Чт, 2024-04-25, 21:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 8 » Грищенко запевняє, що Україна не пожертвує Європою заради Митного союзу. У ЄС вимагають пояснень
16:40
Грищенко запевняє, що Україна не пожертвує Європою заради Митного союзу. У ЄС вимагають пояснень
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Співпраця України з Митним союзом не відбуватиметься за рахунок переговорів з ЄС про створення зони вільної торгівлі. Про це заявив сьогодні, 8 квітня, міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко на прес-конференції після завершення ради глав МЗС країн СНД в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Це (співпраця з Митним союзом) не відбуватиметься за рахунок наших переговорів щодо створення зони вільної торгівлі (з ЄС)", - сказав він.

- Європа вимагає пояснень щодо формули "3+1" та ЗВТ

Грищенко нагадав, що в четвер пройшов черговий етап переговорів у Брюсселі щодо створення ЗВТ між Україною та ЄС і вони "дали досить непоганий, позитивний результат".

"Тому ми не бачимо ніякого протиріччя як у тому, що ми намагаємося досягти в Брюсселі, так і в наших переговорах з державами - партнерами, з якими нас об'єднують дуже широкі економічні зв'язки", - заявив міністр.

За його словами, озвучена президентом України Віктором Януковичем формула "3+1" визначить основи співробітництва України з Митним союзом.

"Природне прагнення України максимально вирішити всі питання, які виникають у зв'язку зі створенням нашими найближчими сусідами і партнерами Митного союзу, як раз і вкладено у формулі, яку оголосив президент вчора в своєму посланні", - сказав Грищенко.

За його словами, мова йде про те, щоб домовлятися на основі загальноприйнятих підходів про доступ українських товарів, про співпрацю та створення умов для "ефективного співробітництва, яке у нас розвивається з багатьох напрямків, зокрема і щодо співпраці між різними підприємствами, які залежать один від одного".

Міністр також зазначив, що Київ сподівається на підписання найближчим часом угоди про створення зони вільної торгівлі в рамках СНД.

Як відомо, президент України висловлюється за зближення країни з Митним союзом країн СНД. "Вважаю, що подальший розвиток стосунків з Митним союзом спиратиметься на нову договірну базу щодо угод про вільну торгівлю, і можлива пакетна угода про співпрацю за формулою "3+1", - заявив він 7 квітня виступаючи з щорічним посланням у Верховній Раді.

Президент зазначив, що це дасть можливість забезпечити реальний курс на зближення європейського і євразійського економічних просторів.

Раніше повідомлялося, що Україна може долучитися до протоколу про створення Митного союзу Єдиного Економічного Простору з Росією, Бєларуссю й Казахстаном у липні. Такий прогноз висловив уповноважений Кабінету міністрів з питань співробітництва з Росією й державами-учасниками СНД, Євразійського економічного співтовариства та інших регіональних об'єднань Валерій Мунтіян.

"Підписання договору про створення зони вільної торгівлі з СНД очікується в травні цього року, а вже в липні, якщо буде відповідне рішення Конституційного Суду й завершиться проведення внутрішньодержавних процедур, ми зможемо долучитися до протоколу про створення Митного союзу", - повідомив Мунтіян.

При цьому Україна не має наміру відмовлятися від євроінтеграції, й наступним етапом буде підписання договору про зону вільної торгівлі між Митним союзом та ЄС. "Ми прогнозуємо його підписання в 2015 році", - повідомив уповноважений.

Нагадаємо, у Європарламенті прогнозують підписання договору про ЗВТ з Україною до кінця року. Як повідомлялося, Європейський Союз у рамках переговорів про створення зони вільної торгівлі пропонує Україні квоти, які значно перевищують її нинішній рівень торгівлі сільськогосподарськими продуктами.

Раніше прем'єр Микола Азаров заявив, що підготовка й підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом гальмується тим, що з боку ЄС висувається вимога про запровадження квот на українську продукцію.

Глава МЗС Костянтин Грищенко заявляв, що Україна не планує вступати у Митний союз, оскільки вже однозначно визначила для себе пріоритет - входження в Євросоюз. Україна не може бути членом Митного союзу і водночас створювати зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Але в уряді України планують підписати угоди про створення ЗСТ з країнами СНД у травні цього року. Крім того, Європейський Союз непокоїть можливість долучення України до Митного союзу. Хоча президент України вважає, що Україна може приєднатися до Митного союзу Росії, Бєларусі і Казахстану після зміни Конституції.

Торік Янукович заявив, що пропоновані Європейським Союзом умови створення зони вільної торгівлі малоприйнятні для України, бо пов'язані зі значними витратами й одночасно втратами державного бюджету.

Зауважимо, раніше прем’єр РФ Володимир Путін уже заявляв, що якщо Україна створить зону вільної торгівлі з ЄС і піде зі своїми товарами на російський ринок, то Росія буде змушена "вибудовувати кордон" для цих товарів.

ЗМІ повідомляють, що у квітні Путін планує відвідати Київ і зустрітися з президентом Віктором Януковичем і прем’єром Миколою Азаровим. За інформацією ЗМІ, Путін спробує вплинути на переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом, а також переконати керівництво країни в необхідності вступу України в Митний союз Росії, Бєларусі й Казахстану.

Європа вимагає пояснень щодо формули "3+1" та ЗВТ

Митний союз з Росією, Бєларуссю і Казахстаном і договір про асоціацію і Зону вільної торгівлі з Європейським Союзом одночасно реалізувати неможливо. У цьому упевнений керівник українського представництва Фонду Аденауера Ніко Ланге.

Коментуючи вчорашню мову президента України у Верховній Раді, німецький експерт сказав: "По-перше, для партнерів дуже важливо чітко зрозуміти, які рішення Україна ухвалювала, і які стосунки вона будуватиме з партнерами, особливо з Європейським Союзом. Тому що переговори про Зону вільної торгівлі і договір про асоціацію знаходяться вже на завершальному етапі, і, звичайно, партнерів це трішки дивує, коли ми чуємо зараз зовсім нові речі, про які до вчорашнього дня не чули".

"Не знаю, чи чули вже російські партнери про формулу "3+1" щодо Митного союзу, але мені здається, що це сюрприз для всіх партнерів України. Сподіваюся, що найближчим часом українська сторона пояснить, що вони мали на увазі. І підтвердить, що має намір завершити переговори щодо Зони вільної торгівлі і асоціації. Все інше, я думаю, колосально спантеличить європейських партнерів", - сказав Ланге.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 935 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ