Пт, 2024-03-29, 17:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 11 » У Франції набула чинності заборона на носіння "повної вуалі" в громадських місцях
10:40
У Франції набула чинності заборона на носіння "повної вуалі" в громадських місцях
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/
.

Французькі мусульманки з 11 квітня не зможуть з'являтися в громадських місцях і на вулиці в одязі, що закриває обличчя, під загрозою штрафу в 150 євро. Відповідна законодавча заборона від сьогодні набуває чинності, передає РИА "Новости".

Закон забороняє носити в громадських місцях і на вулиці "повну вуаль" - зокрема іранську паранджу, арабський нікаб і бурку, традиційну в афганок і пакистанок. Всі види цього мусульманського одягу майже повністю закривають тіло жінки, а бурка і поготів - ще й навіть обличчя.

Більш ніж за місяць до набуття чинності заборони прем'єр-міністр Франсуа Фійон випустив циркуляр, де роз'яснив нові правила. Влада також розвісила в адміністративних установах плакати з гаслом "Республіка живе з відкритим лицем" і створили спеціальний інтернет-сайт: www.visage-decouvert.gouv.fr.

За даними французьких ЗМІ, у Франції нікаб - арабський варіант жіночого мусульманського одягу, який залишає видимими тільки очі жінки, - носять близько двох тисяч мусульманок. З 11 квітня вони не мають права з'являтися із закритим обличчям у громадських місцях, під якими маються на увазі, зокрема, вулиці, парки, пляжі, магазини, ресторани, театри, вокзали, адміністративні і освітні установи, лікарні, музеї, бібліотеки, спортзали і громадський транспорт.

При цьому мусульманок не обмежують в носінні бурки, нікабу і паранджі вдома, в готельних номерах, в приміщеннях закритих асоціацій і на підприємствах. Можна носити одяг, що закриває обличчя, в культових місцях і поряд з ними, на релігійних процесіях і під час театральних вистав.

За порушення заборони стягується штраф, який може досягати 150 євро, причому штрафувати порушниць буде місцевий суд. Крім того, їх можуть зобов'язати пройти курси доброчесного громадянина - цей додатковий захід покарання було запроваджено у 2004 році, щоб нагадати порушникам норми громадянської рівності і пошани людської гідності.

Якщо ж з'ясується, що носіння одягу, що закриває обличчя, в громадському місці було нав'язане порушниці третьою особою, то цю особу можуть засудити до року тюремного ув'язнення і до 30 тисяч євро штрафу. Примушення до цього неповнолітніх карається двома роками в'язниці і 60 тисячами євро штрафу.

Співробітники суспільних служб можуть не впустити порушниць у громадські місця, а тим, хто вже перебуває в громадському місці із закритим обличчям, рекомендувати відкрити обличчя або піти. При цьому діяти слід тільки силою переконання. У разі відмови співробітник повинен викликати поліцію, яка складе протокол про правопорушення.

У Франції цей захід не зустрів серйозної критики. Опозиційна Соціалістична партія Франції також засудила носіння "повної вуалі", але виступала за її заборону лише в громадських приміщеннях, а не на вулиці.

"Французька рада мусульманського культу" (ФРМК) також не критикує цієї ініціативи, вважаючи зобов'язання носити "повну вуаль" буквальним прочитанням Корану, а не дійсним релігійним розпорядженням.

Юридичним наслідком заборони, на думку фахівців, можуть стати звернення до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі. При цьому у незадоволених є надія виграти справу.

Така політика, за заявами екстремістів, дорого обходиться Франції. У жовтні минулого року ватажок міжнародного терористичного угруповання "Аль-Каїда" Усама бін Ладен заявив, що терористи мають право "виганяти окупантів (із зайнятих ними країн) і перерізувати їм горлянки", раз французи можуть "забороняти вільним мусульманським жінкам носити вуаль".

За даними експертів, Франція також є головним ворогом угруповання "Аль-Каїда в країнах ісламського Магрибу", яке неодноразово викрадало і страчувало французьких громадян.

Нагадаємо, ініціатором законопроекту виступила владна консервативна партія "Союз за народний рух", а її лідер, президент Ніколя Саркозі, неодноразово заявляв, що одяг, що повністю закриває обличчя, "принижує гідність жінок".

Критики президента Ніколя Саркозі вважають, що його позиція в цьому питанні суто популістська, що таким чином він просто намагається заручитися більшою підтримкою з боку виборця, передає Бі-Бі-Сі.

У липні і вересні 2010 року за цей закон проголосували обидві палати французького парламенту, а в жовтні закон отримав схвалення Конституційної ради.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 895 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ