Сб, 2024-04-20, 15:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 27 » На "Фукусімі" побудують "водяний саркофаг"
13:09
На "Фукусімі" побудують "водяний саркофаг"
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

На аварійній АЕС "Фукусіма-1" готується безпрецедентна у світовій атомній енергетиці операція - заливання водою внутрішніх камер 1-го, 2-го і 3-го енергоблоків, щоб їх охолоджувати. Ця операція, повідомив представник оператора станції, енергокомпанії Tokyo Electric Power (TEPCO), дасть змогу створити водяну подушку над паливним сектором усередині кожного реактора, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Роботи у тестовому режимі вже проводяться на першому реакторі: вода, яка подається в його верхню частину, має через сполучні труби та частково пошкоджені клапани поступово заповнити всі внутрішні камери і піднятися над відсіком із паливом. Операція зі створення "водяного саркофага" передбачає, що на її завершальній стадії, приблизно через три місяці, стовп води всередині реактора сягне 18,8 метра.

Це, вважають автори такого плану, забезпечить надійніші умови з його охолодження. Наразі водяний стовп у цьому блоці досягає 6 метрів від рівня нижньої камери зі зниження тиску і найближчим часом його буде піднято ще на 3 метри.

Вода подаватиметься під контролем фахівців, для спостереження за ситуацією використовуються два американських роботи на гусеничному ходу. Проведений за їхньої допомоги напередодні зовнішній огляд оболонки реактора та системи труб, через які закачується вода, за даними енергокомпанії, "жодних технічних проблем не виявив". З урахуванням цього вирішено в найближчі години додати певний обсяг рідини в реактор і залежно від його стану визначити подальшу тактику.

Такий же цикл робіт намічається протягом найближчих трьох місяців виконати і на 3-му реакторі. Створення "водяного саркофага" над 2-м реактором потребує 6-9 місяців.

У зоні цих двох реакторів раніше помічено значні витоки води, що ускладнює виконання планів. Особливу тривогу викликає нижня частина 2-го реактора, де, вважають фахівці, є тріщина, яку належить залатати спеціальним розчином цементу.

Нагадаємо, що після руйнівного землетрусу в Японії 11 березня і цунамі, які він викликав, на АЕС "Фукусіма-1" відмовила система охолодження, на об'єкті було введено режим НС. Згодом на декількох енергоблоках сталися вибухи, що призвело до викиду радіоактивних елементів в атмосферу.

Ситуація на станції досі залишається вкрай складною. 12 квітня японська влада підняла рівень небезпеки на атомній електростанції "Фукусіма-1" до максимального значення - рівня 7 за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Цей рівень Міжнародне агентство ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) визначає як "Велика аварія". До цього часу його надавали тільки катастрофі на Чорнобильській АЕС у 1986 році.

22 квітня влада Японії на 10 км разширила евакуаційну зону від аварійної АЕС "Фукусіма-1". Таке рішення пов'язане з тим, що жителі районів у радіусі 30 км від АЕС можуть зазнати річного рівня радіаційного опромінення в 20 мілізівертів і більше.

У свою чергу президент компанії TEPCO Цунехіса Коцумата заявив, що на стабілізацію ситуації може піти до дев'яти місяців. У найближчі три місяці фахівці TEPCO поступово скорочуватимуть витік радіації.

У районі АЕС "Фукусіма-1" стався новий землетрус магнітудою 4,3

Новий землетрус магнітудою 4,3 стався 27 квітня о 13.24 за місцевим часом (07.24 за київським) в районі аварійної АЕС "Фукусіма-1". Про постраждалих і руйнування не повідомляється.

Національне метеорологічне управління не оголосило загрозу цунамі.

Епіцентр землетрусу розташовувався у Тихому океані поблизу узбережжя префектури Фукусіма, а осередок залягав на глибині близько 50 кілометрів. Найсильніші підземні поштовхи було зафіксовано на території префектур Фукусіма й Ібаракі.

За останню добу це вже шостий землетрус силою 4 і більше бали на тихоокеанському узбережжі Хонсю. За прогнозами метеоуправління, підвищена сейсмічна активність тут буде утримуватися і в наступні дні.

Зазначимо, що після потужного землетрусу 11 березня, в Японії все ще продовжуються хвилі менших підземних поштовхів.

Наразі кількість загиблих унаслідок руйнівного землетрусу та цунамі на північному сході Японії 11 березня, а також повторних землетрусів 7 і 11 квітня, сягнула 13 тисяч 949 осіб.

Цей землетрус став найзбитковішою подією для японської економіки з часів завершення Другої світової війни. Уряд Японії схвалив додатковий бюджет на поточний фінансовий рік, який передбачає надання 4,02 трильйона єн (близько 50 мільярдів доларів) на ліквідацію наслідків землетрусу, який стався в березні, і аварій, які він викликав.

Влада Японії пообіцяла рибалкам, що не допустить більше витоку радіації в океан

Уряд Японії побудує в зоні аварійної АЕС "Фукусіма-1" великий резервуар для тимчасового зберігання радіоактивної води, яка може витікати із пошкоджених приміщень станції і пов'язаних з ними технічних тунелів. Про це повідомив прем'єр-міністр Японії Наото Кан на зустрічі із головою національної асоціації рибопромислових компаній Ікухіро Хатторі.

За словами прем'єра, днище такого сховища завглибшки до 46 метрів спиратиметься на твердий водонепроникний кам'янистий ґрунт, завдяки чому можна запобігти можливому витоку з нього забрудненої рідини. "Прошу вибачення за раніше допущений витік в океан радіоактивної води і за труднощі, які виникли в зв'язку з цим у рибалок", - сказав Кан.

У відповідь на це керівник асоціації рибалок зажадав від уряду вжити всіх заходів, щоб надалі уникнути подібних інцидентів.

Зазначимо, влада вирішили виділити 94 млрд єн (1,1 млрд доларів) для часткової компенсації збитку риболовецьким господарствам, які серйозно постраждали в результаті стихійного лиха 11 березня. Така сума, яку включено за пропозицією міністерства сільського господарства, лісництва та рибальства до додаткового бюджету на поточний рік, доповнить засоби регіональних страхових фондів. За оцінкою експертів, у страхових компаній з урахуванням масштабності руйнувань зараз бракує власних коштів для виплат компенсації рибопромисловцям.

Через землетрус магнітудою 9 й цунамі на північному сході острова Хонсю, за даними місцевої влади, серйозні пошкодження отримали близько 19 тис риболовецьких суден різного тоннажу, зруйновано значну кількість портів і риболовецьких баз.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1068 | Додав: admin | Теги: Фукусіма-1
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ