Чт, 2024-03-28, 13:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 14 » Нова військова доктрина України врахувала позаблоковий статус і внутрішню загрозу "дискредитації влади"
10:34
Нова військова доктрина України врахувала позаблоковий статус і внутрішню загрозу "дискредитації влади"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
.

Нова військова доктрина, ухвалена напередодні Кабміном, як і колишня, має оборонний характер. При цьому в ній переглядаються принципи підготовки України до збройного захисту власних інтересів з урахуванням її позаблокового статусу. Про це пише "КоммерсантЪ-Украина", ґрунтуючись на тексті документа, який є у видання. Документ ляже в основу розробки стратегії реформування Збройних сил.

Про необхідність перегляду військової доктрини, в основу якої має бути покладено принцип "достатньої обороноздатності", що передбачає розвиток нових форм озброєння, президент Віктор Янукович заявив рік тому. 13 квітня нова редакція військової доктрини була ухвалена Кабінетом міністрів в закритому режимі і тепер має бути затверджена указом глави держави.

- Що Україна вважає підставою для виникнення військового конфлікту
- Березовський і Сорос фінансували "Податковий Майдан", вважають в ПР
- Україна знищила свою останню ядерну ракету "Скад Б"

Нинішня доктрина, як і попередня, затверджена в 2004 році указом президента Леоніди Кучми, має оборонний характер. "Україна не вважає жодну державу (коаліцію держав) своїм військовим супротивником, але вважатиме потенційним військовим супротивником ту державу (коаліцію держав), дії або наміри якої міститимуть ознаки загрози застосування військової сили проти України", - йдеться в документі. У доктрині перераховуються військово-політичні ризики, що підвищують рівень загрози застосування військової сили проти країни, а також <а href="#1">основи для виникнення військового конфлікту.

У документі наводяться не тільки зовнішньополітичні ризики виникнення військових конфліктів, а й внутрішні. В порівнянні з попередньою редакцією, де головними внутрішніми загрозами називалися незадовільний стан збройних сил і діяльність екстремістських і сепаратистських організацій, їхній перелік розширився. Тепер, крім проявів сепаратизму всередині країни, загрозою вважається "втручання у внутрішні справи, здійснюване за допомогою інформаційного впливу, економічного тиску, фінансової і моральної підтримки окремих політичних сил, неурядових організацій", чия діяльність спрямована на дискредитацію влади.

Зазначимо, напередодні глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що в країні плануються революційні дії "за північноафриканським сценарієм" на гроші американського магната Джорджа Сороса.

У новій військовій доктрині чітко прописано позаблоковий статус України, який держава набула влітку минулого року, тим самим відмовившись від перспективи вступу до НАТО. "Україна дотримується політики позаблоковості, розцінює її як важливий чинник зниження напруженості військово-політичної обстановки в регіоні", - мовиться в документі. За словами експертів, саме відмова від перспективи участі у військових блоках є причиною того, що в Україні вирішили оновити військову доктрину.

Розробники документа допускають, що Україна може бути втягнута у військовий конфлікт між іншими державами. Крім того, можливі такі варіанти, як виникнення збройного конфлікту на її кордоні або "переростання внутрішньої нестабільності у збройний конфлікт усередині держави". При цьому в доктрині визначаються три види військових конфліктів: збройний (до них належать прикордонні конфлікти, сутички усередині країни, наприклад з метою створення "нових адміністративно-територіальних утворень і надання ним певних повноважень"), а також локальна (на Україну нападає одна країна) і регіональна (на Україну нападають дві і більше держави) війни.

"Враховуючи тенденції й умови розвитку військово-політичної обстановки, Україна вважає, що збройна агресія, в результаті якої виникне локальна або регіональна війна проти неї, в середньостроковій перспективі є маловірогідною", - наголошується в документі.

У випадку якщо в Україні зрозуміють, що військовий конфлікт неминучий, держава діятиме ненасильницькими методами. А саме: підвищить активність в інформаційному просторі, звернеться по допомогу в Раду Безпеки ООН і до "впливових держав", запровадить режим надзвичайного стану. Крім того, Україна "демонструватиме власну обороноздатність, готовність і рішучість відкинути агресію, здатність завдати потенційному агресорові неприйнятних втрат".

Прикметний також пункт про те, що вважатиметься початком військового конфлікту всередині країни: "будь-які дії (акції) не передбачених законом воєнізованих або озброєних формувань, які спрямовані на захоплення державної влади або зміну конституційного ладу шляхом насильства; виникнення міжнаціональних або міжконфесійних сутичок; блокування або захоплення особливо важливих об'єктів чи території, що супроводжуються насильством над громадянами; дезорганізація діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування".

Секретар парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони, радник президента Юрій Самойленко (Партія регіонів) назвав військову стратегію "суто концептуальним документом". За його словами, його буде покладено в основу розробки стратегії реформування збройних сил. "Військова доктрина визначає, які збройні сили нам потрібні на даному етапі будівництва державності - їхня чисельність, види, дислокацію. Все це має базуватися на військовій доктрині, яка визначає основні напрями розвитку і формування збройних сил", - сказав Самойленко.

В Україні вже було розроблено "Концепцію подальшого реформування ЗСУ на період до 2015 року", яку поки так і не було схвалено президентом. Згідно з документом, збройні сили нараховуватимуть сухопутні війська (після реформування їх чисельність має скласти 57,2 тис людей, зараз - 73 тис людей), повітряні сили (42,5 тис людей, зараз - 46 тис), військово-морські сили (14 тис людей, зараз - 15 тис). Крім того, в планах Міноборони було сформувати сили спеціальних операцій ЗСУ чисельністю до 5 тис людей.

Концепція передбачає, що вони мають бути створені до 2013 року як окремий рід військ, основними завданнями якого стануть ведення спеціальної розвідки, участь в антитерористичних операціях, "знищення важливих об'єктів економіки і військових об'єктів евентуального супротивника", контрдиверсійні і контртерористичні операції.

Що Україна вважає підставою для виникнення військового конфлікту

Відповідно до п.19 ч.II військової доктрини ("Військово-політична обстановка і характерні риси сучасних військових конфліктів"), умовами для виникнення військового конфлікту і передумовами для використання проти України військової сили є такі дії інших держав:

- висунення ультимативних вимог, виконання яких може призвести до порушення територіальної цілісності і суверенітету України;
- припинення дипломатичних відносин з Україною;
- дозвіл іншої держави на використання її території третьою державою (коаліцією) для підготовки і проведення агресії проти України;
- економічна або інформаційна блокада України;
- перешкода виконанню своїх функцій суб'єктами забезпечення національної безпеки;
- проведення акцій, що порушують безпеку функціонування об'єктів ядерної, хімічної промисловості, оборонно-промислового комплексу, зберігання озброєння, військової техніки, боєприпасів та інших потенційно небезпечних об'єктів, зокрема проведення кібернетичних атак на вказані об'єкти;
- демонстрація військової сили, активізація розвідувально-підривної діяльності проти України;
- фінансування не передбачених законом воєнізованих або озброєних формувань на території України, постачання їм зброї, боєприпасів, вибухових речовин або військової техніки;
- проведення загальної або часткової мобілізації у разі розгортання військових формувань поблизу державного кордону України;
- виведення без узгодження з Україною з пунктів постійної дислокації підрозділів озброєних сил іншої держави, які відповідно до укладених з Україною міжнародних договорів перебувають на її території, а також наміри або дії з використання цих підрозділів проти третьої держави або групи держав.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 900 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ