Пт, 2024-04-26, 15:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 6 » "Фукусіма" може вибухнути: критично накопичується водень
15:31
"Фукусіма" може вибухнути: критично накопичується водень
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

У Японії на першому з шести енергоблоків аварійної атомної станції в префектурі Фукусіма став знову накопичуватися водень, що може загрожувати черговим вибухом. Для його запобігання туди в середу ввечері за місцевим часом почнуть закачувати азот, передає NEWSru.com з посиланням на NHK.

Водень накопичується під захисною оболонкою першого реактора, до чого, як припускають, могло призвести руйнування паливних стрижнів і радіоактивна вода. Компанія-оператор АЕС Tokyo Electric Power Company (TEPCO) планує також закачати азот у другий і третій реактори. На всю процедуру потрібно кілька днів, при цьому можливий викид радіації в атмосферу.

Станція обладнана спеціальними пристроями для закачування азоту всередину реакторів, але компанія-оператор цього разу збирається зробити це альтернативними способами, додає NHK, не уточнюючи, чому і якими саме.

Після руйнівного землетрусу і цунамі 11 березня на станції, розташованої на березі океану, було пошкоджено електрообладнання та порушена система охолодження реакторів. У перші дні після удару стихії на першому, третьому і, можливо, четвертому енергоблоках АЕС сталися потужні вибухи водню. Вони завдали великої шкоди цим будівлям, призвели до розкиду радіоактивних уламків.

Всього в результаті перегрівання реакторів та серії вибухів і пожеж чотири з шести було серйозно пошкоджено. 2 квітня в стіні одного з бетонних колодязів дренажної системи станції виявили 20-сантиметровий пролом, з якого в океан витікала радіоактивна вода. Тільки в середу, 6 квітня, тріщину вдалося закрити шляхом закачування 1,5 тисячі літрів так званого рідкого скла, а також спеціального закріплювача.

Разом з тим фахівці не відкидають, що в приміщеннях АЕС незабаром виявляться інші проломи і тріщини, з яких просочується забруднена вода. Як вважає японське Агентство з ядерної та промислової безпеки, тільки самим джерелом витоку неможливо пояснити високий рівень радіації в морській воді - він у сотні разів перевищує граничну норму, яку людина може отримати на годину, і є для неї смертельним.

Водночас мимовільними витоками ліквідатори аварії на станції примусово скидають в Тихий океан воду з невеликою концентрацією радіоактивних елементів, щоб звільнити місце для зберігання великої кількості високорадіоактивних речовин, а також відновити роботи з охолодження енергоблоків. Йдеться про 11,5 тисячі тонн забрудненої води, яку почали скидати в понеділок, 4 квітня, і планують закінчити в п'ятницю, 8 квітня.

Колишній чорнобилець розкрив секрет катастрофи на японській АЕС і назвав марними заходи, яких вживають

Цікаву думку з приводу ситуації на АЕС у Фукусімі висловив у середу колишній заступник керівника Чорнобильської АЕС Олександр Коваленко, передає "Інтерфакс".

Він вважає, що після землетрусу і цунамі ніякої техногенної катастрофи з реакторами на японській станції не було, але "розгубленість та бездіяльність керівництва компанії-оператора довели аварію середньої тяжкості до справжньої катастрофи".

Коваленко також заявив, що влада й атомники Японії не тільки проігнорували інформаційні та організаційно-технічні уроки Чорнобиля, а й виявилися "невиправдано повільними" і "не здатними приймати рішення в режимі реального часу".

Судячи з офіційних повідомлень, після природної катастрофи співробітники станції не самі, а за наказом керівництва були евакуйовані від аварійних енергоблоків. Таке рішення було ухвалено через дедалі вищий тиск всередині атомної силової установки та підвищення рівня радіації. "Тобто персонал станції стежив за катастрофою, що насувалася, з безпечної відстані! У результаті істотно впав рівень води, що призвело до наростання тиску всередині реакторів та подальших вибухів і викидів, а рівень радіації катастрофічно піднявся", - зазначив експерт.

"Роботи з відновлення електропостачання за допомогою мобільних силових установок почалися на першому та другому блоках тільки 14 березня, коли аварія вже переросла в катастрофу", - сказав Коваленко.

При цьому ситуація, аналогічна японській, виникала і в Радянському Союзі, коли 7 грудня 1988 року в Вірменії стався землетрус силою близько 8 балів. Але на місцевій АЕС протягом короткого часу ситуацію було стабілізовано і катастрофі вдалося запобігти.

За словами колишнього чорнобильця, під час лиха майже всі співробітники вірменської станції покинули її, і в зв'язку з відсутністю оперативного і ремонтного персоналу виникла загроза перегрівання реактора. Щоб запобігти аварії, Рада міністрів і Мінатом СРСР негайно перекинули туди персонал з інших АЕС, головним чином з Кольської станції. Таким чином терміново, всього за кілька годин, прибулі фахівці відновили подачу води для охолодження активної зони, зокрема за допомогою пожежних машин.

У Японії ж уряд досі не оголосив мобілізацію кількох тисяч осіб на ліквідацію аварії, зазначає експерт. На АЕС в Фукусімі працюють лише кілька сотень людей - по 50 у чотиригодинну зміну. "Цього явно недостатньо, особливо з урахуванням заміни людей, що отримали граничну дозу, а також необхідності передачі накопиченого досвіду та інформації, - підкреслює він. - Навіть з приводу використання військових вертольотів, екіпажі яких за визначенням покликані перемогти або загинути у разі національної біди, йшли довгі дискусії".

Коваленко вважає, що заходи, які тепер збирається зробити компанія-оператор і японська влада, будуть малоефективні. "Пошкоджені реактори планується накрити ковпаками зі спеціальної тканини. На мій погляд, це марно, тому що тканина буде швидко руйнуватися під впливом високої температури. Упевнений, що це просто спроба покрити зруйновані енергоблоки для заспокоєння громадськості", - заявив він.

Фахівець зазначив, що в результаті вся територія в радіусі як мінімум 30 кілометрів від фукусімської станції "довгий час, а, може, і назавжди буде непридатна для проживання та господарської діяльності". Крім того, ситуація може погіршитися через проблеми з охолодженням реакторів. "Станцію доведеться закрити, територію довго і нудно дезактивувати, зазнаючи величезних матеріальних та людських витрат".

Індія повністю заборонила ввезення харчових продуктів з Японії

Індія стала першою в світі країною, що повністю заборонила ввезення продовольчих товарів з Японії через аварію на японській АЕС "Фукусіма-1".

Мораторій на ввезення продуктів з Японії до Індії запроваджено на три місяці. Під час дії заборони, починаючи з наступного тижня, у провідні лабораторії Індії на перевірку будуть доставлятися проби японського продовольства всіх товарних категорій, на підставі їхніх досліджень будуть складатися докладні звіти й ухвалюватися подальші рішення.

Постійний контроль на радіоактивність всіх японських товарів Індія ввела ще 15 березня. На сьогодні обмежувальні заходи щодо продовольства з Японії вжили й інші країни, з-поміж них Китай, Південна Корея, США, Росія. Проте вони стосуються лише деяких видів продуктів - молока, м'яса, морепродуктів, овочів. Заборона діє на ввезення цих продуктів з чотирьох найбільш постраждалих від аварії на АЕС "Фукусіма-1" префектур - Фукусіма, Ібаракі, Тотігі та Гуммі.

Японія вибачається перед сусідами, а ті хочуть викрити її в порушенні міжнародного права

Уряд Японії в середу перепросив сусідні країни за вимушене рішення злити радіоактивну воду в океан і за те, що їм не повідомили про нього завчасно. "Цей крок був зроблений для того, щоб запобігти витоку води з вмістом великої кількості радіоактивних елементів. Ми розуміємо, що скидаємо радіоактивну воду, і дуже сильно шкодуємо про це", - сказав генсек уряду Японії Юкіо Едано.

Тимчасом представник МЗС Південної Кореї Кім Бон Хюн заявив про необхідність встановити, чи порушила Японія норми міжнародного права, не попередивши сусідів про скидання радіоактивної води. Напередодні, нагадаємо, відомство висловило занепокоєння можливим забрудненням довкілля, а також невдоволення тим, що про плани Японії Південна Корея дізналася з повідомлень ЗМІ.

Поблизу реакторів знову почнуть розпорошувати "диво-смолу"

Втім, крім води, небезпеку становлять радіоактивні речовини, що осіли на будівлях енергоблоків, і розкидані навколо них вибухами уламки. Щоб запобігти їхньому поширенню, в зоні АЕС вирішено відновити розпорошення зрідженої синтетичної смоли, яка швидко твердне, пов'язуючи радіоактивні частинки. У звичайній практиці її застосовують для затвердіння поверхні ґрунту на будмайданчиках, щоб блокувати пил і дрібний пісок, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Пробну операцію вже було проведено 1 квітня, і, за оцінкою експертів, вона виявилася досить ефективною. Розчин смоли був розпорошений із західного боку четвертого енергоблоку за допомогою мобільної установки, що дозволяє оператору перебувати на відстані 150 метрів. Плівка зеленого кольору утримується на поверхні від шести місяців до року.

Як передбачалося, смола повинна "закрити" у стислі терміни насамперед найбільш зруйновані вибухами водню ділянки комплексу АЕС. Але цей план досі було важко швидко реалізувати через дощі, вітри та надміру високу радіацію.

У найближчі дні розчин планується розпорошувати у спільного басейну для відпрацьованих паливних стрижнів і потім перейти на територію поблизу четвертого, п'ятого і шостого реакторів. Всього протягом двох тижнів планується використати 60 тисяч літрів цієї речовини.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1049 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ