Чт, 2024-04-18, 08:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 11 » Галілео Галілей: І все-таки Земля крутиться! Продовження
20:05
Галілео Галілей: І все-таки Земля крутиться! Продовження
Інші останні Біографії. Довідки. Рецепти на сайті holosUA.com/
Русская версия: Галилео Галилей: И всё-таки Земля вертится! Продолжение



Галілей відповів двома листами, що носять явно коперниканский характер. Один з них - до абата Кастеллі (учневі Галілея) - послужило приводом до прямого доносу на Галілея в інквізицію. У цих листах Галілей закликав дотримуватися буквальної інтерпретації будь-якого фрагмента Біблії, якщо тільки з якого-небудь іншого джерела не випливає "явний доказ" того, що буквальне тлумачення призводить до помилкових висновків. Такий заключний висновок не суперечив думку, висловлену провідним римським теологом, кардиналом Белларміно, згідно з яким, якщо б було знайдено "реальний доказ" руху Землі, то в буквальну інтерпретацію Біблії варто було б внести зміни. Тому проти Галілея не було зроблено ніяких дій. Тим не менше до нього дійшли чутки про донос, і в грудні 1615 він їде в Рим. Захиститися від звинувачень в єресі Галілею вдалося: прелати і кардинали, навіть сам папа Павло V приймали його як вчену знаменитість. Тим часом, проте, був підготовленD0�а користь вчення Коперника.
"Діалог" Галілея увійшов в історію природознавства як символ громадянської мужності вченого і як яскрава демонстрація урочистості вчення Коперника про Всесвіт.
Галілей провів у Падуї 18 років. У вересні 1610 р. він повернувся в рідну Флоренцію і продовжив телескопічні спостереження. Тут він спостерігав Сатурн і знову, як у липні 1610 р. в Падуї, побачив зіркоподібні придатки по сторонах Сатурна і почав розмірковувати про "троїстості" цієї планети. Тільки в 1655 р. Християн Гюйгенс зрозумів, що Галілей виявив кільця Сатурна.
У Флоренції в жовтні 1610 р. Галілей відкрив фази Венери, схожі на фази Місяця. Вчений зробив висновок, що Венера %Dий удар за вченням Коперника: 5 березня 1616 був опублікований декрет Священної Конгрегації з питань віри, в якому вчення Коперника оголошувалося єретичним, а його твір Про обертання небесних сфер вносилося в "Індекс заборонених книг".
Ім'я Галілея не згадувалося, однак Священна Конгрегація доручила Белларміну "перестерігати" Галілея і вселити йому необхідність відмовитися від погляду на теорію Коперника як на реальну модель, а не як на зручну математичну абстракцію. Галілей змушений був підкоритися. Відтепер він фактично не міг проводити яку б то не було наукову роботу, оскільки в рамках аристотелівських традицій він цю роботу не мислив. Але Галілей не змирився і продовжував обережно збирати докази %1�а інші планети не світяться, а лише відбивають світло Сонця. При цьому фази планети міняються так, що стало безперечним: Венера рухається не навколо Землі, а навколо Сонця. Тоді ж Галілей виявив на Сонці темні плями. Ці плями в кінці 1610 р. і на початку 1611 р. незалежно від Галілея спостерігали в телескопи англійський математик Херрісон, голландський астроном Йоганн Фабріціус і німецький вчений-єзуїт Хрістоф Шейнер. Всі спостерігачі відзначали, що плями переміщаються по диску Сонця від східного до західного краю. Шейнер вважав, що плями - невеликі планети, що обертаються навколо Сонця. Фабриціус, як і Галілей, зрозумів, що плями знаходяться на обертовому Сонцю. Тому і швидкість плями в середині сонячного диска більше, а коли воно досягає краю диска - менше.
Галілей виявив, що центральна частина плями темніше його країв, що плями з'являються групами, найчастіше спостерігаються в межах двох поясів по обидва боки від сонячного екватора і ніколи не видно поблизу полюсів Сонця.
Нові відкриття підтверджували систему світу Коперника. У Галілея з'явилося бажання написати великий трактат про свої спостереження і про геліоцентричні системи світу. Навесні 1611 р. він поїхав до Риму, щоб спробувати переконати Ватикан у справедливості системи Коперника і домогтися дозволу на публікацію задуманої книги. У Римі перед членами папської колегії Галілей виступив з кількома доповідями, він показав батькам-єзуїтам у свій телескоп гори на Місяці, супутники Юпітера, плями на Сонці і зірки Чумацького Шляху. Римська колегія підтвердила і прихильно прийняла відкриття Галілея і відвела від нього приватні звинувачення в єресі. Глава інквізиції кардинал Белларміно обговорював з Галілеєм проблему, як повинен католик розглядати систему Коперника у зв'язку з Біблією.
У 1613 р. Галілей випустив книгу "Історія і демонстрація сонячних плям". У цій праці він цілком виразно висловився на користь геліоцентричної системи. Галілей відстоював у ньому свій пріоритет у відкритті плям перед Шейнером і доводив, що плями не є планетами, а знаходяться на поверхні Сонця. Його книга була зустрінута прихильно в найвищих церковних колах, але в цей же час почали діяти противники Галілея.
Сталося так, що на урочистому обіді в герцога Тосканського фізик Боскалья виклав герцогині Христині свої сумніви щодо теорії Коперника. У дискусії брав участь учень Галілея абат Кастеллі. Він наполіг на тому, щоб звернутися до Галілея і обговорити співвідношення Біблії з астрономією. У грудні 1613 Галілей написав лист Кастеллі, в якому дозволив собі необережне тлумачення Біблії. Цей лист став широко відомим і зустрів різку відсіч у богословських колах. Домініканець Каччіні на початку 1614 обрушився з нападками на Галілея, оголосивши, що християнська релігія несумісна з вченням про рух Землі. Копія листа Галілея надійшла в інквізицію, яка в лютому 1615 р. почала справу проти вченого.
У тому ж році Галілей написав трактат під заголовком "Лист до Великої герцогині Христини". У ньому він розвивав теорію двоїстої істини: є істини науки, відкриваються нам у дослідах і необхідних доказів, і є істини віри, релігії. Це два різних світи, дві самостійні сфери духу, які не залежать один від одного. Знання - не суддя істинній вірі, релігія - не суддя коректної науки. За часів Галілея головні претензії на монополію істини виходили тільки від Церкви.
Він писав:
"Мені здається, що при обговоренні природних проблем ми повинні відправлятися не від авторитету текстів Святого Письма, а від чуттєвих дослідів і необхідних доказів. Природа невблаганна і ніколи не порушує кордонів приписаних їй законів: вона не дбає про те, чи доступні її приховані причини і методи творчості людському розуму чи ні. Я вважаю, що все що стосується дій природи, що є доступним нашим очам або може бути з'ясовано шляхом логічних доказів, не повинно порушувати сумнівів, ні тим більше піддаватися засудженню на підставі текстів Священного Писання, може бути навіть не вірно зрозумілим " .
Звичайно ж, і цей лист було залучене інквізицією до справи Галілея. Галілей вірив у міцність свого положення і могутність свого покровителя Козімо Медичі. У грудні 1615 р. він прибув до Риму, щоб захищатися перед Папою Павлом V.
24 лютого 1616 Священна колегія Римської інквізиції зробила висновок, що вчення про рух Землі "помилково і безглуздо, формально єретичні та огидно Священному Писанню". 25 лютого кардинал Белларміно у своїх особистих апартаментах вмовляв Галілея.5 березня 1616 вийшов декрет, який заборонив вчення Коперника. Геліоцентрична система була допущена лише як математична гіпотеза, що дозволяє більш точно розраховувати координати небесних тіл.
У 1623 р. з'явилася книга Галілея "пробірних справ майстер". Він присвятив її новому Папі Урбану VIII, і вона була прийнята їм прихильно. Навесні 1624 Галілей поїхав до Риму і на шести аудієнціях розмовляв з Урбаном. Папа обдарував Галілея подарунками, але відмовився навіть чути про скасування декрету свого попередника. Вчений повернувся у Флоренцію з упевненістю, що йому вдалося розігнати хмари над своєю головою.
Галілей завершив роботу над першою науково-просвітницької книгою, написаною на захист Коперника, - "Діалог про дві найголовніші системи світу - Птолемеєвою і Коперниковий". Рукопис був готовий в кінці 1629. Написаний на італійській мові, він був доступний всій освіченій Італії. Галілей використовував традицію Платона - бесіду людей різних поглядів. У 1630 р. він відправився в Рим, щоб отримати дозвіл на видання книги. Для схвалення Галілей послав до Риму тільки введення і закінчення своєї книги.
У 1632 після довгих митарств була опублікована його чудова праця Діалоги про двох найважливіших системах світу — Птолемеєвої та Коперникової (Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo ptolemaico e copernicano). Згода на видання книги дав папа Урбан VIII (друг Галілея, колишній кардинал Маффео Барберіні, який вступив на папський престол в 1623), а Галілей в передмові до книги, присипляючи пильність цензури, заявляв, що хотів лише підтвердити справедливість заборони вчення Коперника. Свою знамениту працю Галілей написав у вигляді бесід: три персонажі обговорюють різні аргументи на користь двох систем світобудови - геоцентричної і геліоцентричної. Автор не стає на бік жодного з співрозмовників, але у читача не залишається сумнівів в тому, що переможцем у суперечці є коперниканець.
Вороги Галілея, ознайомившись з книгою, відразу зрозуміли, що саме хотів сказати автор. Через кілька місяців після виходу книги був отриманий наказ з Риму припинити її продаж. Галілей на вимогу інквізиції прибув у лютому 1633 в Рим, де проти нього почався процес. Його визнали винним у порушенні церковних заборон і засудили до довічного тюремного ув'язнення. 22 червня 1633 він був змушений, стоячи на колінах, публічно відректися від вчення Коперника. Йому було запропоновано підписати акт про свою згоду надалі ніколи не стверджувати нічого, що могло б викликати підозри в єресі. З урахуванням цих виразів покірності і каяття трибунал замінив тюремне ув'язнення домашнім арештом, і Галілей 9 років залишався "в'язнем інквізиції".
"Діалоги" тривають чотири дні, його ведуть три співрозмовника, два передчасно померлих учня, двоє друзів Галілея - вчений флорентієць Філіпа Сальвіаті і допитливий, палкий венеціанець Джованні Сагредо, який виступає арбітром у суперечці Сальвіаті з арістотелеанцем і схоластом Сімплічіо (італ. "Простак" ), особою вигаданим.
У Перший день співрозмовники обговорюють схожість земного і космічного світу, можливість Землі називатися планетою. Описуються всі спостереження Місяця, які виконав Галілей. У цей же день вони говорять про вчення Аристотеля про рух. Сальвіаті погоджується з твердженням Аристотеля, що круговий рух найприродніший і повинно бути притаманне небесних тіл. (І це було написано через 23 роки після кеплерові докази еліптичності планетних орбіт!).
У Другій день обговорюється обертання Землі навколо осі. Сальвіаті і Сагредо відзначають, що рух Землі як цілого невідчутно для її мешканців, але зате дозволяє цілком природно пояснити відразу безліч спостережуваних явищ. Невідчутне обертання Землі пов'язане з такою властивістю тіл, яке Галілей назвав "незнищенна відбитим рухом", а Кеплер - інерцією. На Третій день розмова присвячена зверненню Землі навколо Сонця і будовою Всесвіту. Дискусія починається з оцінок відстаней до Місяця і Сонця та огляду властивостей оптичних приладів. Потім описані спостереження Медичі світил і сонячних плям, фаз Венери, прямих і задній рух планет.
Сальвіаті зачіпає проблему, пов'язану з тим, що внаслідок річного руху Землі повинні спостерігатися річні усунення зірок. Ці зміщення, на його думку, дуже малі через велику віддаленість зірок. Їх можна буде виявити, якщо збільшити точність спостережень і стежити за відносним переміщенням двох близьких зірок, що розрізняються по яскравості. Зірку яка перевершує по яскравості можна вважати більш близькою, тоді в неї річне зміщення більше, ніж у більш далекої зірки. Тут Галілей описує метод диференціальних паралаксів, який дозволив у XIX ст. виявити перші паралакси зірок. З монологу Сальвіаті слід, що Галілей вважає, що зірки знаходяться на різних відстанях від Сонця, тобто він фактично відмовляється від поняття небесної сфери, покритої нерухомими зірками.
Протягом Четвертого дня обговорюються морські приливи і відливи. Галілей до кінця днів своїх сподівався, що приливні явища послужать вирішальним фізичним доказом відразу двох рухів Землі - обертання і звертання. За час доби вектори цих рухів для якогось району Землі то складаються, то віднімаються. І в морі вода коливається від берега до берега, як у хитному кориті.
Галілей запально відкинув гіпотезу Кеплера про зв'язок припливів з притяганням Місяця. Сальвіаті говорить: "Проте з усіх значних мужів, що звернули свої роздуми до цього дивовижного явища природи, дивуюся я більш Кеплеру, ніж будь-якому іншому. Як міг він при своєму вільному образі думок і глибокому погляді на речі, та маючи ще в руках вчення про рух Землі, слухати зі схваленням такі дикості, як влада Місяця над водами, приховані якості, та й іншим казкам для дітей? ". Але прав виявився Кеплер.
У передмові до "Діалогу" Галілей прикриває іронією своє ставлення до теорії Коперника. Однак небувалий успіх книги привів у крайнє роздратування ворогів Галілея. Вони переконали папу Урбана, що в особі простака Сімплічіо зображений саме він.
У серпні 1632 було заборонено продаж "Діалогу", але на той час майже весь тираж вже розійшовся. У вересні Священна колегія викликала Галілея в Рим. Він був хворий, проте його прохання про відстрочку відхилили. 70-річний старець прибув до Риму 13 лютого 1633 і зупинився на віллі Медичі. Процес почався в квітні. Галілей вибрав тактику відмовок і вивертів, уникав чітких висловлювань. Але виснажливі допити, загроза тортур зломили його.
Галілея визнали винним у порушенні церковних заборон і засудили до довічного тюремного ув'язнення. Після оголошення вироку він, стоячи на колінах, вимовив зречення від своїх "оман". Папа замінив тюремне ув'язнення засланням на заміській віллі Великого герцога. Пізніше Галілея перевезли до Флоренції та заарештували на його власній віллі Арчетрі без права виїзду.
Останні роки життя вченого протікали під суворим наглядом інквізиції, Галілей майже весь час хворів і поступово втрачав зір. У червні 1637 він осліп на праве око. Проте Галілей ще встиг виявити і вивчити явище лібрації (від лат. Librare - "розгойдувати") - похитування Місяця, завдяки якому спостерігач із Землі може бачити більше половини поверхні нашого супутника. Потім настала повна сліпота.
У Арчетрі вчений написав нову книгу "Бесіди і математичні докази, що стосуються двох нових наук, механіки і законів падіння". Йому вдалося передати рукопис французькому послу в Римі графу де Ноелю, своєму колишньому студенту. Де Ноель відправив "Бесіди" в Голландію в обхід римської цензури.
"Бесіди" були видані в Лейдені у 1638 р. Так само як історія статики починається з Архімеда, історію динаміки відкривають "Бесіди" Галілея. Бесіда триває між знайомими героями "Діалогу". Цього разу вони обговорюють вільне падіння тіл, хитання маятника, міцність механізмів, обчислюють площі, об'єми тіл. Потім співрозмовники ведуть мову про застосування закону важеля в різних механізмах, про рівноприскорений рух, про рух тіла, кинутого під кутом до горизонту, і переконуються, що максимальна дальність польоту досягається, якщо кут дорівнює 45 °.
Вже після виходу Бесід Галілей зробив своє останнє астрономічне відкриття - він виявив лібрацію Місяця (невеликі періодичні похитування Місяця щодо центру). У 1637 зір Галілея став погіршуватися, і в 1638 він повністю осліп. Оточений учнями (В. Вівіані, Е. Торрічеллі та ін), він тим не менш продовжував працювати над додатками до бесіди і над деякими експериментальними проблемами.
Галілей зробив усе, що хотів. У 1641 здоров'я Галілея різко погіршився 8 січня 1642 він помер на руках сина і найближчих учнів - Вівіані і Торічеллі.
Папа Урбан VIII велів поховати Галілея в чернечому прибудові собору Санта Кроче у Флоренції без почестей і надгробки.
85 років потому у 1737 була виконана остання воля Галілея  -  Флоренція перенесла прах Галілея в усипальницю собору Санта Кроче, і він упокоївся поруч з Мікеланджело Буонаротті.
Через 340 років вже Римський Папа Іоанн Павло II думав про будову Всесвіту так само, як Галілей. Він визнав переслідування Галілея несправедливими і зняв звинувачення з великого вченого в 1992 році.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Біографії. Довідки. Рецепти | Переглядів: 3523 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ