Ср, 2024-04-24, 16:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 6 » Дорогий російський газ до кінця року може обвалити гривню. Їй допоможуть хіба метал і МВФ
18:57
Дорогий російський газ до кінця року може обвалити гривню. Їй допоможуть хіба метал і МВФ
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Ціна на російський газ, яку нам все ніяк не вдається знизити, стурбувала вже й президента Віктора Януковича. Він закликав уряд замислитися над питанням: як буде жити Україна, якщо зменшити вартість газу до осені не вдасться? "Зростання ціни на газ відповідно до контракту 2009 року між Україною і Росією становить загрозу українській економіці", - сказав президент.

Нагадаємо, зараз ми купуємо в Росії газ по 296 дол за тисячу кубометрів, прогноз на 3 квартал - 350 дол, на 4-й - 400 дол. Янукович доручив Кабміну спрогнозувати, як дорогий газ позначиться на промисловості та комунальній сфері. "Сегодня" за допомогою експертів спробувала відповісти на ці питання, додавши до них ще один - як дорогий газ позначиться на курсі гривні.

Експерти припускають, що наші основні промислові споживачі газу - хімпром та металургія - важко, але виживуть. "Що стосується металургії - там газ у собівартості продукції не перевищує 7-8%, і на тлі гарного попиту в світі на метал їм сьогодні турбуватися нема чого", - цитує незалежного експерта Валентина Землянського Олександр Панченко в матеріалі "Газ втридорога".

З хімпромом складніше. Частка газу в собівартості добрив становить більш ніж 90%. Однак, на думку аналітика МЦПД Олександра Жолудя, наш хімпром буде на плаву навіть за ціни 500 дол за 1000 куб м, тому що зросли світові ціни на хімдобрива.

"Але, з іншого боку, хімікам буде все важче конкурувати з російськими заводами, які працюють на своїй набагато дешевшій сировині, а не на імпортній, як наші". Тобто серйозних втрат нашому хімпрому не уникнути. Так само експерти радять зменшувати споживання газу в ПЕК.

Населення за ціни в 400 дол якщо і буде жити, то геть погано. Якщо вартість газу залишиться на цьому рівні, ціна "комуналки" злетить в рази. При ціні в 500 дол (а саме така буде внутрішня вартість газу за умови імпорту по 400 дол), ціна на комунальні послуги зросте в 2,5 раза.

Проблеми промисловості і населення - це ще далеко не все. Ціна в 400 дол може завдати важкого удару по гривні. Адже газ - одна з основних статей нашого імпорту. І зростання цін на нього може призвести до ще більшого погіршення нашого зовнішньоторговельного балансу.

За розрахунками міністра ПЕК тіньового (тимошенківського) уряду Олександра Гудими, щомісяця за ціни в 400 дол потрібно буде віддавати "Газпрому" за газ приблизно мільярд доларів.

Утім, на думку Олександра Жолудя, гривня може вистояти навіть у такій ситуації, але тільки за умови, що збережеться нинішній хороший попит і високі світові ціни на український метал - основне джерело валютних надходжень у країну.

"Восени можливе поступове ослаблення гривні, але лише до 8,10-8,20 грн/дол. Проте якщо це збігатиметься з падінням світових цін на метал хоча б на 20% в порівнянні з нинішніми, гривня обвалиться навіть до 10 грн за долар", - вважає Жолудь.

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило не вважає, що зростання цін на газ призведе до обвалу чи навіть різкого зниження курсу гривні, тому що є й інші джерела надходження валюти, наприклад, іноземні інвестиції. "Гривня буде стабільна і за рахунок інтервенцій з резерву Нацбанку", - стверджує експерт.

Інтервенції з резервів НБУ справді можуть на якийсь час утримати курс від падіння, але тільки за умови, якщо вони будуть поповнюватися новими траншами МВФ та інших міжнародних фінансових організацій.

Складні переговори про зниження ціни на газ для України проходять на тлі загострення конфлікту всередині української влади. Нагадаємо, минулого тижня голова Нацбанку Сергій Арбузов звинуватив уряд Миколи Азарова у зриві співпраці з МВФ (Кабмін саботує виконання низки зобов'язань перед Фондом, зокрема - підвищення цін на газ).

3 червня ввечері віце-прем'єр Сергій Тігіпко ще більш згустив фарби, сказавши, що без нових траншів МВФ Україна вже до осені опиниться на межі дефолту. А 4 червня вранці Микола Азаров заявив прямо протилежне. На думку нашого прем'єра, Україна спокійно обійдеться без нових кредитів МВФ - своїх грошей достатньо. Більш того, Азаров не погодився з вимогою МВФ піднімати ціни на газ для населення, оскільки це матиме негативні соціальні наслідки.

Виходить, що в Кабміні існує дві прямо протилежні одна одній позиції. При цьому позиція Азарова може бути зрозуміла тільки за однієї умови - якщо нам вдасться вмовити Росію переглянути формулу розрахунку ціни, що дозволить нам її знизити до 240 доларів за тисячу кубів. Інакше без кредиту МВФ нам не обійтися - потрібно буде чимось затикати величезну діру в платіжному балансі (адже тоді недалеко і до обвалу гривні).

Незалежні експерти погоджуються з головою НБУ, що без грошей МВФ українському уряду буде важко виплатити борги вже цієї осені, зазначає Андрій Гаценко у статті "Нацбанк уповноважений заявити: гривня може впасти" для "Комсомольской правды в Украине".

"Восени Україні настане час виплачувати близько 22 млрд доларів боргів, - каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Частину цього боргу можна спробувати перекредитувати, але близько 10 мільярдів доларів нам доведеться віддавати. Звичайно, золотовалютного резерву НБУ, що становить близько 38 млрд доларів, має вистачити, і держава зможе виплатити 10-12 млрд. Але це помітно вдарить по економіці. Тому без допомоги фонду Україні буде важко".

За його словами, невидача грошей фондом - це не найбільша проблема. Гірше те, що міжнародні інвестори керуються саме рекомендаціями МВФ. Вони готові вкладати гроші в нашу економіку тільки в тому разі, якщо і фонд дає гроші. Крім того, без співпраці з МВФ постраждають великі українські підприємства, які традиційно беруть у борг в Європі. Кредити для них стануть більш дорогими.

На такому негативному тлі багато експертів прогнозують девальвацію національної валюти. Це потрібно для того, щоб дати додатковий стимул економіці і відновити її конкурентоспроможність. Таку думку нещодавно висловив директор Інституту економіки і прогнозування НАНУ Валерій Геєць.

Крім курсової стабільності є в українській економіці ще одна проблема - зростання цін. На думку Сергія Арбузова, урядовий прогноз річної інфляції на рівні 8,9% виглядає малоймовірним. За його словами, більш реальні прогнози експертів, які говорять про зростання цін у межах 11,1-14,7%. У таких умовах Нацбанк обіцяє піти навіть на зміцнення гривні.

Тим часом прилавки ринків і магазинів завалені черешнею. Але якщо ще тиждень-два тому переважала привізна, зараз у продаж масово надійшла місцева - з Мелітополя, Черкас, Херсона, Криму. Але всупереч сподіванням, ціна на неї і не думає знижуватися. Вона, звісно, на 20-30 грн нижча, ніж просили за імпортну, але як для "тренда" сезону все ще занадто дорого. Така ж ситуація з полуницею і абрикосами, пише Сергій Одаренко в матеріалі "Нехай краще згниє, але ціни не знизимо!" у "Газете по-киевски".

Продавці вважають, що в найближчі два тижні ціна на ці ягоди якщо й упаде, то гривень на 10, не більше. Та й 30 грн за кілограм черешні - ціна саме та. "Ми привозимо з Вінницької області, там багато садів - ось у людей і закуповуємо, - розповідає продавець Ганна Панова. - Хоч зараз цих ягід і багато, сезон у самому розпалі, але вартість знизити не можемо, навіть якщо черешня згниє: нам потрібно "відбити" бензин. Так що ви не дуже-то й чекайте, що ціна впаде.

Фінансовий аналітик сектора АПК Андрій Товстоп'ят розповів, що за останній рік ціни на продовольство зросли на 20-25%. Але навіть якщо це врахувати, нинішня ціна на черешню завищена.

"Крім інфляції "дорожнечу" можна пояснити банальним бажанням підприємців заробити. Вони будуть тримати ціни доти, доки зможуть отримувати прибуток. Як тільки попит перестане задовольняти пропозицію, ціни впадуть. До того ж, коли на ринку з'являться абрикоси, персики, сливи, виникне конкуренція між фруктами", - вважає він.

За оцінками експертів агроринку "АПК-інформ", найкращі українські черешні в цьому році пішли на експорт, здебільшого в Росію, де зберігається незмінно високий попит. Українцям доведеться задовольнятися "неліквідом" й імпортом. Що ж стосується прогнозів на вартість "наступних за списком" абрикосів і персиків, також прогнозують, що вони будуть завищені, а самі плоди - поганої якості.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1127 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ