Чт, 2024-04-25, 12:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 6 » За Каддафі воюють бєларуси: це вони вигадали "мобільну тактику"
15:34
За Каддафі воюють бєларуси: це вони вигадали "мобільну тактику"
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

В армії лівійського лідера Муаммара Каддафі проти повстанців б'ються бєларуські військові, пише газета "Комсомольська правда".

Як розповів виданню один з таких офіцерів на ім'я Михайло, в Лівії наразі перебуває кілька сотень військових фахівців з Бєларусі, які приїхали в країну з особистої ініціативи. За його словами, ці радники не беруть безпосередньої участі у боях, але постійно знаходяться на місцях бою.

За словами Михайла, за свої послуги армії Джамахірії він отримує майже 3000 доларів на місяць. Офіцер розповів, що багато найманців з Бєларусі служили в Афганістані, а потім проходили службу в елітних частинах Міноборони Бєларусі. Частина офіцерів навчалася на базі російських підрозділів спецназу.

Видання зазначає, що попри прогнози, що під ракетно-бомбовими ударами міжнародної коаліції армія мала б вже давно розбігтися, віддані уряду війська не тільки зберегли боєготовність, а й ідуть у контрнаступ, відвойовуючи в опозиції одне місто за другим.

Видно чітку організацію і застосування оригінальних способів ведення війни. Наприклад, лівійські військові швидко зорієнтувалися і відмовилися від громіздких танків (які легко знищити літакам НАТО) і жваво пересіли на легкі джипи з великокаліберними кулеметами.

Спочатку газета припустила, що тут не обійшлося без російських і українських радників, які мають досвід бойових дій в Афганістані та Чечні. Проте слідів таких фахівців у Лівії виявлено не було. Зазначається, що ще з кінця 90-х років громадяни України працюють в Лівії переважно як медики.

Як з'ясувала "КП", цю роль успішно виконують громадяни Бєларусі. Контингент бєларуських військових радників у Лівії досягав до початку військових дій 500 осіб. Частину з них, здебільшого високопоставлених військових, було евакуйовано з Лівії на літаках до Мінська.

Нагадаємо, вперше про те, що лівійських повстанців убивають бєларуські найманці, ЗМІ писали ще наприкінці лютого. Тоді повідомлення про найманців зі Східної Європи надходили від очевидців подій, яким вдалося виїхати з Лівії.

Західні видання з посиланням на власні джерела і очевидців стверджували, що демонстрантів на МіГах і вертольотах лівійських ВПС розстрілювали пілоти-найманці з України, Сербії, Румунії та Бєларусі. Уряди Сербії й України одразу ж виступили зі спростуванням і заявили, що офіційно в Лівії немає військових фахівців з цих країн.

Бєларуський військовий аташе у Тріполі Ігор Качугін напередодні повідомив "КП", що офіційно до Лівії військових фахівців з Бєларусі не відправляли. За його словами, військові укладали приватні контракти, які не мають до державних жодного стосунку. Точних відомостей про кількість бєларуських військових у Лівії у дипломата немає. У той же час у Мінську, за даними газети, існує "біржа праці" для відставних військових, готових поїхати за контрактом до Венесуели, Кот-д'Івуару або Лівії.

Раніше Міжнародна організація з контролю над озброєннями підозрювала Бєларусь у поставках військового устаткування до Лівії безпосередньо перед тим, як режим Каддафі почав розганяти виступи опозиції, незважаючи на те, що Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію щодо Лівії, яка має на увазі повну заборону на продаж зброї цій країні.

Також нагадаємо, що ще в лютому з'явилася інформація про те, що пілоти, які на винищувачах обстрілювали лівійських демонстрантів, були українцями. У той же час у МЗС заперечили цю інформацію. "В одному поважаному виданні з'явилася інформація про те, що в Лівії пілоти, які на винищувачах обстрілювали лівійських демонстрантів, нібито були українцями. Ця інформація, ми її перевірили, повністю не відповідає дійсності", - заявили в МЗС.

Але все ж багато фахівців не заперечували того, що в Лівії є українські найманці. Зокрема, Анатолій Гриценко, екс-міністр оборони, заявив, що не виключає можливості перебування українських льотчиків на службі у Лівії. "Що стосується наших військових пілотів у Лівії, не відкидаю, що багато звільнених з ВПС України, як цивільні особи, могли там влаштуватися на службу".

Нагадаємо, що в Лівії із середини лютого триває народне повстання проти лідера країни Каддафі. Лівія фактично разділилася на підконтрольний Каддафі Захід і Схід, який утримують збройні сили повстанців.

17 березня РБ ООН ухвалила резолюцію, яка передбачає можливість проведення іноземної військової операції для захисту населення Лівії від військ лідера країни Каддафі. Військова операція розпочалася 19 березня, у ній беруть участь США, Великобританія, Франція та низка інших країн. 28 березня операцію очолило НАТО.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 846 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ