Сб, 2024-04-20, 11:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 2 » День бабака: в США захищають право тварини на сон, а харківський Тимко передбачив ранню весну
14:13
День бабака: в США захищають право тварини на сон, а харківський Тимко передбачив ранню весну
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Традиційне народне свято День бабака, завезене до Нового світу та Австралії німецькими переселенцями, відзначають у США. Свято проходить на тлі закликів заборонити його з міркувань гуманності.

Цього дня прийнято влаштовувати обряд спостереження за бабаком, якого розбудили рано-вранці. Бабак проводить зиму у сплячці. Вважається, що якщо звір не бачить своєї тіні і спокійно вилазить з нори, то весна буде ранньою. Якщо бабак бачить свою тінь і ховається назад у нору, то, за повір'ям, зима триватиме ще рівно шість тижнів.

Ряд екологічних організацій і товариств захисту тварин обурюються звичаєм будити істоту, яка мирно собі спить, стверджуючи, що це шкідливо для організму гризуна, а велика кількість публіки, фото- і телекамер вганяють бабака у нервовий стрес. Не бажаючи переривати народну традицію, захисники прав тварин пропонують заради компромісу замість живого бабака використовувати муляж або виготовити робот.

Минулого року в містечку Стротсбург в Пенсильванії місцевий провісник весни 10-річний Саммі Третій помер прямо на День бабака після того, як виконав свою останню місію перед місцевими жителями. Цього року святкувальники вперше використовуватимуть в ритуалі не живого бабака, а опудало Саммі Першого, прадіда, що помер 1996 року від розриву серця після закінчення літнього параду, в якому йому було відведено найпочеснішу роль.

Життя овіяного славою бабака-провісника триває в неволі не більш ніж 10 років, що набагато коротше, ніж у його невідомих вільних родичів, стверджують екологи. Втім, замінити Саммі на опудало тут вирішили не через співчуття до братів наших менших - живого бабака німецькі переселенці за рік так і не зуміли роздобути, оскільки їх не розводять на фермах. Декілька зоопарків, в яких утримують цих американських провісників погоди, заявили, що не відзначатимуть День бабака з любові до тварини.

Лунають заклики дати спокій і найзнаменитішому в світі бабакові Філу, який живе у містечку Панкссутоні у штаті Пенсильванія. Тим паче, що він вже досяг пенсійного віку. Провінційне містечко з населенням небагато більше за 6 тисяч людей, завдяки бабакові відоме як "Всесвітній центр погоди", збирає до 40 тисяч роззяв на костюмований обряд прогнозу весни. Тут існує клуб друзів Філа, президентові якого бабак "нашіптує" окремі прогнози.

Другий рік у Панкссутоні продаються квитки на "сніданок з Філом" - гості можуть не тільки зробити фотознімки розбудженого бабака, а й запропонувати йому горішок. Продають і плюшеві іграшки - Філ і Філлі, його дружина, бабаки живуть разом у будівлі міської бібліотеки. У продажу також солодкі сувеніри - шоколадні бабаки, а з минулого року прогноз Філа можна отримати у вигляді sms на мобільний телефон.

Прогноз бабака на прихід весни ліг в основу народного епосу і фольклору, сучасних коміксів, мультфільмів, а також відомої у всьому світі кінокомедії "День бабака". Зазначимо, як і у фільмі, на цей День бабака у США украй обмежене пересування через масштабну снігову бурю, 2 лютого вже скасовано тисячі авіарейсів, а метеорологи радять американцям без крайньої необхідності не виїжджати на автомобілях і навіть "запастися провізією, водою і батарейками".

День бабака традиційно святкується в США, починаючи з 1887 року. Попри те, що прогнози бабака збуваються менш ніж у половині випадків, цей стародавній спосіб прогнозу погоди давно переродився на народні гуляння.

У Києві бабаків будити відмовилися, а харківський Тимко і так вже прокинувся

Співробітники Київського зоопарку відмовилися переймати американську традицію святкування Дня бабака, і передчасно будити тварин. Торік у зоопарку з'явилися два бабаки, проте працівники звіринця, пише "Сегодня", не хочуть травмувати тварин.

"Ми не хочемо на догоду моді травмувати тварину. Адже для бабака це стрес, може порушитися обмін речовин", - розповів зоолог Анатолій Майстренко.

У зв'язку з цим з українських бабаків погоду передбачати сьогодні буде тільки один - харківський Тимко. Він сьогодні "не побачив" своєї тіні і тим самим "передбачив" ранню і теплу весну.

Старший науковий співробітник, доцент біологічного факультету Харківського національного університету ім. Каразіна Віктор Токарський за традицією дістав Тимка з його будиночка на території біостанції університету в селі Гайдари Змієвського району Харківської області.

"Весна буде ранньою і настане рівно через 6 тижнів", - сказав він. Токарський додав, що лютий, на думку Тимка, буде холодним.

Як розповів доглядач бабака, вже п'ять днів Тимко не спить.

"Почав перевертатися, а потім і зовсім прокинувся - його довелося забрати з льоху в тепле місце. Відтоді гризун помалу з'їдає яблука і капусту, але особливої активності не проявляє - значить, ще може заснути", - сказав Токарський.

Торік Тимко теж "не побачив" своєї тіні й передбачив ранню і теплу весну.

А львівских бабаків Мишка з подружкою Марусею, як і торік, розбудять тільки на Стрітення, 15 лютого.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1159 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ