змогу скласти яснішу картину того, яким неймовірно потужним був удар підземної стихії.

Також згідно з даними дослідження, столиця Аргентини місто Буенос-Айрес, яке розташоване на протилежному кінці континенту, - на атлантичному узбережжі - "попливло" на захід на 2,5 см, а столиця Чилі - Сантьяго - майже на 28 см на південний захід. За попередньою інформацією, багато інших міст, які розташовані на північний схід від зруйнованого стихією Консепсьйона, також змінили свої координати.

Підземні поштовхи, як вважають фахівці, вплинули навіть на координати рознесених на дуже велику відстань Фолклендських островів і бразильського міста Форталеза, але поки що невідомо, на скільки саме вони зрушили зі своїх "насиджених" місць.

Енергія, що виділилася під час чилійського землетрусу, який стався 27 лютого 2010 року, приблизно в 10 разів більша, ніж у катастрофічного землетрусу 12 січня 2010 року на Гаїті, магнітуда якого становила 7 балів.

За даними геологічної служби США, епіцентр землетрусу магнітудою 8,8 був розташований за 317 кілометрів від Сантьяго, на глибині 59,4 кілометра, за 90 кілометрів на північний схід від міста Консепсьйон. Через декілька годин стався другий землетрус. Його епіцентр був біля узбережжя за 120 кілометрів на північний захід від міста Талка на глибині 35 кілометрів. У країні близько 2 мільйонів людей залишилися без житла, згодом в цьому районі Південної Америки було зафіксовано 45 повторних підземних поштовхів різної потужності.

Підземні поштовхи відчувалися в інших чилійських містах, а також на території Аргентини. Як повідомила телекомпанія CNN, в столиці Аргентини - Буенос-Айресі - була проведена евакуація мешканців з деяких будівель.

Раніше вчені заявили, що чилійський землетрус зменшив тривалість земної доби на 1,26 мікросекунди і зрушив вісь, щодо якої Земля збалансована, приблизно на 8 сантиметрів.

Тим часом сейсмологи попереджають і Україну про можливі катастрофи. Як кажуть румунські науковці, гірський масив на межі Румунії з Україною має майже таку саму активність, як у Чилі, і потужний землетрус тут може статися будь-якої хвилини.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1340 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ