Вт, 2024-03-19, 10:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2018 » Жовтень » 21 » Надмірне потовиділення: причини і методи боротьби
13:31
Надмірне потовиділення: причини і методи боротьби

потовиділення

Надмірне потовиділення (гіпергідроз): причини і методи боротьби

Гіпергідроз або підвищене потовиділення - це розлад, який доставляє людям багато занепокоєння і незручностей. Певний відсоток людей страждає від гіпергідрозу пахв, а також долонь і підошов ніг. Проблеми з надмірним потінням пахв починаються в більш старшому віці, а з долонями і підошвами - все починається набагато раніше, приблизно у віці тринадцяти років. Якщо проблему не вирішувати, то вона може супроводжувати вас все життя.

Зверніть увагу: Духи з феромонами: як вибирати і користуватися

Потіння викликає дискомфорт, на одязі залишаються плями, руйнується романтика відносин, з'являються проблеми з бізнесом і спілкуванням з іншими людьми. У деяких найбільш важких випадках люди, які страждають гіпергідрозом, також мають проблеми з тим, щоб тримати нормально ручку, кермо автомобіля або вітатися з іншими за руку.

Що викликає гіпергідроз

Хоча деякі неврологічні, метаболічні та інші системні захворювання можуть призводити до гіпергідрозу, більшість випадків спостерігається серед цілком здорових людей. Іноді спека і емоційність можуть приводити до зайвого потіння, але багато людей страждають від гіпергідрозу майже весь час, незалежно від настрою і погоди.

Також читайте: ТОП-10 питань, про які чоловікам важко розмовляти з лікарями

Лікування гіпергідрозу

Завдяки систематичному аналізу причин і факторів, які викликають гіпергідроз, багатьом пацієнтам вдалося домогтися гарних результатів і поліпшити якість свого життя після лікування.

Існує кілька підходів до вирішення проблеми зайвого потовиділення:

1. Антиперспіранти, що продаються без рецепта лікаря, зазвичай стають першими, так як вони дуже доступні. Ті антиперспіранти, де міститься хлорид алюмінію, можуть бути більш ефективними, ніж всі інші.

2. Антиперспіранти сильної дії за рецептом лікаря з вмістом гексагідрату хлориду алюмінію.

3. Іонтофорез - пристосування для проведення електрики через шкіру за допомогою водопровідної води.

4. Пероральні лікарські препарати. Антихолінергічні засоби зменшують потовиділення.

5. Ботокс (токсин ботулинуса), який зовсім недавно був схвалений як засіб проти надмірного потіння пахв.

6. Хірургічне втручання. Процедура називається цервікальна симпатектомія і вважається крайнім засобом для вирішення даної проблеми.

Гексагідрат хлориду алюмінію

Коли більшість антиперспірантів не можуть впоратися з проблемою підвищеного потовиділення, багато лікарів рекомендують гексагідрат хлориду алюмінію - більш сильний варіант хлориду алюмінію, який продається тільки за рецептом лікаря. Засіб наносять на шкіру перед сном десять днів поспіль, потім лише раз на тиждень, після того, як з'явиться поліпшення. Цей метод допомагає більшості пацієнтів, які страждають від надмірного потіння під пахвами, але не дуже підходить тим, у кого сильно пітніють долоні або стопи ніг.

Основний побічний ефект цього засобу - роздратування, яке іноді можна усунути, скоротивши прийом протизапальних препаратів і засобів, таких як лосьйони з вмістом кортикостероїдів.

Іонтофорез

Іонтофорез був представлений ще п'ятдесят років тому як метод боротьби із зайвим потовиділенням. Його точний механізм дії до сих пір до кінця не зрозумілий, хоча, швидше за все, він просто закупорює потові протоки. Під час процедури використовують воду для проведення електричного струму в шкіру, проводити її потрібно кілька разів на тиждень, близько десяти-двадцяти хвилин з інтервалами від одного до трьох тижнів, в залежності від реакції пацієнта. Це безболісна процедура.

Пероральні лікарські препарати

Пероральні антихолінергічні засоби, такі як глікопіролат, не часто використовують для лікування гіпергідрозу, так як мають побічні ефекти - сухість у роті і розмитий зір.

Ботокс

Токсин ботулинуса (ботокс) - це нервовий токсин, здатний на час паралізувати м'язи, найчастіше використовується в косметології для боротьби зі зморшками. Але він також широко використовується і в інших медичних цілях, наприклад, для лікування м'язових спазмів і певних видів головного болю. А останнім часом ботокс стали застосовувати і для боротьби із зайвим потовиділенням.

У кожну пахву вводиться по п'ятдесят одиниць ботокса, приблизно в двадцять точок цієї ділянки тіла. Процедура приносить полегшення при гіпергідрозі приблизно на шість місяців. Ін'єкції заподіюють дискомфорт, але використання дуже маленьких голок робить процедуру більш-менш терпимою.

Однак для лікування гіпергідрозу долонь і підошов ніг ботокс поки не був схвалений. Ін'єкції в долоні завдають набагато більше болю пацієнтам, тому необхідно проводити місцеве знеболення, щоб зробити процедуру менш безболісною.

Хірургічне втручання

Торакальна симпатектомія - це хірургічне припинення роботи симпатичних нервів, що відповідають за вироблення поту. Операція руйнує частину інтервації до потових залоз в шкірі. Хірург вводить спеціальний ендоскопічний прилад в грудну клітку між двома ребрами внизу пахв. З легких на короткий час викачують повітря, щоб краще побачити і зруйнувати нерви. Ця операція ефективна, але ризикована. Навіть при наявності новітніх ендоскопічних інструментів можуть виникнути ускладнення у вигляді надмірного потовиділення в інших частинах тіла, а також - проблеми з легенями і нервовими закінченнями. Так як багато з цих ускладнень серйозні і незворотні, то такі операції проводяться дуже рідко і вважаються крайнім заходом.

Що можна зробити самостійно

Навіть якщо ви користуєтеся різними антиперспірантами і дотримуєтеся рекомендації лікаря, ви також можете вдатися до певних заходів для того, щоб зменшити потовиділення:

1. не носіть щільний одяг, який вбирає в себе піт. Замість цього надягайте легкі дихаючі тканини, наприклад, - бавовна і натуральний шовк. Візьміть з собою запасну сорочку, якщо збираєтеся займатися спортом або будете перебувати на спеці. Ноги теж можуть потіти, тому варто носити носки, які не випустять вологу назовні (мериносова шерсть і поліпропілен відмінно підійдуть);

2. приймайте душ або ванну щодня з використанням антибактеріального мила, щоб тримати під контролем бактерії, які можуть бути на пітній шкірі і викликати неприємний запах. Після миття витирайтеся насухо, те ж саме робіть перед тим, як нанести антиперспірант;

3. використовуйте підкладки для пахв і вкладиші для взуття, щоб піт в них вбирався і не міг зіпсувати одяг і стати причиною поганого запаху;

4. не їжте занадто гостру їжу і уникайте алкоголю, так як вони провокують сильне потовиділення. Те ж саме можуть робити гарячі напої, такі як чай і кава.

Переглядів: 22211 | Додав: admin | Теги: боротьба, потовиділення, причина, метод, гіпергідроз | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]