Чт, 2024-04-25, 21:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 8 » Золото та інші благородні метали потрапили на Землю з космосу
12:59
Золото та інші благородні метали потрапили на Землю з космосу
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Практично всі поклади золота на Землі та інших важких металів у земній корі та верхніх шарах мантії опинилися на поверхні планети завдяки масованому астероїдному "бомбардуванню", якому піддалася планета після "застигання" її ядра.

Про це заявляють британські геологи в статті, опублікованій у журналі Nature.

"Наша робота показує, що більша частина всіх дорогоцінних металів, що грають ключову роль у промисловості та економіці світу, опинилися на нашій планеті завдяки щасливому випадку, коли Земля зіткнулася і поглинула близько 20 ексатонн (10 у 18-му ступені тонн) астероїдів", - заявив керівник групи вчених Маттіас Віллболд з Брістольського університету (Велика Британія), передає РИА "Новости".

Один з учасників групи, Стівен Мурбат з Оксфордського університету, виявив фрагменти стародавньої мантії Землі в так званому зеленокам'яному поясі" Гренландії в геологічній формації Ісуа (Isua).

За оцінками науковців, вік цих гірських порід сягає 3,8 мільярда років. Як вважають дослідники, ті "спливли" на поверхню і застигли практично відразу після утворення ядра Землі, ще до того, як астероїди почали "бомбардування" нашої планети.

Вважається, що під час формування Землі "важкі" елементи - залізо, платина, золото та інші шляхетні метали - "потонули" в мантії планети і утворили тверде металеве ядро.

З іншого боку, в земній корі й у верхніх шарах мантії цих елементів значно більше, ніж передбачає теорія зародження планети.

Більшість науковців пояснює це тим, що великі астероїди, які бомбардували поверхню Землі вже після формування ядра, залишили на поверхні кори і мантії "наліт" із золота та інших важких металів.

Віллболд і його колеги підтвердили "астероїдне" походження запасів "важких" елементів у земній корі, проаналізувавши вміст ізотопів вольфраму-182 і вольфраму-184 в гренландських гірських породах і в метеоритах-хондритах - "будівельному матеріалі" Сонячної системи.

Як правило, в земній мантії співвідношення вольфраму-182 і вольфраму-184 вище, ніж у метеоритах - на землі радіоактивний гафній-182 розпадається на вольфрам-182, що не відбувається в космосі через дії космічних променів.

Співвідношення цих ізотопів вольфраму в сучасній земній корі набагато нижче за розрахункові величини, що вказує на зміну складу мантії в минулому.

Науковці з'ясували, що зразки давніх гірських порід містять на 13% більше вольфраму-182 порівняно із "сучасними" гірськими породами. Крім того, в них присутня велика кількість інших "важких" елементів, зокрема осмію-187.

На думку науковців, це підтверджує "земне" походження даних зразків, позаяк осмію немає ані в хондритах, ані в інших "космічних" породах.

Як припускають геологи, це пояснюється тим, що хондрити з низьким вмістом вольфраму-182 "розбавили" мантію ранньої Землі. Крім вольфраму-182, ці астероїди "покрили" Землю покладами золота та інших благородних металів.

Раніше повідомлялося, що кілька мільярдів років тому на нашу планету впав величезний шматок золота. На думку науковців, багато шляхетних металів, таких як золото або платина, з'явилися на Землі, Місяці й Марсі приблизно 4,5 млрд років тому в результаті зіткнень із різними великими космічними об'єктами.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 873 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ