Ср, 2024-05-08, 18:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Серпень » 28 » Зв’язок між топографією геному людини та мутаціями раку виявили вчені
00:17
Зв’язок між топографією геному людини та мутаціями раку виявили вчені
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/

Вчені з Університету Каліфорнії в Сан-Дієго виявили зв’язок між топографією геному людини та наявністю мутацій раку людини. Вони виявили, що певні ділянки геному, які демонструють унікальні особливості, діють як гарячі точки для накопичення мутацій. Ці висновки, нещодавно опубліковані в журналі Cell Reports, підкреслюють потенційний вплив тривимірної структури геному людини на розвиток різних форм раку.

Геном людини часто візуалізують як знакову подвійну спіраль ДНК, що складається з довгих послідовностей літер A, C, G і T. "Однак геном — це набагато більше, — пояснив старший автор дослідження Людміл Александров, професор біоінженерії та клітинної та молекулярної медицини в Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго. "Як Земля з її різноманітними ландшафтами, геном має багату топографію, що складається з різних структур, форм і особливостей".

Наприклад, геном містить ділянки, де ДНК щільно скручена, а також ділянки, де вона скручується більш вільно. Деякі розділи зациклені. Геном також має різні особливості, такі як час реплікації, коли певні ділянки геному копіюються на ранніх стадіях поділу клітини, тоді як інші ділянки копіюються набагато пізніше.

Команда Александрова провела комплексне дослідження того, як ця геномна топографія впливає на те, де в геномі людини виникають мутації раку. Подібно до того, як різні місцевості на Землі сприяють виникненню різних екосистем, певні топографічні особливості в геномі, здається, забезпечують середовище для процвітання певних мутацій.

"Досліджуючи геном раку, ми зазвичай припускаємо, що мутації випадково накопичуються в цьому геномі. Однак це не так, оскільки різні частини геному мають різні особливості", — сказав Александров.

2За допомогою нашого топографічного аналізу ми показуємо, що певні мутації при раку переважно накопичуються в певних областях геному", — сказав перший автор дослідження Бурчак Отлу, колишній докторський науковий співробітник лабораторії Александрова.

Дослідники вивчили всі відомі топографічні характеристики геному та шукали зв’язки зі специфічними моделями мутацій, відомими як мутаційні сигнатури, у всіх ракових захворюваннях людини. Загалом вони проаналізували вплив 516 топографічних особливостей на мутаційні ознаки в 5120 повногеномних секвенованих пухлинах 40 типів раку.

Одним із ключових висновків цього дослідження є те, що кілька ознак мутації, пов’язаних зі споживанням алкоголю, накопичуються в областях геному, які копіюються на ранніх стадіях поділу клітини. Цей зв’язок був особливо помічений у трьох типах раку: стравоходу, голови та шиї та печінки.

Дослідники відзначили, що це відкриття є несподіваним, оскільки мутації, як правило, виникають в областях, які копіюються на пізніх стадіях поділу клітини, оскільки саме тут частіше трапляються помилки. Реплікація ДНК під час раннього поділу клітин є точнішою, забезпечуючи рано репліковані сегменти генома більшим захистом від мутацій. Однак дослідники виявили, що відбувається навпаки, коли мова йде про мутаційні ознаки, пов’язані зі споживанням алкоголю.

Дослідники також спостерігали щось цікаве з ознаками мутації, пов’язаними з противірусною активністю набору ферментів, відомих як дезамінази APOBEC3. Вони виявили, що ці мутаційні ознаки накопичуються як у ранніх, так і в пізніх регіонах геному.

"Ці знахідки є значущими, оскільки багато важливих генів живуть у ранніх реплікованих областях геному", — сказав Александров. "Наше дослідження показує, що певні мутагенні процеси відбуваються не за звичайними правилами, тому вони потенційно можуть вражати ключові гени та шляхи, які зазвичай захищені".

Команда зібрала результати цього дослідження у формі онлайн-ресурсу. Дослідники можуть використовувати його, щоб шукати, які топографічні особливості пов’язані з якими ознаками мутації, і навпаки. Це також показує, які види раку демонструють ці зв’язки.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 158 | Додав: admin | Теги: топографія, геном, Людина, рак, мутація
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ