Пт, 2024-04-19, 08:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 26 » Злочинність глобального масштабу: Іспанія перетворилася на "пральню" ЄС з відмивання злочинних грошей
09:45
Злочинність глобального масштабу: Іспанія перетворилася на "пральню" ЄС з відмивання злочинних грошей
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Щонайменше 120 злочинних угрупувань, що займаються відмиванням грошей, можна нарахувати сьогодні в Іспанії, повідомила іспанська газета El Pais із посиланням на джерела в місцевій поліції.

Злочинність глобального масштабу

За даними іспанських правоохоронців, в Іспанії відмивають гроші представники злочинного світу з усіх континентів. Історія міжнародного торговця зброєю, сирійця Монзіра-аль-Кассара – одна з найгучніших за останні роки. Він придбав чотириповерховий палац в Марбельї та до самого арешту вважався серед місцевого населення "принцом", якщо поглянути на спосіб життя, який він вів на найпрестижнішому іспанському курорті. Сирійця заарештували за вимогою США.

Цього ж року іспанська поліція за запитом з Єгипту затримала Хусейна Салема, соратника поваленого єгипетського президента Хосні Мубарака. Нерухомість Салема вартістю у 14 мільйонів доларів заарештували, а банківські рахунки, на яких перебуває 47 мільйонів доларів, заморозили.

Також три італійські мафіозні організації вклали гроші в будівельний, ресторанний та готельний бізнес в Іспанії. За повідомленням іспанських ЗМІ, тут відзначилися неаполітанська каморра, калабрійська ндрангета та сицилійська коза-ностра. Південне узбережжя країни, Коста-дель-Соль, жартома навіть називають "Коста ностра" через засилля тут сицилійської мафії.

Своєрідний спосіб відмивання грошей мають й угрупування з Китаю та Колумбії. Перші отримують прибуток від продажу в Іспанії контрабандного товару, другі – від реалізації кокаїну. Гроші переводять в інші країни невеличкими сумами через підставних осіб.

Не ігнорують Іспанію як зручне місце для відмиваня грошей й кримінальні вихідці з країн колишнього СРСР. За цей злочин тут, наприклад, відбуває покарання виходець із Грузії Захарій Калашов. За даними слідства, він вкладав гроші в нерухомість через підставних осіб, купував земельні ділянки під забудову та створював компанії, які нічого не виробляли, а лише маніпулювали грошима.

Чому Іспанія?

Відповідаючи на питання, чому саме Іспанія стала центром відмивання грошей, відомий іспанський адвокат Хосе Санчес-Аларкос зауважив, що "вся справа в слабкому контролі з боку державних фінансових та проавоохоронних органів".

"У Німеччині або Франції, приміром, будь-який підозрілий рух коштів одразу ж викликає інтерес з боку поліції, митниці та податкового контролю, - каже юрист. – В Іспанії через брак відповідного контролю, а також через бажання банків отримати якомога більше грошей, на підозрілі фінансові надходження часто дивляться крізь пальці".

Санчес-Аларкос вважає, що "багато діячів, що влаштувалися в Іспанії, в інших країнах ЄС давно би потрапили за ґрати. Але багато іспанців думають так: навіщо їх зачіпати, вони ж вкладають гроші – тому приносять користь".

Схаменулася іспанська влада лише нещодавно, коли справа набула скандального розголосу. Дедалі частіше з різних країн почали надходити запити з наріканнями на адресу Іспанії та вимогами видати злочинців, які переховуються тут від правосуддя.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1201 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ