Пт, 2024-04-19, 01:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 16 » ЗМІ: Янукович позапланово їде в Москву до Медведєва, РФ може на третину понизити ціну газу
12:53
ЗМІ: Янукович позапланово їде в Москву до Медведєва, РФ може на третину понизити ціну газу
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Віктор Янукович і Дмитро Медведєв спробують повернутися до співпраці. Наступного тижня Москву відвідає президент Віктор Янукович. Візит раніше не планувався і зараз готується сторонами в режимі секретності.

- Янукович пропонує будувати "Південний потік" по території України

У повістці зустрічі пана Януковича з російським колегою Дмитром Медведєвим найбільш гострі питання двосторонніх стосунків - ціна на газ і інтеграція України в Митний союз. Джерела не виключають, що у першому питанні Росія може піти на певні поступки. В усякому разі зустріч повинна продемонструвати, наскільки Москва і Київ готові до примирення, передає "КоммерсантЪ-Украина".

"14 вересня два президенти поспілкувалися по телефону (пан Янукович дзвонив російському колезі, щоб привітати його з днем народження). Обговорили у тому числі найближчу зустріч, підготовкою якої ми зараз активно займаємося. Вона запланована на 24 вересня", - розповів співрозмовник в МЗС РФ. Повідомлення про телефонну розмову панів Януковича і Медведєва є на їх сайтах. В українському повідомленні говориться, що "президенти України і Російської Федерації також обговорили питання двосторонньої співпраці", а на сайті Кремля відзначається, що глави держав "обговорили питання двосторонніх контактів на різних рівнях, включаючи найвищий".

Зустріч президентів готується Москвою і Києвом в авральному порядку і з дотриманням строгої конфіденційності. В усякому разі про неї, схоже, нічого не знають навіть в посольстві України в РФ. Там на запит повідомили, що інформації про найближчі контакти керівників двох країн не мають в розпорядженні. В той же час джерело в Адміністрації президента України підтвердило поїздку Віктора Януковича в Москву, відмітивши, що "зустрічатися - це завжди позитив".

В понеділок президент Янукович відлітає в Нью-Йорк, де візьме участь в Генассамблеї ООН. Повернеться в Київ уранці в п'ятницю, 23 вересня. Після цього він попрямує в Москву з одноденним візитом, - підкреслило джерело.

Майбутній саміт є позаплановим. Спочатку в графіку Дмитра Медведєва і Віктора Януковича їх найближчий контакт був запланований на жовтень, коли відбудеться засідання міждержавної російсько-української комісії на вищому рівні. Зараз же вирішено провести зустріч, не чекаючи наступного місяця.

"Якщо є проблеми, потрібно зустрічатися і їх обговорювати. Треба знаходити рішення по ключових проблемах. З Януковичем ми говоритимемо передусім про газ", - змалював повістку майбутньої зустрічі високопоставлений російський дипломат. За словами співрозмовника, Росія може навіть зробити поступку - "відсотків на 30%". Правда, чи означає це, що Москва розглядає можливість надання Києву саме такої знижки від нинішньої ціни на російський газ (зараз Україна купує його за ціною в 355дол за тисячу кубометрів) він не уточнив.

Пошук компромісу в газовому конфлікті Москви і Києва відбувається на тлі жорстких заяв, які останнім часом лунають в ЄС з приводу проекту South Stream, газопроводу з Росії у Європу по дну Чорного моря. Угода між "Газпромом" і іноземними учасниками South Stream (італійська ENI, німецький Wintershall і французька EDF) про їх входження в проект має бути підписана сьогодні в Сочі.

А напередодні єврокомісар Гюнтер Оттінгер назвав цей проект "Газпрому" таким, що суперечить інтересам ЄС, і пригрозив російській монополії проблемами з контрактами, якщо South Stream перешкодить конкуруючому європейському газопроводу Nabucco. У цій ситуації Москві може бути вигідно помиритися з Україною, чия газотранспортна система є одним з основних маршрутів доставки російського газу в Європу.

Окрім газової теми, президенти РФ і України обговорять і питання інтеграції, а саме перспективи членства Києва в Митному союзі. Настрій Москви на майбутні переговори співрозмовник охарактеризував як позитивний. "Нам треба не робити різких рухів у бік України - не лякати її, - пояснив він. - Хоча іноді це не виходить. Ми стежимо за заявами українського керівництва про пріоритет для них євроінтеграції. Нас не дратують плани Києва підписати угоду про зону вільної торгівлі з ЄС, але не хотілося б, щоб це було на шкоду інтеграції з Росією".

Втім, будь-які форми інтеграції Києва в Митний союз, окрім повного приєднання, співрозмовник відкинув."Формула "3+1" для нас неприйнятна", - відрізував він.

У свою чергу Україна навряд чи погодиться задовольнити Росію в питанні передачі газотранспортної системи, вважає член комітету Верховної ради по ПЕК Олександр Гудима ("БЮТ-Батьківщина"). Він припускає, що на зустрічі з російським президентом Віктор Янукович спробує "звузити фронт, який зараз Росія розгорнула проти України". "Янукович не злякав президента Медведєва своєю поїздкою в Туркменістан. Думаю, український президент зрозумів - усі проблеми, з якими Україна зіткнулася напередодні зими, йому доведеться вирішувати з російським президентом або прем'єром. Янукович готовий в чомусь поступитися, але поки не може йтися про українську газотранспортну систему", - заявив пан Гудима.

Нагадаємо, Україна безрезультатно прагне домогтися зниження вартості газу, який імпортується з Росії. Проте Росія погодилася на зниження ціни лише у разі злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" або за вступ України до Митного союзу.

Водночас президент України категорично заявив, що злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" не відбудеться в обмін на зниження ціни російського газу.

Також українська влада заявляє про плани реструктуризації та ліквідації НАК "Нафтогаз України", що, на думку посадовців, призведе до розірвання контрактів з "Газпромом". Російська сторона не має наміру втручатися в плани Києва з реформування "Нафтогазу", але виходить з того, що у компанії повинен залишитися правонаступник з чинних міжнародних угод.

Експерти називають заяви української влади про реформування "Нафтогазу" підготовкою до "газової війни".

Згодом президент України повідомив, що вже підготовлено документи, необхідні для подачі позову до арбітражного суду, для перегляду газових контрактів. Росія натомість заявила про готовність відстоювати свою позицію в суді. Проте вчора джерела в російському МЗС повідомили, що Москва воліла б уникнути міжнародного суду в "газовому питанні".

Також голова російської газової монополії повідомив, що Україна купує газ не дорожче за інші європейські країни. Пізніше з Москви прозвучала погроза про розрив харківських угод у разі подачі позову.

У свою чергу в Євросоюзі визнали залежність від Росії та заявили, що мають намір підтримувати зусилля по реконструкції газотранспортної системи України. А Україна вирішила прискорити реформу газового ринку за європейським зразком.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 741 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ