Пт, 2024-03-29, 03:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2018 » Жовтень » 18 » Звільнення з роботи: чи варто голосно грюкати дверима
18:45
Звільнення з роботи: чи варто голосно грюкати дверима

звільнення Життя несправедливе у всіх його проявах. Тільки-тільки ви вивчили, як звуть всіх співробітників у вашій організації, познайомилися і обмінялися телефоном/поштою/марками з колегами по кабінету, ледь встигли зробити в робочому браузері закладочки на Facebook, сайт з анекдотами, сайт holosUA.com і онлайн-журнал зі свіжими плітками, як ніби сніг на голову - з речами на вихід! Не оцінили! Не зрозуміли! Наплювали в душу! Начальник - свиня, його заступник - надутий індик, колеги - барани, бухгалтер - тупа стара корова!

Але подумайте: а чи так вам хотілося працювати на подібній фермі тварин?

- У вас є рекомендації з колишнього місця роботи?

- Так, мені порекомендували пошукати іншу роботу.

Звичайно, звільнення - величезний стрес для працівника, але, на жаль, дуже часто сила цього стресу обернено пропорційна кваліфікації звільненого. Закон жанру - чим краще навички, чим більш працьовитий, врешті-решт, талановитіший співробітник, тим менш болісно він сприймає необхідну, хоч і не зі своєї волі, зміну роботи. Впевненість в собі тут ні до чого - вона часто лише наслідок правильної оцінки своїх можливостей. І в цьому вся сіль: правильна оцінка включає і розуміння своїх недоліків, і адекватне усвідомлення того, що ці недоліки можуть виявитися ні до чого в даній конкретній організації. Боротися-то з недоліками потрібно, тільки справа ця копітка, витратна, відволікає увагу від службових обов'язків, душить ініціативу і часто закінчується внутрішнім спустошенням і зовнішнім конфліктом. Так що варто мучити себе і оточуючих, намагаючись виправити огріхи виховання прямо на робочому місці? Сучасний світ гнучкий і пластичний, і, незважаючи на різноманітні кризи, у будь-якої людини є всі шанси знайти саме "свій" вид діяльності, не ґвалтуючи свою природу.

Але, звичайно, ви так не думаєте. Вас - у всіх сенсах унікального фахівця - несправедливо звільнили, вам нахамили (на ваш погляд), вас принизили (знову таки, на ваш погляд), вас недооцінили (немає сенсу повторювати, що і це - на ваш погляд). Куди вже тут! Заклики подумати головою рідко працюють, коли кров кипить. Не до психоаналізу - ображене самолюбство вимагає сатисфакції. Прямо зараз, прямо тут. Негайно і щоб крові ворогів побільше.

звільнення Хочеться різати правду-матку або навіть матюкатися, показати всім навколо правду життя, марність організації і кричущу дурість її керівництва? Бажання, без сумніву, похвальне - історія вчить, що всякий великий чин здійснювали саме такі правдоборців. Але поки ви, подібно Мартіну Лютеру, не прибили ще свої 95 тез на вхідні двері офісу, згадайте: часи Реформації давно минули. Реформаторам, як і революціонерам, немає місця в сучасних офісах - принаймні до тих пір, поки ви логічно не обґрунтуєте свою позицію. Але врахуйте: у вас немає жодного аргументу, на який у роботодавця не буде двох, а то й трьох зустрічних і куди більш вагомих, заперечень.

Якщо ти такий розумний, чому ти працюєш на мене, а не на себе?

Це найперший і, мабуть, вірний, приклад. Дійсно, до чого бунт і невдоволення - ви на чужій території і повинні виконувати доручену за обумовлену винагороду, а не вчити жити. Вказали на помилку? Виправте, навіть якщо вона і не помилка на ваш погляд. Не подобається? Заведіть власну фірмочку і встановлюйте там свої порядки.

Якщо вас звільняють, значить, це комусь потрібно

Невже ви і справді думаєте, що необхідно розкрити очі Самому Головному Начальнику на підступи начальника рангом нижче - наприклад, вашого безпосереднього шефа? Не сподівайтеся, що нормальний керівник вирішить змінити свою праву руку (ланкового, першого помічника, майстра на ділянці) тільки тому, що рядовий співробітник не зміг знайти з ним спільну мову. Рядових співробітників буде багато, а людина, на якій висить весь відділ, так і залишиться наріжним каменем у фундаменті, навіть якщо особисто для вас він став каменем спотикання. У нього є якісь свої стосунки з вищим керівництвом - ось тільки вам про них знати не треба, як римському бику про справи Юпітера.

Незамінних людей не буває. Бувають незамінні фахівці

Тільки ви здатні закінчити цей проект, написати текст, розрахувати план, домовитися з недовірливим клієнтом? Це, без сумніву, підвищує ваші шанси на ринку праці, але ніяк не страхує від можливого звільнення. Людина, яка прийде на ваше місце, ніколи не зробить цю роботу ТАК САМО, як ви. Він зробить її по-своєму і не факт, що його прочитання справи виявиться гіршим.

Помста - страва, яку подають холодною - тоді вона в горло не лізе

Яким-небудь вигадливим чином "напаскудити" колишнім колегам, відвести клієнтів, нацькувати інстанцію перевірки, пустити плітку в ЖЖ - напевно, приємно. Але якщо ви самі собі здаєтеся саме тієї Моською, яка таки повалить цього слона, розслабтеся - слон відрізняється від Моськи не тільки розмірами. У нього теж можуть бути зв'язки "де треба", свій блог, який індексується краще вашого, друзі з гострими зубами, розвиненою фантазією і нервовим характером. Або, що зустрічається набагато частіше, слон розповість іншим слонам про дурну, маленьку і настирливу ​​Моську. І в один прекрасний день на Моську звернуть увагу всі слони в околиці. Якщо вам здається, що це добре, подумайте: калюжка яких розмірів залишиться від Моськи, якщо наступить на неї десь ненавмисно слон? В таких складних життєвих обставинах Мосьці залишиться небагато: або перекваліфікуватися і гавкати на якогось іншого звіра (наприклад, на вовка ... але від нього можна і по маленькій пухнастій озлобленій морді отримати), або перестати бути Моською. І стати, наприклад, маляром.

Йти "красиво", влаштовувати вечірку на прощання, обніматися на прощання з шефом або голосно послати всіх куди подалі - особистий вибір кожного. Але завершувати знайомство з організацією грандіозним скандалом - безглуздо. Занадто багато сил витратите даремно, але ж могли б їх застосувати для куди більш корисної діяльності - благо, тепер і час буде. Та й погані спогади - нікчемний капітал. У житті трапляється різне, після деяких її розворотів іноді доводиться і повертатися. Тому не ускладнюйте собі життя, йдіть, посміхнувшись і тихо причинивши двері.

Переглядів: 2871 | Додав: admin | Теги: звільнення, робота | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]