Пт, 2024-05-17, 21:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2024 » Квітень » 30 » Блінкен про бажання Китаю і досягнути миру в Україні, і постачати технології росії
13:00
Блінкен про бажання Китаю і досягнути миру в Україні, і постачати технології росії
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Держсекретар США Ентоні Блінкен розкритикував Китай за постачання товарів й технологій подвійного призначення російському оборонному сектору, зазначивши, що Пекін не може одночасно прагнути припинення війни та покращення відносин з Європою й постачати товари, які, за його словами, сприяють “найбільшому виклику європейській безпеці з часів закінчення холодної війни”.

Виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Саудівській Аравії 29 квітня, Блінкен сказав, що США підходять до відносин з Китаєм “з позиції сили”, а свої застереження щодо підтримки росії держсекретар висловлював безпосередньо президенту Сі Цзіньпіну та міністру закордонних справ Вану Ї.

“Ми взаємодіємо з Китаєм від початку російської агресії проти України й закликаємо їх не надавати росії зброю, озброєння, які підживлюють агресію. І я вважаю справедливим сказати, що Китай безпосередньо не постачав росії зброю, ракети, боєприпаси”, - зазначив Блінкен.

“Проте те, що робить Китай, полягає в наданні неоціненної підтримки оборонно-промисловій базі росії, яка допомагає їй протистояти величезному тиску, який чиниться через санкції, експортним обмеженням та іншим заходам”, - додав він.

Так, росія масово імпортує верстати, мікроелектроніку й оптичні прилади з Китаю. За словами Блінкена, 70% верстатів та 90% мікроелектроніки, які надходять до росії, постачаються з Китаю. Це дозволило росії за останній рік виробляти боєприпаси, ракети, танки та бронетехніку швидшими темпами, ніж будь-коли у сучасній історії, включно з часами радянського союзу та холодної війни.

“Це створює дві проблеми. Це дає можливість росії продовжувати агресію проти України. Отже, це увічнює війну, про яку Китай заявляє, що хотів би її завершення, як і всі ми”, - зазначив Блінкен.

“Але, по-друге, це також дозволяє росії відновити оборонно-промислову базу, яка, як глибоко стурбовані країни Європи, буде спрямована проти них після України”.

Коментарі Блінкена прозвучали за кілька днів після закінчення його чергового візиту до Китаю, під час якого – попри загальне потеплішання у стосунках між Вашингтоном і Пекіном – держсекретар висловив незадоволення США щодо підтримки Китаєм росії та намагався переконати китайське керівництво припинити постачання китайськими компаніями технологій і товарів подвійного призначення до росії - або ж ризикувати потрапити під тягар нових американських санкцій.

Як повідомляв раніше Голос Америки, на пресконференції в Пекіні Блінкен не деталізував можливі заходи, зазначивши лише, що Сполучені Штати вже ввели санкції проти понад 100 китайських організацій.

“Ми готові діяти, вживати додаткових заходів, і я це дуже чітко сказав на сьогоднішніх зустрічах”, - зазначив він.

Як також повідомляв Голос Америки, серед заходів США ймовірно розглядають санкції проти китайських банків, однак, наразі не планують їх запроваджувати через можливі наслідки для світової економіки.

“Ми прямо сказали Китаю, якщо це продовжуватиметься, це вплине на відносини між США та Китаєм. Ми не будемо сидіти осторонь і говорити, що все гаразд, якщо наступ росії продовжиться і вона завоює додаткову територію в Україні”, – сказав заступник держсекретаря Курт Кемпбелл раніше у квітні, повідомляє видання The Hill.

Водночас під час розмови на Всесвітньому економічному форумі у понеділок Блінкен відмовився коментувати, якою, на його думку, буде реакція Китаю на ці заклики США. Натомість він запропонував “зачекати й побачити”, додавши, що важливо те, що Китай отримує подібні заклики й застереження безпосередньо від європейських країн та лідерів.

“У той самий час, коли Китай прагне покращити відносини з країнами Європи, він також підживлює найбільший виклик європейській безпеці з часів закінчення холодної війни. Як я сказав своїм китайським колегам, ви не можете мати обидва варіанти одночасно”, - заявив Блінкен.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 216 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ